Суб'єкт господарювання: Товариство з обмеженою відповідальністю "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат"
Ідентифікатор суб'єкта господарювання 35713283
[104000-2] Звіт незалежного аудитора
Інформація про аудиторський звіт
Найменування суб'єкта аудиторської діяльності

ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА»

Код ЄДРПОУ суб'єкта аудиторської діяльності

30373906

Номер реєстрації у Реєстрі аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності

2091

Вебсторінка суб'єкта аудиторської діяльності

https://bakertilly.ua/

Номер та дата договору на проведення аудиту

Договору про надання аудиторських послуг №112/22 від 28 листопада 2022 р. та додаткова угоди №1 від 10 травня 2023 року

Звіт щодо аудиту фінансової звітності

Належний адресат:

Учасникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат»

Думка

Ми провели аудит фінансової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" (далі – "Товариство"), що складається зі:


- звіту про фінансовий стан на 31 грудня 2022 рік;
- звіту про сукупний дохід, прибуток або збиток, звіту про сукупний дохід, компоненти іншого сукупного доходу, звіту про зміни у власному капіталі та звіту про рух грошових коштів за рік, що закінчився зазначеною датою; та
- приміток до фінансової звітності, включаючи стислий виклад значущих облікових політик.

На нашу думку, фінансова звітність, що додається, відображає достовірно, в усіх суттєвих аспектах, фінансовий стан Товариства на 31 грудня 2022 р. та його фінансові результати і грошові потоки за рік, що закінчився зазначеною датою, відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності ("МСФЗ") та відповідає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо складання фінансової звітності.

 

Основа для думки

Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту ("МСА"). Нашу відповідальність згідно з цими стандартами викладено в розділі "Відповідальність аудитора за аудит фінансової звітності" нашого звіту. Ми є незалежними по відношенню до Товариства згідно з Міжнародним Кодексом Етики Професійних Бухгалтерів Ради з Міжнародних стандартів етики для бухгалтерів (включаючи Міжнародні стандарти незалежності) ("Кодекс РМСЕБ") та етичними вимогами, застосовними в Україні до нашого аудиту фінансової звітності, а також виконали інші обов’язки з етики відповідно до цих вимог та Кодексу РМСЕБ. Ми вважаємо, що отримані нами аудиторські докази є достатніми і прийнятними для використання їх як основи для нашої думки.

 

Суттєва невизначеність, що стосується безперервності діяльності

Ми звертаємо увагу на Розділ "Розкриття інформації про невизначеності щодо здатності суб'єкта господарювання продовжувати діяльність на безперервній основі" Примітки [810000] "Корпоративна інформація та Звіт про відповідність вимогам МСФЗ" в фінансовій звітності, який вказує на те, що з 24 лютого 2022 року діяльність Товариства зазнає негативного впливу від військового вторгнення Російської федерації в Україну, що триває. Керівництво Товариства оцінило, що збройний конфлікт становить загрозу для операцій з видобутку залізної руди, логістики та щодо здатності Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі, через непередбачувану тривалість та масштаби подальших подій та обставин, які знаходяться поза контролем Товариства. Як зазначено в Примітці [810000], ці події або умови, разом з іншими питаннями, наведеними в Примітці [810000], вказують, що існує суттєва невизначеність, що може поставити під значний сумнів здатність Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Нашу думку не було модифіковано щодо даного питання.

 

Пояснювальний параграф – Концентрація операцій з пов’язаними сторонами

Ми звертаємо увагу на Примітку [818000] "Пов’язані сторони" до фінансової звітності, яка свідчить про значну концентрацію операцій Товариства з пов'язаними сторонами. Висловлюючи нашу думку, ми не брали до уваги це питання.

 

Ключові питання аудиту, що включають найзначніші оцінені ризики суттєвого викривлення, у тому числі оцінені ризики суттєвого викривлення внаслідок шахрайства

Ключові питання аудиту – це питання, що, на наше професійне судження, були значущими під час нашого аудиту фінансової звітності за поточний період. Ці питання розглядались в контексті нашого аудиту фінансової звітності в цілому та враховувались при формуванні думки щодо неї, при цьому ми не висловлюємо окремої думки щодо цих питань. Додатково до питання, описаного в розділі "Суттєва невизначеність, що стосується безперервності діяльності", ми визначили, що нижче описані питання є ключовими питаннями аудиту, які слід відобразити в нашому звіті.

Ключове питання аудиту

Яким чином наш аудит розглядав ключове питання аудиту

Дохід від продажу товарів, 14 553 262 тисячі гривень

Дивіться Примітку [800200] "Аналіз доходів та витрат"

Товариство визнає доходи від реалізації товарів (залізорудні окатки та концентрат), коли контроль над товарами переходить до покупця, і суму доходів можна достовірно оцінити. Контроль над товарами переходить, коли право власності на товари передається клієнту, як визначено в умовах договору купівлі-продажу. Зазвичай операції продажів здійснюються на умовах "франко-борт" (FOB/Free on Board) або "поставки у місці призначення" (DAP/Delivered at Рlасе). Доходи від реалізації оцінюються за справедливою вартістю компенсації отриманої або до отримання і являють собою суми до отримання за товари, надані у процесі звичайної господарської діяльності, за вирахуванням дисконтів, мит та податків з продажів.

Ми зосередили свою увагу на цій області в якості ключового питання аудиту в зв'язку з тим, що продаж залізорудних окатків передбачає поставку товарів на велику відстань, в результаті чого процедура визначення моменту переходу контролю над товарами являється більш складною та потребує значних затрат часу аудиторської команди.  

Складність у визначенні належного моменту переходу контролю підвищує ризик визнання доходів від реалізації товарів у не відповідному періоді, що призводить до їх потенційного завищення або заниження.

Наші процедури включали, серед іншого:


- тестування окремих операцій на предмет правильності їх відображення у відповідному періоді. Щодо обраних операцій дата визнання доходів від реалізації товарів була звірена на відповідність товаросупровідним документам (коносаменти) з посиланням на відповідний договір купівлі-продажу залізорудних окатків з покупцем;
- виконання процедур детального тестування, в тому числі отримання зовнішніх підтверджень від покупців та тестування первинних документів. Процедури детального тестування були виконані із застосуванням елементу непередбачуваності шляхом вибору індивідуально несуттєвих транзакцій.

 

 

 

 

Очікувані кредитні збитки за торговою дебіторською заборгованістю та іншими фінансовими активами за амортизованою вартістю, 831 983 тисячі гривень

 Дивіться Примітку [822390-01] "Фінансові активи"

 

Оцінка резерву очікуваних кредитних збитків за торговою дебіторською заборгованістю передбачає застосування суджень та різних суб’єктивних припущень керівництва.

 

Враховуючи суттєвість суми торгової дебіторської заборгованості та наявність суб’єктивності суджень та припущень, ми вважаємо оцінку очікуваних кредитних збитків за торговою дебіторською заборгованістю ключовим питанням аудиту.

Товариство оцінює резерв на покриття очікуваних кредитних збитків щодо торгової дебіторської заборгованості у сумі, яка дорівнює очікуваним кредитним збиткам на весь строк дії фінансових інструментів. Очікувані кредитні збитки щодо торгової дебіторської заборгованості оцінюються із використанням матриці забезпечення що враховує фактор вартості грошей у часі із урахуванням минулого досвіду дебітора стосовно дефолту та аналізу поточного фінансового стану дебітора, скоригованого на вплив факторів, характерних для дебіторів, загальних економічних умов галузі, в якій провадять свою операційну діяльність дебітори, та оцінки як поточного, так і прогнозного напряму розвитку умов на звітну дату.

Ми отримали розуміння стосовно політики Товариства щодо оцінки очікуваних кредитних збитків за торговою дебіторською заборгованістю та іншими фінансовими активами за амортизованою вартістю.

Ми оцінили методологію Товариства щодо розрахунку очікуваних кредитних збитків із використанням матриці забезпечення згідно з вимогами МСФЗ 9 „Фінансові інструменти” та на індивідуальній основі по окремих контрагентах з урахуванням фактору вартості грошей у часі.

Ми виконали альтернативний перерахунок очікуваних кредитних збитків, які оцінюються з використанням матриці забезпечення та на індивідуальній основі з урахуванням інформації щодо структури дебіторської заборгованості за датою виникнення, надходження оплат до та після звітної дати та з урахуванням суджень керівництва стосовно оцінки ризику настання дефолту та очікуваних строків погашення торгової дебіторської заборгованості (зокрема, від пов’язаних сторін).

Ми перевірили повноту та точність відповідних приміток до фінансової звітності.

Знецінення необоротних активів, 1 164 089 тисяч гривень

 Дивіться Примітку [822100] "Основні засоби"

 

Станом на дату затвердження цієї фінансової звітності війна в Україні, що розпочалася з російським вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, все ще триває. Протягом 2022 фінансового року на здатність Товариства генерувати грошові потоки значною мірою вплинув факт закриття чорноморських портів в Україні з початку війни, а також обмеженість постачання електроенергії після серйозних російських ракетних ударів по державній енергетичній інфраструктурі.

Розрахунок резерву базувався на прогнозах грошових потоків протягом 5 років, з подальшою апроксимацією до 2048 року включно (строку експлуатації Горішньоплавнівського та Єристівського родовища, згідно з поточними затвердженими планами їх розробки). Прогноз грошових потоків ґрунтується на фінансовій довгостроковій моделі, затвердженій вищим керівництвом, а очікувані обсяги виробництва не враховують вплив очікуваних майбутніх програм продовження терміну експлуатації родовищ. Припущення щодо номінальної ставки дисконту взято на рівні 29,3% для 2023-2027 років, та 23,8% у подальшому, що відображає поточну ситуацію в Україні, оскільки на базові макроекономічні дані, що використані для розрахунку ставки середньозваженої вартості капіталу (WACC), також негативно вплинула війна в Україні, що призвела до значного збільшення показника премії за ризик країни при розрахунку WACC.

У припущеннях для прогнозу грошових потоків на наступні п'ять років була використана середня ціна залізної руди з вмістом заліза 65% (FOB Izmail/Reni та DAP Western border) у розмірі 114 доларів США за тонну в наступні п'ять років. У світлі триваючих перебоїв у постачанні електроенергії через війну, виробничі потужності, використані для прогнозування грошових потоків, очікуються на рівні 33% та 75% від довоєнного рівня у 2023 та 2024 фінансових роках відповідно, з відновленням до довоєнного рівня у 2025 році.

Як зазначалося вище, на діяльність Товариства у 2022 році також вплинуло зменшення продажів через закриття чорноморських портів в Україні. Очікується, що наявних логістичних мереж буде достатньо для транспортування меншого обсягу вироблених залізорудних окатків та концентрату в 2023 році, а поступове відновлення логістики з 2024 року дозволить відвантажити більші обсяги продукції. Собівартість видобутку та витрати на збут прогнозуються з урахуванням прогнозного рівня інфляції, змін валютного курсу, довгострокових і короткострокових тенденцій у попиті та пропозиції на енергоносії та їхнього впливу на собівартість виробництва, а також очікуваних змін у цінах на сировинні товари, які впливають на вартість певних виробничих ресурсів. Основні припущення щодо обсягів виробництва та реалізації продукції, а також виробничої собівартості значною мірою залежать від ризиків, з якими стикається Товариство в умовах війни, що триває, і тому можливий широкий спектр альтернативних результатів моделі, що відображає високий рівень невизначеності.

Наші процедури включали, серед іншого:


- перевірку повноти та точності визначення балансової вартості необоротних активів що підлягали тестуванню на предмет зменшення корисності відповідно до вимог МСБО 36 "Зменшення корисності активів";
- залучення внутрішнього експерта з оцінки для перевірки ставки дисконтування (WACC), використаної в моделі тесту на знецінення, підготовленої Товариством станом на 31 грудня 2022 року;
- перевірку правильності розрахунку вартості у використанні необоротних активів (включаючи аналіз усіх припущень, використаних керівництвом Товариства при підготовці моделі, зокрема: очікувані обсяги виробництва та реалізації, прогнозні ціни реалізації, прогнозна собівартість виробництва, рівень прогнозних витрат на збут 1 тони виробленої продукції за умови наявних та можливих логістичних мереж, прогнози щодо змін робочого капіталу, тощо) та її порівняння з балансовою вартістю необоротних активів на звітну дату для визначення суми збитків від зменшення корисності в фінансовій звітності Товариства станом на 31 грудня 2022 року;
- перевірку правильності розподілу визначеної суми знецінення між об'єктами основних засобів, капітальних інвестицій та нематеріальних активів відповідно до вимог МСБО 36 "Зменшення корисності активів";
- перевірку розрахунку здійсненого Товариством аналізу чутливості моделі до змін окремих показників та припущень;

перевірка повноти розкриття інформації в фінансовій звітності щодо визнаних сум збитків від зменшення корисності необоротних активів.

 

Інша інформація

Управлінський персонал несе відповідальність за іншу інформацію. Інша інформація складається з інформації, яка міститься в Звіті про управління, підготовленому у відповідності до вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та інших застосовних законодавчих і нормативних вимог, але не містять фінансової звітності та нашого звіту аудитора щодо неї. Очікується, що Звіт про управління за 2022 рік буде наданий нам після дати цього звіту аудитора.

Наша думка щодо фінансової звітності не поширюється на іншу інформацію та ми не робимо висновок з будь-яким рівнем впевненості щодо цієї іншої інформації.

У зв’язку з нашим аудитом фінансової звітності нашою відповідальністю є ознайомитися з іншою інформацією зазначеною вище, якщо вона буде нам надана, та при цьому розглянути, чи існує суттєва невідповідність між іншою інформацією та фінансовою звітністю або нашими знаннями, отриманими під час аудиту, або чи ця інша інформація виглядає такою, що містить суттєве викривлення.

Коли ми ознайомимося з іншою інформацією, якщо ми дійдемо висновку, що вона містить суттєве викривлення, нам потрібно буде повідомити інформацію про це питання тим, кого наділено найвищими повноваженнями.

 

Відповідальність управлінського персоналу та тих, кого наділено найвищими повноваженнями, за фінансову звітність

Управлінський персонал несе відповідальність за складання і достовірне подання фінансової звітності відповідно до МСФЗ і вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо складання фінансової звітності та за таку систему внутрішнього контролю, яку управлінський персонал визначає потрібною для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки.

При складанні фінансової звітності управлінський персонал несе відповідальність за оцінку здатності Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі, розкриваючи, де це застосовано, питання, що стосуються безперервності діяльності, та використовуючи припущення про безперервність діяльності як основи для бухгалтерського обліку, окрім випадків, коли управлінський персонал або планує ліквідувати Товариство чи припинити діяльність, або не має інших реальних альтернатив цьому.

Ті, кого наділено найвищими повноваженнями, несуть відповідальність за нагляд за процесом фінансового звітування Товариства.

 

Відповідальність аудитора за аудит фінансової звітності

Нашими цілями є отримання обґрунтованої впевненості, що фінансова звітність в цілому не містить суттєвого викривлення внаслідок шахрайства або помилки, та випуск звіту аудитора, що містить нашу думку. Обґрунтована впевненість є високим рівнем впевненості, проте не гарантує, що аудит, проведений відповідно до МСА, завжди виявить суттєве викривлення, коли воно існує. Викривлення можуть бути результатом шахрайства або помилки; вони вважаються суттєвими, якщо окремо або в сукупності, як обґрунтовано очікується, вони можуть впливати на економічні рішення користувачів, що приймаються на основі цієї фінансової звітності.

Виконуючи аудит відповідно до МСА, ми використовуємо професійне судження та професійний скептицизм протягом усього завдання з аудиту. Крім того, ми:


- ідентифікуємо та оцінюємо ризики суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства чи помилки, розробляємо й виконуємо аудиторські процедури у відповідь на ці ризики, а також отримуємо аудиторські докази, що є достатніми та прийнятними для використання їх як основи для нашої думки. Ризик невиявлення суттєвого викривлення внаслідок шахрайства є вищим, ніж для викривлення внаслідок помилки, оскільки шахрайство може включати змову, підробку, навмисні пропуски, неправильні твердження або нехтування заходами внутрішнього контролю;
- отримуємо розуміння заходів внутрішнього контролю, що стосуються аудиту, для розробки аудиторських процедур, які б відповідали обставинам, а не для висловлення думки щодо ефективності системи внутрішнього контролю Товариства;
- оцінюємо прийнятність застосованих облікових політик та обґрунтованість облікових оцінок і відповідних розкриттів інформації, зроблених управлінським персоналом;
- доходимо висновку щодо прийнятності використання управлінським персоналом припущення про безперервність діяльності як основи для бухгалтерського обліку та, на основі отриманих аудиторських доказів, доходимо висновку, чи існує суттєва невизначеність щодо подій або умов, що може поставили під значний сумнів здатність Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Якщо ми доходимо висновку щодо існування такої суттєвої невизначеності, ми повинні привернути увагу в нашому звіті аудитора до відповідних розкриттів інформації у  фінансовій звітності або, якщо такі розкриття інформації є неналежними, модифікувати свою думку. Наші висновки ґрунтуються на аудиторських доказах, отриманих до дати нашого звіту аудитора. Втім майбутні події або умови можуть примусити Товариство припинити свою діяльність на безперервній основі;
- оцінюємо загальне подання, структуру та зміст фінансової звітності включно з розкриттями інформації, а також те, чи показує фінансова звітність операції та події, що покладені в основу її складання, так, щоб досягти достовірного подання.

Ми повідомляємо тим, кого наділено найвищими повноваженнями, разом з іншими питаннями інформацію про запланований обсяг та час проведення аудиту та суттєві аудиторські результати, включаючи будь-які суттєві недоліки заходів внутрішнього контролю, виявлені нами під час аудиту.

Ми також надаємо тим, кого наділено найвищими повноваженнями, твердження, що ми виконали відповідні етичні вимоги щодо незалежності, та повідомляємо їм про всі стосунки й інші питання, які могли б обґрунтовано вважатись такими, що впливають на нашу незалежність, а також, де це застосовно, щодо відповідних застережних заходів.

З переліку всіх питань, інформація щодо яких надавалась тим, кого наділено найвищими повноваженнями, ми визначили ті, що були найбільш значущими під час аудиту фінансової звітності поточного періоду, тобто ті, які є ключовими питаннями аудиту. Ми описуємо ці питання в нашому звіті аудитора, крім випадків, якщо законодавчим чи регуляторним актом заборонено публічне розкриття такого питання, або коли за вкрай виняткових обставин ми визначаємо, що таке питання не слід висвітлювати в нашому звіті, оскільки негативні наслідки такого висвітлення можуть очікувано переважити його корисність для інтересів громадськості.

 

Звіт щодо вимог інших законодавчих і нормативних актів

Додаткова інформація, яка вимагається статтею 14 Закону України "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність"

У відповідності до вимог статті 14 Закону України "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність" ми наводимо в нашому звіті незалежного аудитора наступну інформацію, яка вимагається на додаток до вимог Міжнародних стандартів аудиту:

Призначення і тривалість аудиторського завдання

Нас було вперше призначено аудиторами Товариства 7 листопада 2019 року рішенням Дирекції Товариства для виконання обов’язкового аудиту фінансової звітності Товариства за рік, що закінчився 31 грудня 2019 р. Наше призначення було вчергове продовжено 09 листопада 2022 р. рішенням Дирекції Товариства для виконання обов’язкового аудиту фінансової звітності Товариства за рік, що закінчився 31 грудня 2022 р. Загальна тривалість виконання нами аудиторського завдання з обов’язкового аудиту фінансової звітності Товариства без перерв з урахуванням продовження повноважень, які мали місце, та повторних призначень складає 4 роки.

Надання неаудиторських послуг та незалежність

Ми підтверджуємо, що наскільки ми знаємо і переконані, ми не надавали Товариству або контрольованим ним суб’єктам господарювання заборонені законодавством неаудиторські послуги, зазначені у четвертій частині статті 6 Закону України "Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність". Ми, включаючи ключового партнера з аудиту, були незалежними по відношенню до Товариства при проведенні нашого аудиту. Крім того, ми не надавали Товариству або контрольованим ним суб’єктам господарювання інші послуги, крім послуг з обов’язкового аудиту, що не були розкриті у фінансовій звітності.

Пояснення щодо результативності аудиту в частині виявлення порушень, зокрема пов’язаних із шахрайством

Ми розробляємо та виконуємо аудиторські процедури відповідно до наших обов'язків, зазначених вище в розділі "Відповідальність аудитора за аудит фінансової звітності", у відповідь на оцінені ризики суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства та для виявлення недотримання вимог тих законодавчих та нормативних актів, які можуть мати суттєвий вплив на фінансову звітність. Однак основну відповідальність за запобігання і виявлення випадків шахрайства та дотримання вимог законодавчих та нормативних актів несуть ті, кого наділено найвищими повноваженнями, і управлінський персонал Товариства.

Ідентифікація та оцінка потенційних ризиків, пов'язаних з порушеннями

Дії у відповідь на оцінені ризики

При ідентифікації та оцінці ризиків суттєвого викривлення в частині виявлення порушень, зокрема пов’язаних із шахрайством та недотриманням вимог законодавчих та нормативних актів, наші процедури, серед іншого, включали наступне:


- запити управлінському персоналу та тим, кого наділено найвищими повноваженнями, включаючи отримання та перегляд підтверджувальної документації стосовно політики та процедур Товариства, щодо:
- ідентифікації, оцінювання та дотримання вимог законодавчих і нормативних актів, а також наявність відомостей про будь-які випадки їх порушення;
- виявлення та реагування на ризики шахрайства та наявність відомостей про будь-яке фактичне, підозрюване або передбачуване шахрайство; і
- внутрішні контролі, запроваджені для зменшення ризиків, пов'язаних з шахрайством або недотриманням вимог законодавчих та нормативних актів.
- обговорення членами команди із завдання з аудиту та залученими внутрішніми фахівцями з оподаткування, оцінювання та інформаційних технологій того, за яких обставин та на якому етапі фінансова звітність Товариства може бути вразливою щодо суттєвого викривлення внаслідок шахрайства, включаючи спосіб вчинення шахрайства. В рамках такого обговорення ми ідентифікували потенціал для шахрайства у сфері визнання доходів;
- отримання розуміння законодавчих і нормативних актів, які застосовуються до Товариства, та складають нормативно-правову основу його діяльності. При цьому ми приділяли особливу увагу тим законам і нормативним актам, які безпосередньо впливали на фінансову звітність або які мали фундаментальний вплив на діяльність Товариства. Ключові закони та нормативні акти, які ми розглядали у цьому контексті, включали Кодекс України про надра, Гірничий закон України та відповідне податкове законодавство.

В результаті виконаних нами процедур з ідентифікації і оцінки ризиків ми визначили визнання доходів, як ключове питання аудиту. Розділ "Ключові питання аудиту" нашого звіту більш детально пояснює це питання, а також описує виконані нами конкретні процедури у відповідь на оцінені ризики.

Наші процедури у відповідь на ідентифіковані ризики, серед іншого, полягали в наступному:


- огляд розкриттів до фінансової звітності та тестування підтверджувальної документації для того, щоб оцінити дотримання вимог відповідних законів і нормативних актів, розглянутих в цьому розділі;
- запит управлінському персоналу, тим, кого наділено найвищими повноваженнями, та внутрішнім юристам щодо існуючих та потенційних судових позовів та претензій;
- виконання аналітичних процедур для виявлення будь-яких незвичайних або несподіваних взаємозв’язків, які можуть вказувати на ризики суттєвих викривлень внаслідок шахрайства;
- ознайомлення з протоколами засідань тих, кого наділено найвищими повноваженнями, та перегляд звітів внутрішнього аудиту; і
- тестування відповідності проводок, відображених у головній книзі, та інших коригувань; оцінка того, чи свідчать судження та рішення, зроблені управлінським персоналом при визначенні облікових оцінок, на наявність упередженості; і оцінювання економічного обґрунтування щодо значних операцій, які є незвичайними або виходять за межі звичайного перебігу бізнесу.

Ми також повідомили відповідні ідентифіковані закони та нормативні акти, потенційні ризики шахрайства всім членам команди завдання з аудиту, включаючи внутрішніх фахівців, і залишалися протягом всього аудиту настороженими щодо будь-яких ознак шахрайства або недотримання вимог законів і нормативних актів.

 

Інші правові і регуляторні вимоги

Основні відомості про умови договору на проведення аудиту

Ми проводили аудит відповідно до Договору про надання аудиторських послуг №112/22 від 28 листопада 2022 р. та додаткової угоди №1 до даного договору від 10 травня 2023 року в строк з 28 листопада 2022 р. до дати цього звіту.

Ключовий партнер з аудиту

Партнером завдання з аудиту, результатом якого є цей звіт незалежного аудитора, є Гуменюк Юлія Вікторівна.

 

 

Підписи, дата та адреси
ПІБ ключового партнера з аудиту

Юлія Гуменюк, Номер реєстрації аудитора у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності: № 100794

Найменування суб'єкта аудиторської діяльності

ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА»

Дата аудиторського звіту 2023-08-03
Місцезнаходження суб'єкта аудиторської діяльності

м. Київ, Україна

[110000] Загальна інформація про фінансову звітність
Назва суб'єкта господарювання, що звітує, або інші засоби ідентифікації

Товариство з обмеженою відповідальністю "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат"

Ідентифікаційний код юридичної особи

35713283

Сайт компанії

https://ferrexpoyeristovomine.com/ru/

Дата кінця звітного періоду

2022-12-31

Період, який охоплюється фінансовою звітністю

Рік, що закінчується 31 грудня 2022 року

Опис валюти подання

Валюта подання звітності відповідає функціональній валюті, якою є національна валюта України – гривня.

Рівень округлення, використаний у фінансовій звітності

Звітність складено у тисячах гривень, округлених до цілих

[210000] Звіт про фінансовий стан, поточні/непоточні
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Активи
Непоточні активи
Основні засоби 8,850,718 11,023,271
Нематеріальні активи за винятком гудвілу 89,529 114,739
Непоточні запаси 374,404 397,000
Відстрочені податкові активи 193,863 209,746
Інші непоточні фінансові активи 1,946 3,763
Інші непоточні нефінансові активи 60,086 72,262
Загальна сума непоточних активів 9,570,546 11,820,781
Поточні активи
Поточні запаси 1,937,654 1,392,136
Торговельна та інша поточна дебіторська заборгованість 7,047,532 7,306,895
Поточні податкові активи, поточні 1,179,394 468,548
Інші поточні фінансові активи 3,347 1,762
Інші поточні нефінансові активи 34,025 105,727
Грошові кошти та їх еквіваленти 55,705 214,097
Загальна сума поточних активів за винятком непоточних активів або груп вибуття, класифікованих як утримувані для продажу або утримувані для виплат власникам 10,257,657 9,489,165
Непоточні активи або групи вибуття, класифіковані як утримувані для продажу або як утримувані для виплати власникам 5,651
Загальна сума поточних активів 10,257,657 9,494,816
Загальна сума активів 19,828,203 21,315,597
Власний капітал та зобов'язання
Власний капітал
Статутний капітал 8,263,698 8,263,698
Нерозподілений прибуток (1,865,462) 8,440,096
Емісійний дохід 437,321 437,321
Актуарні різниці (прибутки/збитки) 17,839 (293)
Загальна сума власного капіталу 6,853,396 17,140,822
Зобов'язання
Непоточні зобов'язання
Непоточне забезпечення
Непоточне забезпечення на винагороди працівникам 27,370 35,508
Інше непоточне забезпечення 17,879 20,959
Загальна сума непоточних забезпечень 45,249 56,467
Інші непоточні фінансові зобов'язання 14,385 26,425
Загальна сума непоточних зобов'язань 59,634 82,892
Поточні зобов'язання
Поточні забезпечення
Поточні забезпечення на винагороди працівникам 1,818
Загальна сума поточних забезпечень 1,818
Торговельна та інша поточна кредиторська заборгованість 6,094,101 1,705,871
Поточні податкові зобов'язання, поточні 84,316 347,415
Інші поточні фінансові зобов'язання 6,734,931 2,038,543
Інші поточні нефінансові зобов'язання 7 54
Загальна сума поточних зобов'язань за винятком зобов'язань, включених до груп вибуття, класифікованих як утримувані для продажу 12,915,173 4,091,883
Загальна сума поточних зобов'язань 12,915,173 4,091,883
Загальна сума зобов'язань 12,974,807 4,174,775
Загальна сума власного капіталу та зобов'язань 19,828,203 21,315,597
[310000] Звіт про сукупний дохід, прибуток або збиток, за функцією витрат
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Прибуток або збиток
Прибуток (збиток)
Дохід від звичайної діяльності 16,969,003 19,768,838
Собівартість реалізації (11,779,744) (9,799,042)
Валовий прибуток 5,189,259 9,969,796
Інші доходи 63,167 363,807
Витрати на збут (1,770,737) (914,960)
Адміністративні витрати (214,341) (154,398)
Інша витрата (2,463,320) (229,153)
Інші прибутки (збитки) 2,266,087 (64,195)
Прибуток (збиток) від операційної діяльності 3,070,115 8,970,897
Фінансові доходи 4,973 774
Фінансові витрати (121,827) (97,832)
Прибуток (збиток) до оподаткування 2,953,261 8,873,839
Податкові доходи (витрати) (963,061) (1,600,046)
Прибуток (збиток) від діяльності, що триває 1,990,200 7,273,793
Прибуток (збиток) 1,990,200 7,273,793
Поточний звітний період
Прибуток на акцію (для звичайних акцій) (в гривнях)
Базовий прибуток на акцію
Загальна сума базового прибутку (збитку) на акцію 0.00
[410000] Звіт про сукупний дохід, компоненти іншого сукупного доходу, відображені після оподаткування
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Прибуток (збиток) 1,990,200 7,273,793
Інший сукупний дохід
Компоненти іншого сукупного доходу, які не будуть перекласифіковані у прибуток або збиток, після оподаткування
Інший сукупний дохід, після оподаткування, прибутки (збитки) від переоцінки основних засобів, активів за наданим правом використання та нематеріальних активів 18,132 10,392
Загальна сума іншого сукупного доходу, який не буде перекласифіковано у прибуток або збиток, після оподаткування 18,132 10,392
Загальна сума іншого сукупного доходу 18,132 10,392
Загальна сума сукупного доходу 2,008,332 7,284,185
[520000] Звіт про рух грошових коштів, непрямий метод
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Грошові потоки від (для) операційної діяльності
Прибуток (збиток) 1,990,200 7,273,793
Коригування для узгодження прибутку (збитку)
Коригування витрат податку на прибуток 963,061 1,600,046
Коригування фінансових витрат 116,854 97,058
Коригування зменшення (збільшення) запасів (522,883) (876,097)
Коригування зменшення (збільшення) торговельної дебіторської заборгованості (516,858) (4,249,089)
Коригування зменшення (збільшення) іншої операційної дебіторської заборгованості (633,984) (387,573)
Коригування збільшення (зменшення) торговельної кредиторської заборгованості 4,477,830 755,304
Коригування збільшення (зменшення) іншої операційної кредиторської заборгованості (165,884) 175,553
Коригування витрат на амортизацію 1,442,396 985,308
Коригування збитку від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаного у прибутку чи збитку 2,160,501 53,608
Коригування забезпечень 2,427 (2,385)
Коригування нереалізованих збитків (прибутків) від курсових різниць 640,122 (54,794)
Коригування збитків (прибутків) від вибуття непоточних активів 5,983 3,554
Інші коригування, для яких грошовим впливом є інвестиційний чи фінансовий грошовий потік (5,872) (83,793)
Інші коригування для узгодження прибутку (збитку) (105,506)
Загальна сума коригувань для узгодження прибутку (збитку) 7,963,693 (2,088,806)
Чисті грошові потоки від (використані у) діяльності 9,953,893 5,184,987
Проценти сплачені (81,967)
Проценти отримані 4,649 3,687
Повернення податків на прибуток (сплата) (1,044,717) (1,583,690)
Інші надходження (вибуття) грошових коштів (1,056) (1,105)
Чисті грошові потоки від операційної діяльності (використані в операційній діяльності) 8,912,769 3,521,912
Грошові потоки від (для) інвестиційної діяльності
Надходження від продажу основних засобів 9,146 10,395
Придбання основних засобів (583,236) (3,411,855)
Придбання нематеріальних активів (2,138) (37,497)
Проценти сплачені (47,075) (27,737)
Чисті грошові потоки від інвестиційної діяльності (використані в інвестиційній діяльності) (623,303) (3,466,694)
Грошові потоки від (для) фінансової діяльності
Надходження від запозичень 2,332
Виплати за орендними зобов'язаннями (58,980) (30,386)
Дивіденди сплачені (8,440,096)
Інші надходження (вибуття) грошових коштів (3,104)
Чисті грошові потоки від фінансової діяльності (використані у фінансовій діяльності) (8,499,848) (30,386)
Чисте збільшення (зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів до впливу змін валютного курсу (210,382) 24,832
Вплив змін валютного курсу на грошові кошти та їх еквіваленти
Вплив змін валютного курсу на грошові кошти та їх еквіваленти 51,990 (17,744)
Чисте збільшення (зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів після впливу змін валютного курсу (158,392) 7,088
Грошові кошти та їх еквіваленти на початок періоду 214,097 207,009
Грошові кошти та їх еквіваленти на кінець періоду 55,705 214,097
[610000] Звіт про зміни у власному капіталі
тис. грн
Поточний звітний період Примітки Власний капітал
Власний капітал, що відноситься до власників материнського підприємства
Статутний капітал Емісійний дохід Інші резерви Нерозподілений прибуток
Накопичений інший сукупний дохід
Резерв переоцінок програм з визначеною виплатою
Звіт про зміни у власному капіталі
Власний капітал на початок періоду 8,263,698 437,321 (293) (293) (293) 8,440,096 0 17,140,822
Зміни у власному капіталі
Сукупний дохід
Прибуток (збиток) 1,990,200 1,990,200
Інший сукупний дохід 18,132 18,132 18,132 18,132
Сукупний дохід 18,132 18,132 18,132 1,990,200 2,008,332
Дивіденди, визнані як розподіл між власниками (12,295,758) (12,295,758)
Збільшення (зменшення) власного капіталу 18,132 18,132 18,132 (10,305,558) (10,287,426)
Власний капітал на кінець періоду 8,263,698 437,321 17,839 17,839 17,839 (1,865,462) 0 6,853,396
тис. грн
Порівняльний звітний період Примітки Власний капітал
Статутний капітал Емісійний дохід Інші резерви Нерозподілений прибуток
Накопичений інший сукупний дохід
Резерв переоцінок програм з визначеною виплатою
Звіт про зміни у власному капіталі
Зміни в обліковій політиці та виправлення помилок попередніх періодів - Ретроспективний підхід
Раніше представлені 8,263,698 437,321 (10,685) (10,685) (10,685) 1,166,003 9,856,337
Власний капітал на початок періоду 8,263,698 437,321 (10,685) (10,685) (10,685) 1,166,003 9,856,337
Зміни у власному капіталі
Сукупний дохід
Прибуток (збиток) 7,273,793 7,273,793
Інший сукупний дохід 10,392 10,392 10,392 10,392
Сукупний дохід 10,392 10,392 10,392 7,273,793 7,284,185
Збільшення (зменшення) через інші зміни, власний капітал 300 300
Збільшення (зменшення) власного капіталу 10,392 10,392 10,392 7,274,093 7,284,485
Власний капітал на кінець періоду 8,263,698 437,321 (293) (293) (293) 8,440,096 17,140,822
[800100] Примітки - Підкласифікації активів, зобов'язань та власного капіталу
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного року
Підкласифікації активів, зобов'язань та капіталу
Основні засоби
Земля та будівлі
Земля 52,905 52,313
Будівлі 642,029 706,245
Загальна сума землі та будівель 694,934 758,558
Машини 1,017,964 1,357,158
Транспортні засоби
Автомобілі 1,769,532 2,196,813
Загальна сума транспортних засобів 1,769,532 2,196,813
Пристосування та приладдя 18,849 26,494
Видобувні активи 4,943,149 5,045,237
Незавершене будівництво 401,704 1,611,988
Незавершені капітальні вкладення в основні засоби 4,586 27,023
Загальна сума основних засобів 8,850,718 11,023,271
Нематеріальні активи та гудвіл
Нематеріальні активи за винятком гудвілу
Комп'ютерне програмне забезпечення 67,163 91,218
Ліцензії та франшизи 21,016 22,032
Інші нематеріальні активи 1,350 1,489
Загальна сума нематеріальних активів за винятком гудвілу 89,529 114,739
Загальна сума нематеріальних активів та гудвілу 89,529 114,739
Торговельна та інша поточна дебіторська заборгованість
Поточна торговельна дебіторська заборгованість 7,047,532 7,306,895
Загальна сума торговельної та іншої поточної дебіторської заборгованості 7,047,532 7,306,895
Категорії фінансових активів
Кредити та дебіторська заборгованість 7,047,532 7,306,895
Фінансові активи за амортизованою собівартістю 5,293 5,525
Загальна сума фінансових активів 7,052,825 7,312,420
Класи поточних запасів
Поточна сировина і поточні виробничі допоміжні матеріали
Поточна сировина 97,083 80,831
Поточні виробничі допоміжні матеріали 226,162
Загальна сума поточної сировини і поточних допоміжних виробничих запасів 323,245 80,831
Поточне незавершене виробництво 754,165 307,970
Поточна готова продукція 103,999 373,424
Поточні запасні частини 624,831 586,148
Поточне паливо 116,493 20,610
Поточні запаси у дорозі 1,391 11,228
Інші поточні запаси 13,530 11,925
Загальна сума поточних запасів 1,937,654 1,392,136
Непоточні запаси, що пов'язані з видобувною діяльністю
Непоточні запаси руди 229,536 229,536
Поточні запаси, пов'язані з видобувною діяльністю
Поточні запаси руди 581,963 307,970
Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти
Залишки на рахунках в банках 55,705 214,097
Загальна сума грошових коштів 55,705 214,097
Загальна сума грошових коштів та їх еквівалентів 55,705 214,097
Непоточні активи або групи вибуття, класифіковані як утримувані для продажу або як утримувані для виплати власникам
Непоточні активи або групи вибуття, класифіковані як утримувані для продажу 5,651
Загальна сума непоточних активів або груп вибуття, класифікованих як утримувані для продажу або як утримувані для виплат власникам 5,651
Класи інших забезпечень
Інше забезпечення
Інше непоточне забезпечення 17,879 20,959
Загальна сума інших забезпечень 17,879 20,959
Позики
Поточні позики та поточна частина непоточних запозичень
Поточні позики 2,662,194 1,985,853
Загальна сума поточних запозичень та поточної частини непоточних запозичень 2,662,194 1,985,853
Загальна сума запозичень 2,662,194 1,985,853
Торговельна та інша поточна кредиторська заборгованість
Поточна торговельна кредиторська заборгованість 5,952,592 1,614,283
Інша поточна кредиторська заборгованість 141,509 91,588
Загальна сума торговельної та іншої поточної кредиторської заборгованості 6,094,101 1,705,871
Різні поточні зобов'язання
Поточні дивіденди до сплати 3,855,662
Чисті активи (зобов'язання)
Активи 19,828,203 21,315,597
Зобов'язання (12,974,807) (4,174,775)
Чисті активи (зобов'язання) 6,853,396 17,140,822
Чисті поточні активи (зобов'язання)
Поточні активи 10,257,657 9,494,816
Поточні зобов'язання (12,915,173) (4,091,883)
Чисті поточні активи (зобов'язання) (2,657,516) 5,402,933
[800200] Примітки - Аналіз доходів та витрат
Дохід від звичайної діяльності
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Дохід від продажу товарів 14,553,262 16,364,011
Дохід від переробної промисловості 14,553,262 16,364,011
Дохід від надання послуг 2,415,741 3,404,827
Дохід від інших послуг 2,415,741 3,404,827
Загальна сума доходу від звичайної діяльності 16,969,003 19,768,838
Суттєві доходи та витрати
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Часткове списання (сторнування часткового списання) основних засобів
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, основні засоби 1,380,038 10,765
Чисті часткові списання (сторнування часткових списань) основних засобів 1,380,038 10,765
Збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), торгівельна дебіторська заборгованість
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, торгівельна дебіторська заборгованість 773,635 42,748
Чистий збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаний у прибутку чи збитку, торгівельна дебіторська заборгованість 773,635 42,748
Прибутки (збитки) від вибуття основних засобів
Прибутки від вибуття основних засобів 2,577
Збитки від вибуття основних засобів (9,730)
Чисті прибутки (збитки) від вибуття основних засобів (9,730) 2,577
Прибуток (збиток), що виникає від різниці між балансовою вартістю погашеного фінансового зобов'язання та сплаченої компенсації 307
Інші фінансові доходи 4,973 774
Інші фінансові витрати 11,927 9,898
Процентні витрати 104,789 87,934
Витрати на збут та адміністративні витрати 1,985,078 1,069,358
Орендний дохід 45,485 73,097
Витрати за характером
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Сировина та витратні матеріали використані 2,948,276 3,332,116
Витрати на послуги 8,044,775 5,024,380
Витрати на оплату професійних послуг 14,639 12,628
Транспортні витрати 8,030,136 5,011,752
Класи витрат на виплати працівникам
Короткострокові витрати на виплати працівникам
Заробітна плата 720,423 490,009
Внески на соціальне забезпечення 159,207 93,218
Загальна сума короткострокових витрат на виплати працівникам 879,630 583,227
Загальна сума витрат на виплати працівникам 879,630 583,227
Амортизація матеріальних та нематеріальних активів та збитки від зменшення корисності (сторнування збитків від зменшення корисності), які визнаються у прибутку або збитку
Амортизаційні витрати
Амортизаційні витрати 1,415,065 975,059
Витрати на амортизацію нематеріальних активів 27,331 10,249
Загальна сума амортизаційних витрат 1,442,396 985,308
Загальна сума амортизації і збитків від зменшення корисності (сторнування збитків від зменшення корисності), визнаних у прибутку або збитку 1,442,396 985,308
Витрати на сплату податку за винятком витрат на податок на прибуток 674,081 568,621
Інші витрати 272,597 611,646
Загальна сума витрат, за характером 14,261,755 11,105,298
Сукупний дохід від діяльності, що триває, та припиненої діяльності
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Сукупний дохід від діяльності, що триває 2,008,332 7,284,185
Загальна сума сукупного доходу 2,008,332 7,284,185
[800600] Примітки - Перелік облікових політик
Опис облікової політики щодо витрат на позики

Витрати на позики, які безпосередньо стосуються придбання, будівництва або виробництва активів, для підготовки яких до їхнього використання за призначенням або продажу потрібен істотний період часу, капіталізуються як частина вартості відповідних активів. Усі інші витрати на позики відносяться на витрати того періоду, в якому вони були понесені. Витрати на позики включають відсотки та інші витрати, які несе підприємство у зв’язку із запозиченням коштів. Політика Компанії передбачає капіталізацію витрат на позики для усіх кваліфікованих активів, для яких будівництво розпочалось на або після 1 січня 2009 року. Витрати на позики можуть включати курсові різниці, які виникають із позик, отриманих в іноземній валюті, у тій мірі, в якій вони вважаються коригуванням витрат на відсотки

Опис облікової політики щодо незавершеного будівництва

Незавершене будівництво та невстановлене обладнання Активи у процесі будівництва капіталізуються як окремий компонент основних засобів. До незавершеного будівництва належить вартість розробки кар’єру, інших будівельних робіт, вартість інженерних робіт, інші прямі витрати, відповідна частка накладних витрат та витрат на позики для довгострокових будівельних проектів, якщо виконуються певні критерії визнання. Після завершення вартість будівництва переводиться до складу відповідної категорії основних засобів. Незавершене будівництво та невстановлене обладнання не амортизується до тих пір, поки відповідні активи не будуть завершені і введені в експлуатацію.

Опис облікової політики щодо відстроченого податку на прибуток

Відстрочені податки визнаються щодо тимчасових різниць на звітну дату між податковими базами активів та зобов’язань, які використовуються для розрахунку оподатковуваного прибутку, та їхньою балансовою вартістю для цілей фінансової звітності.

 

Відстрочені податкові зобов’язання визнаються для всіх оподатковуваних тимчасових різниць, за виключенням випадків коли:

 

• відстрочене податкове зобов’язання виникає у результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов’язання в операції, яка не є об’єднанням підприємств і на час операції не впливає ані на обліковий прибуток, ані на оподатковуваний прибуток або збиток;

• стосовно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями у дочірні, асоційовані підприємства та частки у спільних підприємствах, коли строки сторнування тимчасових різниць можна контролювати та існує вірогідність, що відбудеться сторнування тимчасових різниць у найближчому майбутньому.

 

Відстрочені податкові активи визнаються для всіх тимчасових різниць, які підлягають вирахуванню, та переносяться на майбутні періоди щодо невикористаних податкових кредитів та невикористаних податкових збитків у тій мірі, в якій існує вірогідність отримання достатнього оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можна буде реалізувати тимчасові різниці, які підлягають вирахуванню, та перенесені на майбутні періоди невикористані податкові кредити та невикористані податкові збитки, за виключенням випадків коли:

• відстрочений податковий актив, який стосується тимчасової різниці, яка підлягає вирахуванню, виникає у результаті первісного визнання активу або зобов’язання в операції, яка не є об’єднанням підприємств і, на час операції, не впливає ані на обліковий прибуток, ані на оподатковуваний прибуток або збиток;

• стосовно оподатковуваних тимчасових різниць, які підлягають вирахуванню, пов’язаних з інвестиціями у дочірні, асоційовані підприємства та частки у спільних підприємствах, відстрочені податкові активи визнаються лише у тій мірі, в якій існує вірогідність того, що відбудеться сторнування тимчасових різниць у найближчому майбутньому, і оподатковуваного прибутку буде достатньо для реалізації тимчасових різниць.

 

Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату і зменшується у тій мірі, в якій більше не існує вірогідності для отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який би дозволив реалізувати усі або частину відстрочених податкових активів. Невизнані відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату і визнаються у тій мірі, в якій існує вірогідність того, що майбутній оподатковуваний прибуток дозволить відшкодувати відстрочені податкові активи.

 

Відстрочені податкові активи та зобов’язання оцінюються за ставками оподаткування, які, як очікується, будуть застосовуватись у році, в якому актив буде реалізовано або зобов’язання погашено на основі ставок оподаткування (та податкових законів), які набули чинності або фактично набули чинності на кінець звітного періоду.

 

Відстрочені податки, які стосуються статей, визнаних поза межами прибутку або збитку, визнаються поза межами прибутку або збитку. Статті відстрочених податків визнаються згідно з відповідними операціями або у складі інших сукупних доходів, або безпосередньо у власному капіталі.

 

Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання взаємно зараховуються, якщо існує юридично закріплене право зараховувати поточні податкові активи за рахунок поточних зобов’язань з податку на прибуток, і відстрочені податки стягуються із того самого об’єкта оподаткування тим самим податковим органом.

Опис облікової політики щодо амортизаційних витрат

Очікувані строки корисного використання кожного об’єкта враховують як обмеження щодо фізичного використання об’єкта, так і теперішню економічну оцінку розвіданих і придатних до видобування запасів гірничодобувного активу, на якому такий об’єкт розташований. Оцінки залишків строків корисного використання проводяться регулярно для усіх гірничодобувних будівель, виробничого обладнання, причому для основних частин здійснюються річні переоцінки. Зміни в оцінках, які впливають на розрахунки із використанням виробничого методу, обліковуються перспективно. Амортизація починається з наступного місяця після дати введення об’єкта в експлуатацію. Земля у власності не амортизується.

 

За виключенням гірничодобувних активів, які амортизуються із використанням виробничого методу, амортизація розраховується на прямолінійній основі протягом очікуваного залишку строку корисного використання активу таким чином:

 

Категорія

Термін корисного використання

Будівлі, споруди

10-50 років

Виробниче обладнання

6-15 років

Транспортні засоби

5-15 років

Залізничні вагони

5-20 років

Пристрої, інструменти та інвентар

4-10 років

 

Об’єкт основних засобів припиняє визнаватися після вибуття або коли не очікується отримання майбутніх економічних вигід від продовження використання активу або його вибуття. Будь-який прибуток або збиток, який виникає у результаті припинення визнання активу (розраховується як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю об’єкта), включається до звіту про сукупні доходи на момент припинення визнання об’єкта основних засобів.

Опис облікової політики щодо витрат на амортизацію нематеріальних активів

Нематеріальні активи, окрім гудвілу, в основному, включають ліцензію на видобування руди та комп’ютерне програмне забезпечення, яке амортизується із використанням прямолінійного методу протягом очікуваних строків корисного використання. Період і метод амортизації для нематеріальних активів із обмеженими строками корисного використання переглядаються, як мінімум, на кінець кожного звітного періоду.

Опис облікової політики щодо визнання фінансових інструментів

Фінансові активи та фінансові зобов’язання визнаються, коли Компанія стає стороною договірних відносин за відповідним фінансовим інструментом.

 

Фінансові активи та фінансові зобов’язання Компанії представлені грошовими коштами та їхніми еквівалентами, дебіторською заборгованістю, кредитами і позиками, за якими нараховуються відсотки, зобов’язаннями за договорами фінансової оренди, а також торговою та іншою кредиторською заборгованістю.

 

Фінансові активи та фінансові зобов’язання первісно оцінюються за справедливою вартістю. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання або випуску фінансових активів та фінансових зобов’язань (окрім фінансових активів та фінансових зобов’язань за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку), додаються до або вираховуються зі справедливої вартості фінансових активів або фінансових зобов’язань, відповідно, на момент первісного визнання. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання фінансових активів або фінансових зобов’язань, які оцінюються за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку, визнаються негайно у складі прибутку або збитку.

Опис облікової політики щодо визначення компонентів грошових коштів та їх еквівалентів

Грошові кошти та короткострокові депозити у звіті про фінансовий стан включають грошові кошти на рахунках в банках та у касі, а також короткострокові депозити із первісним терміном погашення до трьох місяців. Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їхні еквіваленти включають грошові кошти та короткострокові депозити, як вказано вище, за виключенням непогашених банківських овердрафтів.

Опис облікової політики щодо виплат працівникам

Компанія здійснює визначені внески до української державної пенсійної системи за встановленими ставками, які діють протягом року, на основі виплат валової заробітної плати, причому такі витрати нараховуються у тому періоді, в якому були зароблені відповідні зарплати.

 

Окрім того, Компанія має юридичне зобов’язання компенсувати Державному пенсійному фонду України вартість додаткових пенсій, які виплачуються певним категоріям поточних та колишніх працівників Компанії. Ці зобов’язання, які не мають фонду, в основному, схожі на типові зобов’язання, які існують за пенсійними планами із визначеними виплатами без фондів. Витрати, які стосуються цього пенсійного плану, нараховуються у цій фінансовій звітності із використанням методу прогнозної кредитної одиниці.

 

Результати переоцінок, які включають актуарні прибутки та збитки, визнаються негайно у звіті про фінансовий стан, із відображенням відповідного прибутку або збитку у результаті переоцінки пенсійних зобов’язань із визначеними виплатами у складі інших сукупних доходів того періоду, у якому вони виникають. Результати переоцінок не змінюють свою класифікацію на прибуток або збиток у подальших періодах.

 

Вартість послуг минулих років визнається у складі прибутку або збитку на одну із двох дат, яка настає раніше: внесення поправок до плану або його скорочення та дату, на яку Компанія визнає пов’язані із реструктуризацією витрати.

 

Відсотки розраховуються із застосуванням ставки дисконтування до зобов’язання із визначеними виплатами. Компанія визнає вартість послуг у складі собівартості реалізації, а витрати з відсотків у складі фінансових витрат. До вартості послуг належать вартість поточних послуг, вартість послуг минулих років, прибутки та збитки від скорочення пенсійних зобов’язань та нестандартні виплати за планом.

Опис облікової політики щодо витрат, пов'язаних з довкіллям

Законодавство з охорони навколишнього середовища в Україні знаходиться у процесі розвитку, і позиція державних органів щодо його застосування постійно переглядається.

 

Резерв, якщо такий є, формується стосовно витрат, які стосуються чинного стану, спричиненого діяльністю минулих років, і який не стосується поточних або майбутніх прибутків для визнання зобов’язання у тому році, в якому виявляються відповідні умови. Оцінка зобов’язань базується на поточних правових вимогах та зобов’язаннях і визначається на основі чинних технічних стандартів. Фактичні результати можуть відрізнятися від оцінок, зроблених на відповідну дату.

Опис облікової політики щодо витрат

Собівартість реалізації та визнання інших витрат

 

Собівартість реалізації, яка стосується тієї самої операції, визнається одночасно з відповідними доходами. Також визнаються витрати, включно з гарантіями та іншими витратами, які мають бути понесені після доставки товарів і вартість яких можна визначити достовірно.

Опис облікової політики щодо витрат на розвідку та оцінку

Витрати на розвідку та оцінку

 

Витрати, понесені стосовно розвідки та оцінки потенційних покладів залізної руди, включно з отриманням ліцензій, необхідних для виконання цих робіт, капіталізуються і визнаються у складі основних засобів або нематеріальних активів у залежності від характеру таких витрат. Витрати, пов’язані із розвідувальним бурінням, дослідженням та аналізом даних розвідки, та витрати на попередні техніко-економічні дослідження включаються до складу матеріальних активів, а витрати, пов’язані з отриманням ліцензій, включаються до складу нематеріальних активів.

 

Діяльність з розвідки та оцінки запасів передбачає пошук корисних копалин, визначення технічної обґрунтованості та оцінку рентабельності видобутку знайдених ресурсів.

 

До витрат на розвідку та оцінку належать такі витрати, які безпосередньо стосуються:

 

• дослідження та аналізу наявних даних розвідки;

• проведення геологічних досліджень, розвідувального буріння та взяття проб;

• збирання даних розвідки за допомогою проведення топографічних, геохімічних та геофізичних досліджень;

• риття розвідувальних траншей та взяття проб;

• визначення та вивчення обсягу та якості запасів;

• складання попередніх та основних техніко-економічних досліджень.

 

Капіталізовані витрати на розвідувальні роботи та оцінку продовжують визнаватися як актив допоки очікується повне відшкодування цих витрат через успішну розробку та розвідку в наступному періоді.

 

Капіталізовані витрати на розвідувальні роботи і оцінку перевіряються на предмет зменшення корисності у випадку, якщо факти та обставини припускають, що їхня балансова вартість може перевищити їхню очікувану вартість відшкодування. У випадку з нерозробленими родовищами основою для перевірки на предмет зменшення корисності можуть бути лише попередньо оцінені запаси. У деяких випадках нерозроблені родовища розглядаються як продовження родовищ залізної руди, які наразі розробляються. Передбачається, що вони будуть розроблені і почнуть експлуатуватись після виснаження наявних запасів руди.

 

Витрати на розвідку та оцінку більше не мають класифікуватись як такі, коли не є очевидними техніко-економічна обґрунтованість та оцінка рентабельності добування знайдених ресурсів. Перед рекласифікацією у витрати на розробку необхідно провести оцінку зменшення корисності активів розвідки та оцінки та визнати будь-який збиток від зменшення корисності.

 

Витрати на розробку

 

Витрати на розробку також включаються до складу незавершеного будівництва та невстановленого обладнання. Так як актив ще не є готовим до використання, він не амортизується. Після завершення розробки будь-які витрати на розвідку та оцінку, разом із подальшими витратами на розробку, класифікуються як гірничодобувні активи.

Опис облікової політики щодо фінансових активів

Фінансові активи

 

Усі визнані фінансові активи оцінюються у подальшому повністю або за амортизованою вартістю, або за справедливою вартістю, у залежності від класифікації фінансових активів.

 

Класифікація фінансових активів

 

Боргові інструменти, які відповідають наступним критеріям, надалі оцінюються за амортизованою вартістю (ця категорія є найбільш характерною для Компанії):

 

• фінансовий актив утримується в рамках бізнес-моделі, метою якої є утримання фінансових активів для одержання договірних грошових потоків; та

• договірні умови фінансового активу генерують у певні дати грошові потоки, котрі є суто виплатами основної суми та процентів на непогашену частку основної суми.

 

Боргові інструменти, які відповідають зазначеним нижче умовам, оцінюються у подальшому за справедливою вартістю через інший сукупний дохід:

 

• фінансовий актив утримується в рамках бізнес-моделі, мета якої досягається як шляхом одержання договірних грошових потоків коштів, так і шляхом продажу фінансових активів; та

• договірні умови фінансового активу генерують у певні дати грошові потоки, котрі є суто виплатами основної суми та процентів на непогашену частку основної суми.

 

За умовчанням усі інші фінансові активи оцінюються у подальшому за справедливою вартістю через прибуток або збиток.

 

Фінансові активи, які обліковуються за амортизованою вартістю, у подальшому оцінюються із використанням методу ефективної відсоткової ставки і підлягають зменшенню корисності.

 

Метод ефективної відсоткової ставки є методом розрахунку амортизованої вартості боргового інструмента та розподілу доходів з відсотків протягом відповідного періоду.

 

Амортизована вартість фінансового активу є сумою, за якою фінансовий актив оцінюється на момент первісного визнання, за вирахуванням виплат основної суми, плюс накопичена амортизація із використанням методу ефективної відсоткової ставки щодо будь-якої різниці між цією первісною сумою та сумою на момент погашення, скоригованої на будь-який резерв під збитки. Валова балансова вартість фінансового активу є амортизованою вартістю фінансового активу до коригування на будь-який резерв під збитки.

 

Істотне збільшення кредитного ризику

 

Під час оцінки того, чи зазнав кредитний ризик за фінансовим інструментом істотного збільшення з моменту первісного визнання, Компанія порівнює ризик настання дефолту за фінансовим інструментом на звітну дату із ризиком настання дефолту за фінансовим інструментом на дату первісного визнання. Під час здійснення такої оцінки Компанія бере до уваги як кількісну, так і якісну обґрунтовано необхідну та підтверджувану інформацію, включно з історичним досвідом та прогнозною інформацією, що може бути одержана без надмірних витрат або зусиль.

 

Незалежно від результату зазначеної вгорі оцінки Компанія передбачає, що кредитний ризик за фінансовим активом збільшився істотно з моменту первісного визнання, коли виплати за договором прострочені більше ніж на 30 днів, якщо тільки у Компанії немає обґрунтовано необхідної та підтверджуваної інформації, яка вказує на протилежне.

 

Незважаючи на викладене вгорі, Компанія припускає, що кредитний ризик за фінансовим інструментом не збільшився істотно з моменту первісного визнання, якщо фінансовий інструмент визначається як такий, що має низький кредитний ризик на звітну дату. Фінансовий інструмент визначається як такий, що має низький кредитний ризик, якщо:

 

• фінансовий інструмент має низький рівень настання дефолту;

• дебітор має високу здатність виконувати свої договірні зобов’язання щодо грошових потоків у короткостроковій перспективі; та

• несприятливі зміни в економічних і ділових умовах у довгостроковій перспективі можуть знизити, але не обов’язково, здатність дебітора виконати свої договірні зобов’язання за грошовими потоками.

 

Визначення дефолту

 

Компанія визначає, що дефолт настав, коли актив прострочений більше ніж на 90 днів, якщо тільки у Компанії немає обґрунтованої та підтверджуваної інформації, що доводить доцільність застосування критерію з більшою тривалістю прострочення.

 

Фінансовий актив вважається таким, що зазнав зменшення корисності у результаті дії кредитного ризику, коли відбулися одна або більше подій, які мають негативний вплив на очікувані майбутні грошові потоки від фінансового активу. Докази зменшення корисності у результаті дії кредитного ризику включають наявні дані про такі події:

 

• значні фінансові труднощі емітента чи позичальника;

• порушення умов договору, на кшталт дефолту або прострочення виплат;

• надання кредитором(ами) позичальника поступки(ок), із економічних чи договірних причин, у зв’язку з фінансовими труднощами позичальника, можливість надання яких в іншому випадку кредитор(и) не розглядав(ли) би(б);

• зростання ймовірності оголошення позичальником банкрутства або іншої фінансової реорганізації; або

• зникнення активного ринку для цього фінансового активу внаслідок фінансових труднощів.

 

Політика списання

 

Компанія списує фінансовий актив, коли існує інформація, яка вказує на те, що дебітор зазнав серйозних фінансових труднощів і не існує реалістичної перспективи щодо його відшкодування, наприклад, коли дебітора визнали як такого, що підлягає ліквідації або він розпочав процедури банкрутства, або, у випадку з торговою та іншою дебіторською заборгованістю, суми заборгованості прострочені більше ніж на три роки, у залежності від того яка дата настане раніше. Списані фінансові активи можуть продовжувати вважатися такими, що підлягають стягненню згідно з процедурами відшкодування Компанії, з урахуванням юридичних консультацій, коли необхідно.

Опис облікової політики щодо фінансових зобов'язань

Фінансові зобов’язання

 

Первісне визнання та оцінка

 

До фінансових зобов’язань Компанії належать торгова та інша кредиторська заборгованість, кредити і позики, за якими нараховуються відсотки, а також зобов’язання за договорами фінансової оренди.

 

Усі фінансові зобов’язання первісно визнаються за справедливою вартістю і у подальшому оцінюються за амортизованою вартістю із використанням методу ефективної відсоткової ставки. 

Метод ефективної відсоткової ставки являє собою метод розрахунку амортизованої вартості фінансового зобов’язання і розподілу витрат з відсотків протягом відповідного періоду. Ефективна відсоткова ставка являє собою ставку, яка точно дисконтує очікувані майбутні виплати грошових коштів (включно з усіма комісіями за договорами сплаченими або отриманими, які становлять невід’ємну частину ефективної відсоткової ставки, витратами на здійснення операції та іншими преміями або дисконтами) протягом очікуваного строку використання фінансового зобов’язання або, коли доцільно, коротшого періоду до амортизованої вартості фінансового зобов’язання.

 

Припинення визнання фінансових зобов’язань

 

Компанія припиняє визнавати фінансові зобов’язання тоді і тільки тоді, коли зобов’язання Компанії виконані, анульовані або спливає строк їхнього виконання. Різниця між балансовою вартістю фінансового зобов’язання, визнання якого було припинене, і компенсацією сплаченою або до виплати визнається у складі прибутку або збитку.

 

Коли Компанія обмінює із чинним кредитором один борговий інструмент на інший з суттєво відмінними умовами, такий обмін обліковується як погашення первісного фінансового зобов’язання і визнання нового фінансового зобов’язання. Подібним чином Компанія обліковує значну модифікацію умов чинного зобов’язання або його частини як погашення первісного фінансового зобов’язання та визнання нового зобов’язання. Передбачається, що умови вважаються суттєво відмінними, якщо дисконтована теперішня вартість грошових потоків за новими умовами, включно з будь-якими виплаченими комісіями, за вирахуванням будь-яких комісій, що були одержані та дисконтовані за первісною ефективною відсотковою ставкою, відрізняються, принаймні, на 10 відсотків від дисконтованої теперішньої вартості залишкових грошових потоків за первісним фінансовим зобов’язанням. Якщо модифікація не є значною, різниця між: (1) балансовою вартістю зобов’язання до модифікації; та (2) теперішньою вартістю грошових потоків після модифікації повинна визнаватись у складі прибутку або збитку як прибуток або збиток у результаті модифікації.

Опис облікової політики щодо переведення іноземної валюти

Операції в іноземних валютах первісно відображаються Компанією за спот-курсами обміну відповідних функціональних валют на дату, на яку відповідна операція вперше кваліфікується до визнання.

 

Монетарні активи та зобов’язання, деноміновані в іноземних валютах, перераховуються у функціональну валюту за офіційними курсами обміну Національного банку України, які діяли на звітну дату.

 

Різниці, які виникають у результаті погашення або перерахунку монетарних статей, визнаються у складі прибутку або збитку.

 

Немонетарні статті, які оцінюються за історичною вартістю в іноземній валюті, перераховуються із використанням курсів обміну валют станом на дати первісних операцій.

Опис облікової політики щодо функціональної валюти

Виходячи з економічної сутності відповідних подій та обставин, які стосуються Компанії, функціональною валютою Компанії була визначена українська гривня, яка також є валютою подання фінансової звітності Компанії. Це означає, що операції у валютах, які відрізняються від української гривні, вважаються операціями в іноземних валютах.

Опис облікової політики щодо зменшення корисності фінансових активів

Компанія визнає резерв на покриття очікуваних кредитних збитків для всіх боргових інструментів, які не утримуються як такі, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток. Очікувані кредитні збитки оцінюються як різниця між усіма грошовими потоками, належними для отримання Компанією згідно з договорами, та всіма грошовими потоками, які Компанія передбачає отримати, дисконтовані за первісною ефективною відсотковою ставкою. Сума очікуваних кредитних збитків оновлюється на кожну звітну дату для відображення змін у кредитному ризику з моменту первісного визнання відповідного фінансового інструмента.

 

Для дебіторської заборгованості Компанія застосовує спрощений підхід до розрахунку очікуваних кредитних збитків. Відповідно, Компанія не відстежує зміни у кредитному ризику, але замість цього визнає резерв під збитки на основі очікуваних кредитних збитків за весь строк дії фінансових інструментів на кожну звітну дату. Компанія визначила матрицю резервів, яка базується на історичному досвіді понесення кредитних збитків, скоригованому із використанням прогнозних факторів, характерних для конкретних дебіторів та економічного середовища.

 

Для всіх інших фінансових інструментів Компанія визнає очікувані кредитні збитки за весь строк дії фінансових інструментів, коли відбулося істотне збільшення кредитного ризику з моменту первісного визнання. Однак, якщо кредитний ризик від фінансового інструмента не збільшився істотно з моменту первісного визнання, Компанія оцінює збиток на покриття збитків від цього фінансового інструмента у сумі, яка дорівнює 12-місячним кредитним.

 

Очікувані кредитні збитки за весь строк дії фінансових інструментів являють собою очікувані кредитні збитки, що виникають унаслідок усіх можливих подій дефолту протягом очікуваного строку дії фінансового інструмента. І навпаки, 12-місячні очікувані кредитні збитки являють собою частину очікуваних кредитних збитків за весь строк дії фінансових інструментів, які, як очікується, виникнуть у результаті подій дефолту за фінансовим інструментом, що є можливими протягом 12 місяців після звітної дати.

Опис облікової політики щодо зменшення корисності нефінансових активів

Компанія здійснює оцінку на кожну звітну дату, чи існують будь-які ознаки того, що актив зазнав зменшення корисності. Якщо будь-які такі ознаки існують або коли для активу вимагається щорічне тестування на предмет зменшення корисності, Компанія оцінює суму відшкодування активу або одиниці, яка генерує грошові кошти. Сума відшкодування активу є більшою з двох величин: справедливої вартості активу або одиниці, яка генерує грошові кошти, за вирахуванням витрат на продаж одиниці, яка генерує грошові кошти, та вартості під час використання, і визначається для окремого активу, якщо тільки актив не генерує надходження грошових коштів, які є, в основному, незалежними від потоків грошових коштів від інших активів або груп активів. Коли балансова вартість активу або одиниці, яка генерує грошові кошти, перевищує їхню суму відшкодування, актив вважається таким, що зазнав зменшення корисності і списується до його суми відшкодування.

 

При розрахунку вартості під час використання очікувані майбутні потоки грошових коштів дисконтуються до їхньої теперішньої вартості із використанням ставки дисконтування до оподаткування, яка відображає поточні ринкові оцінки вартості грошей у часі та ризики, характерні для даного активу. Під час визначення справедливої вартості, за вирахуванням витрат на здійснення продажу, використовується відповідна модель оцінки. Ці розрахунки підкріплюються коефіцієнтами оцінки, даними про котирувані ціни на акції дочірніх підприємств, які знаходяться у вільному обороті, або іншими доступними показниками справедливої вартості.

 

Збитки від зменшення корисності діяльності, яка продовжується, включно зі зменшенням корисності запасів, визнаються у звіті про сукупні доходи у тих категоріях витрат, які відповідають функції активу, який зазнав зменшення корисності.

 

Для активів на кожну звітну дату здійснюється оцінка стосовно наявності будь-яких ознак того, що раніше визнані збитки від зменшення корисності можуть більше не існувати або зменшились. Якщо такі ознаки існують, Компанія оцінює суму відшкодування активу або одиниці, яка генерує грошові кошти. Раніше визнаний збиток від зменшення корисності сторнується лише тоді, коли відбулася зміна у припущеннях, використаних для визначення суми відшкодування активу з моменту останнього визнання збитку від зменшення корисності. Сторнування має обмежений характер, так щоб балансова вартість активу не перевищувала суму його відшкодування або не перевищувала балансову вартість, яка була б визначена, за вирахуванням зносу, якби жодного збитку від зменшення корисності не було визнано щодо цього активу у попередні роки. Таке сторнування визнається у звіті про сукупні доходи.

Опис облікової політики щодо податку на прибуток

Активи та зобов’язання з поточного податку на прибуток за поточний та попередні періоди оцінюються у сумі, яку передбачається відшкодувати від або сплатити податковим органам. Ставки оподаткування і податкове законодавство, які використовуються для розрахунку суми податку, є тими, що діяли або фактично діяли на звітну дату.

Опис облікової політики щодо нематеріальних активів та гудвілу

Нематеріальні активи, включно з ліцензіями на добування корисних копалин, які отримує Компанія і які мають обмежені строки корисного використання, оцінюються на момент первісного визнання за первісною вартістю. Після первісного визнання нематеріальні активи відображаються за первісною вартістю, за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є. Створені власними силами нематеріальні активи, за виключенням капіталізованих витрат на розробку, не капіталізуються, а витрати відображаються у звіті про сукупні доходи того періоду, в якому були понесені відповідні витрати.

Опис облікової політики щодо процентних доходів та процентних витрат

Для усіх фінансових інструментів, які оцінюються за амортизованою вартістю, доходи або витрати з відсотків відображаються із використанням ефективної відсоткової ставки, яка є ставкою, яка точно дисконтує очікувані майбутні надходження або виплати грошових коштів протягом очікуваного строку дії фінансового інструмента або коротшого періоду, якщо застосовується, до чистої балансової вартості фінансового активу або зобов’язання. Доходи з відсотків включаються до складу фінансових доходів у звіті про сукупні доходи.

Опис облікової політики щодо оренди

Оренда

 

Ідентифікація оренди

 

У момент укладення договору Компанія визначає чи є договір в цілому або його окремі компоненти договором оренди. Договір в цілому або його окремі компоненти є договором оренди, якщо за цим договором передається право контролювати користування ідентифікованим активом (базовим активом) протягом певного періоду часу в обмін на компенсацію.

 

Для того, щоб договір містив оренду, необхідно, щоб одночасно виконувались наступні три умови:

 

• у договорі є ідентифікований актив;

• договір передає Компанії право отримувати в основному всі економічні вигоди від використання активу протягом періоду використання;

• договір передає Компанії право керувати використанням активу.

 

Державний акт на право постійного користування землею визнається договором оренди, оскільки виконуються всі три необхідні умови:

 

• земельна ділянка конкретно визначена (є ідентифікований актив);

• Компанія має право отримувати практично всі вигоди від використання земельної ділянки;

• Компанія визначає спосіб використання земельної ділянки. Обмеження щодо цільового призначення є захисним правом та не позбавляє Компанію права керувати використанням активу.

Для договорів оренди у вигляді актів постійного користування землею Компанія визначає строк оренди як нескінчений (так само як для землі у власності). Компанія проводить повторну оцінку того, чи є договір в цілому або його окремі компоненти договором оренди, тільки в разі зміни умов даного договору.

 

Компанія як орендар

 

Компанія є стороною договорів оренди як орендар щодо, крім іншого, наступного:

 

• земельних ділянок, в тому числі земельних ділянок під будівлями та спорудами;

• будівель для виробничих та офісних площ;

• транспортних засобів;

• виробничого обладнання.

 

Оренда визнається, оцінюється та подається відповідно до МСФЗ 16 "Оренда".

 

На основі застосовуваної облікової політики Компанія відображає актив з права користування та орендні зобов'язання на дату початку оренди за всіма договорами оренди, що передбачають право контролювати використання ідентифікованих активів протягом періоду часу. Дата початку оренди - це дата, коли базовий актив стає доступним для використання орендарем. На початку дії договору Компанія оцінює чи є договір орендою, або чи містить договір оренди.

 

Зобов'язання з оренди земель гірничодобувного призначення

 

Такі зобов'язання стосуються угод про користування землями гірничодобувного призначення, які не підпадають під сферу застосування МСФЗ 16 "Оренда".

 

Активи у формі права користування

 

Компанія визнає активи з права користування на дату початку оренди (тобто на дату, коли базовий актив буде доступний для користування). На дату початку оренди активи з права користування оцінюються за собівартістю. Собівартість активів з права користування включає суму визнаних орендних зобов’язань, понесені первісні прямі витрати, орендні платежі, здійснені станом на, або до дати початку оренди, за вирахуванням отриманих стимулів до оренди, витрати на відновлення.

Після дати початку оренди активи з права користування оцінюються за собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та збитків від зменшення корисності і коригуються на будь-яку переоцінку орендних зобов'язань.

 

Активи з права користування, як правило, амортизуються протягом меншого із строків -строку очікуваного корисного використання активу чи строку оренди на прямолінійній основі. Якщо наприкінці строку оренди до Компанії переходить право власності на орендований актив чи якщо Компанія обґрунтовано впевнена що скористається можливістю його придбання, актив з права користування амортизується протягом очікуваного строку корисного використання базового активу.

 

Активи з права користування також тестуються на предмет знецінення. Відповідна облікова політика представлена в Розділі "Зменшення корисності нефінансових активів" Примітки [800600] "Перелік облікових політик".

 

Орендні зобов’язання

 

На дату початку оренди Компанія визнає зобов’язання з оренди, оцінені за теперішньою вартістю орендних платежів, що мають бути здійснені протягом строку оренди. Орендні платежі включають фіксовані платежі за вирахуванням будь-яких стимулів до оренди, що підлягають отриманню, змінні орендні платежі, які залежать від індексу або ставки, і суми, які, як очікується, будуть сплачені за гарантіями ліквідаційної вартості. До орендних платежів також входить ціна виконання можливості придбання, якщо Компанія обґрунтовано впевнена у тому, що вона скористається такою можливістю та платежі в рахунок штрафів за припинення оренди, якщо строк оренди передбачає реалізацію орендарем можливості припинити оренду. 

Змінні орендні платежі, які не залежать від індексу чи ставки, визнаються витратами у тому періоді, коли настає подія чи умова, що зумовлює такий платіж.

 

При обчисленні теперішньої вартості орендних платежів Компанія застосовує припустиму ставку відсотка в оренді. Якщо таку ставку не можна легко визначити, що, як правило, застосовно до оренди Компанії, то Компанія застосовує ставку додаткових запозичень – ставку відсотка, яку Компанія сплатила б, щоб позичити на подібний строк та з подібним забезпеченням, кошти, які необхідні для того, щоб отримати актив, за вартістю подібний до активу з права користування за подібних економічних умов.

Строк оренди, визначений Компанією, включає:

 

• невідмовний період за договором оренди;

• періоди, які охоплює можливість продовження оренди, якщо Компанія обґрунтовано впевнена у тому, що реалізує таку можливість;

• періоди, які охоплює можливість припинити оренду, якщо Компанія обґрунтовано упевнена у тому, що вона не реалізує таку можливість.

 

Після дати початку оренди сума орендних зобов'язань збільшується, щоб відобразити проценти за орендними зобов'язаннями (з використанням методу ефективної процентної ставки), і зменшується для відображення здійснених орендних платежів. Крім того, балансова вартість зобов'язань з оренди переглядається в разі модифікації, зміни строку оренди, зміни орендних платежів або зміни оцінки покупки базового активу.

 

Компанія переоцінює орендні зобов'язання (і вносить відповідне коригування у відповідний актив у формі права користування), коли:

 

• Змінився строк оренди або відбулася зміна в оцінці реалізації можливості продовження оренди (в цьому випадку орендне зобов'язання переоцінюється шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів з використанням переглянутої ставки дисконту);

• Орендні платежі змінилися через зміну індексу або ставки, або ринкової ставки, чи через перегляд по суті фіксованих орендних платежів, у цьому випадку орендні зобов'язання переоцінюються шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів, використовуючи незмінену ставку дисконту (якщо тільки зміна орендних платежів не пов'язана зі зміною плаваючої процентної ставки, у цьому випадку використовується переглянута ставка дисконту);

• Договір оренди змінився, але модифікація оренди не вважається окремою орендою (в цьому випадку орендне зобов'язання переоцінюється шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів з використанням переглянутої ставки дисконту).

 

Орендне зобов’язання подано окремим рядком у звіті про фінансовий стан. Компанія відображає відсотки за орендними зобов'язаннями в складі фінансових витрат в звіті про сукупні доходи. У звіті про рух грошових коштів платежі в рахунок основної та процентної частки орендного зобов’язання представлені в рамках фінансової діяльності.

 

Короткострокова оренда та оренда малоцінних активів

 

Компанія застосовує звільнення щодо короткострокової оренди (тобто тих договорів оренди, за якими строк оренди становить 12 місяців або менше від дати початку оренди та які не містять можливість її продовження). Компанія також застосовує виключення із застосування стандарту для оренди малоцінних активів щодо оренди офісної техніки, яка розглядається як малоцінна, а саме, з вартістю нижче 150 000 гривень.

Орендні платежі за короткостроковою орендою та орендою малоцінних активів визнаються витратами на прямолінійній основі протягом строку оренди. 

Компанія як орендодавець

 

Оренда, в якій Компанія не передає суттєво всі ризики та вигоди, пов'язані з правом власності на актив, класифікується як операційна оренда. Доходи від оренди обліковуються на прямолінійній основі протягом строку оренди та включаються до доходу у звіті про прибутки та збитки в зв’язку з їх операційним характером. Первісні прямі витрати, понесені при укладанні договору операційної оренди, додаються до балансової вартості об’єкта оренди та визнаються протягом строку оренди на такій самій основі, як дохід від оренди. Умовна орендна плата визнається доходом у тому періоді, в якому вона отримана.

 

Доходи з оренди

 

Доходи з оренди, які виникають за договорами операційної оренди, обліковуються на прямолінійній основі протягом строку дії договору оренди.

Опис облікової політики щодо видобувних активів

До гірничодобувних активів належать витрати на розвідку, оцінку та розробку родовища, понесені до початку експлуатації, включно з витратами на розкривні роботи, понесені для отримання доступу до покладів залізної руди до початку експлуатації. Амортизація таких активів нараховується із використанням виробничого методу на основі економічної оцінки розвіданих і придатних до видобування запасів, яких вони стосуються.

Опис облікової політики щодо основних засобів

Основні засоби відображаються за первісною або умовною вартістю на дату переходу до МСФЗ (надалі іменується як "первісна вартість"), за вирахуванням накопиченого зносу та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є.

 

Первісна вартість основних засобів включає ціну їхнього придбання, включно з імпортними митами та податками на операції придбання, які не відшкодовуються, будь-які безпосередньо понесені витрати на доведення активу до свого робочого стану та місцезнаходження, у якому він буде використовуватись за призначенням, а також витрати на позики для довгострокових проектів будівництва, якщо виконуються відповідні критерії визнання.

 

У випадку коли вимагається заміна істотних частин основних засобів з певними інтервалами, Компанія визнає такі частини як окремі активи із конкретними строками корисного використання і амортизує їх відповідно. Аналогічно, під час проведення основного технічного огляду їхня первісна вартість визнається у балансовій вартості основних засобів як заміна, за умови задоволення певних критеріїв визнання. Витрати, понесені після введення об’єктів основних засобів в експлуатацію, такі як витрати на ремонт і технічне обслуговування, зазвичай відносяться до звіту про сукупні доходи того періоду, у якому вони були понесені.

 

У ситуаціях коли можна чітко продемонструвати, що витрати призвели до збільшення майбутніх економічних вигід, які передбачається отримати від використання об’єкта основних засобів понад його первісно оцінений норматив виконання, витрати капіталізуються як додаткова вартість об’єктів основних засобів.

 

Основні запасні частини та резервне обладнання кваліфікуються як основні засоби, коли передбачається, що вони будуть використовуватись протягом більше ніж одного періоду.

 

Об’єкт основних засобів припиняє визнаватися після вибуття або коли не очікується отримання майбутніх економічних вигід від продовження використання активу або його вибуття. Будь-який прибуток або збиток, який виникає у результаті припинення визнання активу (розраховується як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю об’єкта), включається до звіту про сукупні доходи на момент припинення визнання об’єкта основних засобів.

Опис облікової політики щодо забезпечень

Загальні резерви

 

Резерви визнаються, коли Компанія має поточне зобов’язання (юридичне або конструктивне) внаслідок минулої події, існує ймовірність, що знадобиться вибуття ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди, для погашення цього зобов’язання, і можна зробити достовірну оцінку цього зобов’язання. У випадках коли Компанія очікує, що деякі або усі резерви будуть відшкодовані, наприклад, за договорами страхування, таке відшкодування визнається як окремий актив, але тільки тоді, коли існує достатня впевненість у тому, що таке відшкодування буде отримане. Витрати, пов’язані із будь-яким резервом, подаються у звіті про сукупні доходи, за вирахуванням будь-якого відшкодування.

 

Якщо вплив вартості грошей у часі буде суттєвим, резерви дисконтуються із використанням поточної ставки до оподаткування, яка відображає, коли застосовується, ризики, характерні для цього зобов’язання. Якщо застосовується дисконтування, то збільшення резерву у зв’язку із плином часу визнається як фінансові витрати.

 

Резерв на рекультивацію кар’єру

 

Резерв на рекультивацію кар’єру формується стосовно очікуваних майбутніх витрат на рекультивацію, а також витрат на екологічну реабілітацію активу (визначаються незалежним фахівцем) в обліковому періоді, у якому виникає відповідне екологічне порушення. Резерв дисконтується, а збільшення суми резерву відноситься на витрати того періоду, в якому витрати понесені, і включається до складу фінансових витрат. Резерв на рекультивацію капіталізується у складі гірничодобувних активів і амортизується протягом майбутньої експлуатації кар’єру, якого він стосується. Сума резерву переглядається на щорічній основі стосовно змін в оцінках витрат, ставок дисконтування або строку операцій. Зміни в очікуваних майбутніх витратах або ставці дисконтування, яка застосовується, додаються до або вираховуються із вартості активу.

 

Умовні активи та зобов’язання

 

Умовні активи не визнаються у фінансовій звітності, але розкриваються тоді, коли існує суттєва ймовірність надходження від них економічних вигід.

Умовні зобов’язання не визнаються у фінансовій звітності, якщо не існує суттєвої ймовірності того, що знадобиться вибуття економічних ресурсів для погашення цих зобов’язань, і можна зробити достовірну оцінку їхнього розміру. Інформація про них розкривається, за виключенням випадків коли вибуття ресурсів є малоймовірним.

 

Умовні та контрактні зобов’язання

 

За своєю природою передбачається, що умовні зобов’язання вирішуватимуться лише тоді, коли настануть або не настануть одна або більше подій. Оцінка умовних зобов’язань за своєю сутністю передбачає використання істотних суджень та оцінок стосовно результатів майбутніх подій.

Опис облікової політики щодо визнання доходу від звичайної діяльності

Визнання доходів

 

Доходи від реалізації оцінюються на основі компенсації, на яку, як очікується, Компанія отримує право за договором, і виключає суми, зібрані від імені третіх сторін.

 

Доходи від договорів з клієнтами визнаються за умови виконання усіх перелічених внизу умов:

 

• сторони схвалили договір і зобов’язуються виконувати свої відповідні зобов’язання;

• Компанія може визначити права кожної сторони відносно товарів та послуг, які будуть передаватися;

• Компанія може визначити умови оплати за товари та послуги, які будуть передаватися;

• договір має комерційну сутність (тобто очікується, що ризик, час або сума майбутніх грошових потоків зміняться внаслідок договору); та

• цілком імовірно, що Компанія отримає компенсацію, на яку вона матиме право, в обмін на товари або послуги, які будуть передаватися клієнту.

 

Перед визнанням доходів також мають виконуватись такі спеціальні критерії щодо визнання:

 

Надання послуг

 

Доходи від надання послуг визнаються як зобов’язання із виконання, задоволені протягом певного періоду часу. Доходи визнаються з урахуванням етапу завершеності договору.

 

Реалізація товарів

 

Доходи визнаються, коли контроль над товарами переходить до покупця, і суму доходів можна достовірно оцінити. Контроль над товарами переходить, коли право власності на товари передається клієнту, як визначено в умовах договору купівлі-продажу. Зазвичай операції продажів здійснюються на умовах "франко-борт" (FOB/Free on Board) або "поставки у місці призначення" (DAP/Delivered at Рlасе). Доходи від реалізації оцінюються за справедливою вартістю компенсації отриманої або до отримання і являють собою суми до отримання за товари, надані у процесі звичайної господарської діяльності, за вирахуванням дисконтів, мит та податків з продажів.

Опис облікової політики щодо витрат на розкривні роботи

Витрати на розкривні роботи до початку експлуатації

 

Витрати на розкривні роботи на етапі розробки кар’єру, понесені до початку експлуатації, капіталізуються як частина витрат на будівництво гірської виробки. На момент початку експлуатації виробки ці витрати на розкривні роботи до початку експлуатації переводяться до складу гірничодобувних активів, і починається їхня амортизація.

 

Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації

 

Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації спрямовані на видалення розкривної породи під час промислової експлуатації кар’єру. Такі витрати на розкривні роботи загалом не капіталізуються, вважаються змінними виробничими витратами і включаються до собівартості виробництва. Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації можуть капіталізуватись як актив тоді, і тільки тоді, коли виконуються усі із перерахованих нижче критеріїв:

 

• існує значна вірогідність, що будуть отримані очікувані майбутні економічні вигоди, які чітко відносяться до капіталізованих витрат на розкривні роботи;

• до підприємства надійдуть майбутні економічні вигоди не раніше ніж через два фінансових роки (за виключенням фінансового року, у якому були понесені витрати на розкривні роботи);

• Компанія може ідентифікувати компонент покладу руди, доступ до якої покращився;

• період, у якому до підприємства надійдуть майбутні економічні вигоди, можна достовірно визначити.

Опис облікової політики щодо податків, окрім податку на прибуток

Податок на додану вартість

 

Доходи від реалізації, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість ("ПДВ"), за виключенням випадків коли:

 

• ПДВ, виплачений в операції придбання активів або послуг, не підлягає відшкодуванню від податкового органу; у цьому випадку ПДВ визнається як частина вартості придбання активу або як частина статті витрат, відповідно; та

• Дебіторська та кредиторська заборгованість відображається із включеною сумою ПДВ.

 

Чиста сума ПДВ до відшкодування або до сплати податковому органу включається до звіту про фінансовий стан у вигляді частини дебіторської або кредиторської заборгованості.

 

Потоки грошових коштів, які стосуються інвестиційної та фінансової діяльності, відображаються за вирахуванням ПДВ, відповідно.

Опис облікової політики щодо операцій з частками участі, що не забезпечують контролю

Чисті активи, які належать учасникам

 

Згідно з чинним українським законодавством та у відповідності до статутних документів Компанії чисті активи Компанії, які належать учасникам, можуть бути викуплені за грошові кошти на запит учасників Компанії. Зобов’язання Компанії із викупу часток учасників призводить до виникнення фінансового зобов’язання у розмірі теперішньої вартості суми викупу, навіть якщо це зобов’язання залежить від можливості учасників реалізувати свої права. Не виявляється можливим визначити справедливу вартість цього зобов’язання, оскільки не відомі строки та факт виходу учасників із Компанії.

 

Для практичних цілей Компанія оцінює зобов’язання, подане у статті чистих активів, які належать учасникам, за балансовою вартістю чистих активів Компанії. У випадку якщо існує чистий дефіцит, у учасників не виникає обов’язкового до виконання зобов’язання щодо поповнення дефіциту, оскільки, за певних умов, вони можуть зупинити свій вибір на ліквідації. Відповідно, чистий дефіцит, який належить учасникам, класифікується як власний капітал.

 

Компанія визначає розмір випущеного капіталу як номінальну вартість часток учасників, виражених у національній валюті України. Збільшення випущеного капіталу Компанії допускається лише після внесення всіма учасниками своїх вкладів у повному обсязі у відповідності до заявленого розміру згідно Протоколу зборів учасників.

[810000] Примітки - Корпоративна інформація та Звіт про відповідність вимогам МСФЗ
Розкриття інформації про примітки та іншої пояснювальної інформації

Корпоративна інформація

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат" (надалі – "Компанія") є товариством з обмеженою відповідальністю, зареєстрованим згідно із законодавством України 14 липня 2008 року. Зареєстрований офіс Компанії знаходиться за адресою: вул. Будівельників, 15, Горішні Плавні (раніше Комсомольськ), Полтавська область, Україна. Станом на 31 грудня 2022 року кількість працівників Компанії становила 2 150 особи (2021: 2 281 особи).

 

Станом на 31 грудня учасники Компанії та їхні відповідні частки були представлені таким чином:

 

    2022 рік

 

     2021рік

 

 

тис.грн

%

тис.грн

%

Ferrexpo AG (Швейцарія)

8 263 615

99,999%

8 263 615

99,999%

ТОВ "Феррекспо Сервіс" (Україна)       

83

0,001%

83

0,001%

 

Усього

 

 

8 263 698

 

100,00%

 

8 263 698

 

100,00%

 

Контроль над ТОВ "Феррекспо Сервіс" здійснює компанія Ferrexpo AG, яка на 100% знаходиться у власності Ferrexpo plc ("Кінцева материнська компанія") (надалі разом із дочірніми підприємствами іменуються "Група компаній Ferrexpo"). Частку менше 50% в компанії Ferrexpo рlс у кінцевому рахунку утримує компанія Мinсо Trust, яка була створена для управління часткою участі у Групі компаній Ferrexpo, яка належить Костянтину Жеваго та його найближчим родичам.

 

Компанія була створена для цілей розробки Єристівського залізорудного родовища: добування та збагачення залізної руди і подальшого виробництва залізорудних окатків. Компанія почала добувати першу залізну руду у другій половині 2012 року. Наразі річний видобуток залізної руди становить близько 14,3 мільйони тонн.

Назва суб'єкта господарювання, що звітує, або інші засоби ідентифікації

Товариство з обмеженою відповідальністю "Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат"

Ідентифікаційний код юридичної особи

35713283

Правова форма суб'єкта господарювання

Товариство з обмеженою відповідальністю

Країна реєстрації

Україна

Адреса зареєстрованого офісу суб'єкта господарювання

Будівельників, буд. 15, м. Горішні Плавні, ПОЛТАВСЬКА обл., 39800

Назва материнського підприємства

Ferrexpo AG

Твердження про відповідність до вимог МСФЗ

Ця фінансова звітність Компанії підготовлена у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності («МСФЗ»). Ця фінансова звітність підготовлена на основі принципу історичної вартості або умовної первісної вартості під час переходу до МСФЗ, за виключенням виплат після виходу на пенсію, які оцінюються у відповідності до вимог МСБО 19 «Виплати працівникам», а також інших інвестицій та виданих гарантій в момент їх первісного визнання, які оцінюються за справедливою вартістю у відповідності до вимог МСФЗ 9 «Фінансові інструменти».  Ця фінансова звітність подана у гривнях, і всі значення округлені до найближчої тисячі, якщо не зазначено інше.

Розкриття інформації про невизначеності щодо здатності суб'єкта господарювання продовжувати діяльність безперервно

Ця фінансова звітність підготовлена на основі припущення, що Компанія є організацією, здатною продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Ця основа підготовки передбачає, що Компанія буде здатною реалізувати свої активи та погасити свої зобов’язання під час звичайної господарської діяльності. Станом на 31 грудня 2022 року оборотні активи Компанії були менші за її короткострокові зобов’язання на 2 657 516 тисяч гривень (2021: перевищували на 5 402 933 тисячі гривень). У 2022 році Компанія мала чистий прибуток у розмірі  1 990 200 тисяч гривень (2021: 7 273 793 тисячі гривень). До короткострокових зобов’язань Компанії належать позики, за якими нараховуються відсотки, у сумі 2 662 194 тисячі гривень (2021: 1 985 853 тисячі гривень), отримані від підприємства Групи компаній Ferrexpo. У березні 2023 року Компанія подовжила до 31 березня 2024 року строк дії договорів позик, укладених з підприємством Групи компаній Ferrexpo. Заборгованість станом на 31 березня 2023 за цими позиками складала 72 800 тисяч доларів США, що в еквіваленті національної валюти складає 2 662 194 тисячі гривень. Згідно умовам договорів позик кожен транш має індивідуальний строк погашення від 1 місяця до 3х місяців із можливістю багаторазового подовження такого строку на 1 місяць або на 3 місяці відповідно. Згідно Постанові НБУ №18 "Про роботу банківської системи" від 24 лютого 2022 року запроваджено певні обмеження валютних операцій, у тому числі на погашення резидентами кредитів та сплату інших кредитних зобов'язань в іноземній валюті нерезидентам. З огляду на невизначеність терміну дії означених обмежень НБУ, листом №62 від 01 березня 2022 року Компанія узгодила з Позикодавцем вважати свої обов'язки за договорами позики подовженими на термін дії воєнного стану в Україні, або до відміни обмежень з виплати іноземних кредитних зобов'язань, запроваджених НБУ. Продовження доступності такого фінансування в найближчому майбутньому було підтверджене з боку компанії Ferrexpo plc заявою про те, що підприємства Групи компаній Ferrexpo не вимагатимуть врегулювання непогашених боргових інструментів у випадку, якщо таке погашення матиме негативний вплив на фінансовий стан або показники діяльності Компанії.

 

24 лютого 2022 року росія почала вторгнення в Україну з використанням прямої військової сили, що призвело до інтенсивного збройного конфлікту в Україні, який на дату затвердження цієї фінансової звітності все ще триває. Незважаючи на те, що Компанії вдалося продовжити свою діяльність, війна продовжує створювати загрозу для гірничодобувних та логістичних операцій Компанії в Україні та представляє суттєву невизначеність з точки зору здатності Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі.

 

На дату затвердження цієї фінансової звітності Компанія оцінила, що, беручи до уваги:

і. наявні грошові кошти та їх еквіваленти;

іі. прогнози грошових потоків, скориговані на наслідки війни в Україні, на період здійсненої керівництвом Компанії оцінки безперервності діяльності, що охоплює період 18 місяців з дати затвердження цієї фінансової звітності; і

ііі. доцільність та ефективність усіх доступних заходів, які знаходяться в межах впливу керівництва Компанії, щодо виявлених невизначеностей,

суттєва невизначеність все ще залишається, оскільки деякі з невизначеностей знаходяться поза контролем керівництва Компанії, а тривалість і вплив війни на даний момент неможливо передбачити. Незважаючи на те, що Компанії успішно вдалося закупити всі свої основні матеріали для операційного процесу, такі як природний газ, електроенергію, дизельне паливо, а також обладнання, необхідне для видобутку руди, на сьогоднішній день, ризик потенційного зриву необхідних поставок залишається. Реалізація готової продукції Компанії морськими шляхами через порт Південний, розташований на південному заході України, була припинена в результаті закриття порту та через обмеження, викликані бойовими діями в Чорному морі. Незважаючи на це, логістичні шляхи Компанії для реалізації готової продукції залізницею та баржами, на дату затвердження даної фінансової звітності, залишаються доступними. Однак, подальше обмеження доступності логістичної мережі Компанії може призвести до значного зниження операційних грошових потоків Компанії. У зв’язку з потенційною загрозою, що виникла внаслідок війни в Україні, Компанія змінила свої плани щодо обсягів видобутку руди, щоб пристосувати їх до нових обставин.

 

У рамках оцінки безперервності діяльності керівництво Компанії розробило фінансову модель, що оцінює достатність ліквідності та прогнозних грошових потоків Компанії продовжувати діяльність на безперервній основі протягом 18 місяців після дати затвердження даної фінансової звітності Компанії. Дана фінансова модель передбачає:

(i) виробничий план з урахуванням обмеженої можливості збуту готової продукції в 2023-24 роках, з одночасною роботою не більше 2-х з 4-х виробничих ліній цеху виробництва окатків дробильно-збагачувальної фабрики ПрАТ "Полтавський ГЗК (пов'язана сторона та компанія Групи Ferrexpo), яке виробляє окатки для Компанії за давальницькою схемою;

(ii) припущення, що погашення вже існуючої дебіторської заборгованості за відвантажену продукцію від інших компанії Групи буде обмежено виручкою від майбутньої реалізації, без необхідності залучення додаткового фінансування Групою;

(ііi) песимістичний прогноз цін на залізну руду;

(iv) витратну частину моделі, яка включає лише ті витрати, які необхідні для підтримки діяльності Компанії:

- поточні витрати на фонд оплати праці;

- постійні витрати (система охорони, комунальні платежі, паливо, витрати на электроенергію та поточні ремонти для підтримки працездатності кар'єру та виробничого обладнання,  утримання системи водовідливу);

- податкові витрати;

Ця довгострокова модель також використовується для перевірки необоротних активів Компанії на предмет зменшення корисності, а ключові припущення, використані при підготовці цієї моделі, розкриті у Примітці [822100] "Основні засоби"

 

Така модель (базовий сценарій) показує, що Компанія має запас ліквідності у розмірі 2 895 294 тисяч гривень. Відповідно, проведена оцінка показує, що Компанія має достатню ліквідність, щоб продовжувати свою діяльність на зниженому рівні операційної діяльності протягом усього періоду оцінки керівництвом безперервності діяльності, навіть з урахуванням обґрунтовано можливих або вірогідних найбільш несприятливих змін.

 

Крім того, на дату затвердження цієї фінансової звітності, виробничі потужності та активи Компанії, розташовані поблизу міста Горішні Плавні, не були пошкоджені чи зруйновані в результаті військових дій, а сам регіон не був осередком активних бойових дій. Проте, якщо дана територія стане осередком збройного конфлікту, це може спричинити значний ризик щодо безпеки ключових активів, інфраструктури та працівників Компанії.

 

Якщо Компанія не зможе продовжувати реалізовувати активи та виконувати зобов’язання в ході звичайної діяльності, необхідно буде відкоригувати суми у звіті про фінансовий стан у майбутньому, щоб відобразити ці обставини, які можуть суттєво змінити оцінку та класифікацію певних показників, що містяться в фінансовій звітності.

 

Беручи до уваги заходи, вжиті Компанією, керівництво дійшло висновку, що застосування припущення про безперервність діяльності для складання цієї фінансової звітності Компанії є доцільним. Однак через невизначений вплив майбутнього розвитку військового вторгнення на вищезгадані значущі припущення, що лежать в основі фінансових прогнозів, керівництво дійшло висновку, що існує суттєва невизначеність, яка може поставити під значні сумніви здатність Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі, і Компанія може бути не в змозі реалізувати свої активи та виконати свої зобов'язання в ході звичайної діяльності. 

Розкриття інформації про перекласифікацію статей або зміни у поданні

Деяка порівняльна інформація, представлена у фінансовій звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2021 року, була переглянута з метою досягнення порівнянності з поданням, що використовується у фінансовій звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2022 року. Такі рекласифікації не були суттєвими для фінансової звітності.

Пояснення баз оцінки, застосованих при складанні фінансової звітності

Оцінки

 

Основні припущення стосовно майбутнього та інші джерела невизначеності оцінок на звітну дату, які мають істотний ризик стати причиною суттєвих коригувань у балансовій вартості активів та зобов’язань протягом наступного фінансового року, викладені нижче. Компанія базувала свої припущення та оцінки на параметрах, доступних на момент підготовки фінансової звітності до випуску. Чинні обставини та припущення щодо майбутніх змін, однак, можуть змінитися через ринкові зміни або обставини, які знаходяться поза контролем Компанії. Такі зміни відображаються у припущеннях у момент свого настання.

 

Запаси залізної руди та оцінка ресурсів

 

Запаси залізної руди являють собою оцінки кількості руди, яку можна добути з гірничорудних активів Компанії з економічної та юридичної точки зору. Оцінки Компанії щодо своїх запасів залізної руди та ресурсів базуються на інформації, підготовленій належним чином кваліфікованими експертами, яка стосується геологічних даних щодо розміру, глибини та форми гірничорудного тіла, причому для тлумачення відповідних даних знадобляться комплексні геологічні судження. Оцінка розвіданих і придатних для промислового видобутку запасів, окрім припущень та суджень, використаних під час оцінки розміру та якості гірничорудного тіла, базується на таких факторах як курси обміну іноземних валют, ціни на руду, майбутні вимоги до рівня капіталу і виробничі витрати. Зміни в оцінках запасів або ресурсів можуть вплинути на балансову вартість основних засобів, резерву на рекультивацію кар’єру, визнання відстрочених податкових активів та амортизаційні нарахування. Остання оцінка запасів та ресурсів була виконана незалежними спеціалістами у 2013 році. Окрім того, кожного року сертифікований власний геолог проводить оцінку запасів на основі змін в економічних припущеннях.

 

Резерв на рекультивацію кар’єру

 

Компанія щороку здійснює оцінку резерву на рекультивацію кар’єру. Істотні оцінки та припущення приймаються під час визначення суми резерву, оскільки на кінцеву суму зобов’язання до сплати впливають численні фактори. До цих факторів належать обсяг та очікувані витрати на діяльність з рекультивації, вимоги правової та нормативної бази, рівень інфляції та ставки дисконтування. Ці невизначеності можуть вплинути на майбутні витрати, які відрізнятимуться від сум визначених на поточний момент. Сума резерву на кожну звітну дату являє собою найкращу оцінку керівництва щодо теперішньої вартості майбутніх необхідних витрат на рекультивацію. Додаткові деталі стосовно методу, який використовувала Компанія для виявлення та оцінки резервів на рекультивацію, наведені у Примітці [827570]"Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи".

Пенсійні зобов’язання із визначеними виплатами

 

Первісна вартість пенсійних зобов’язань із визначеними виплатами та інших виплат після виходу на пенсію визначається із використанням актуарних оцінок. Актуарна оцінка передбачає прийняття припущень щодо ставок дисконтування, майбутніх збільшень рівня заробітної плати, очікуваної тривалості життя, рівня плинності кадрів та майбутнього збільшення пенсій. Усі припущення переглядаються на кожну звітну дату. Під час визначення відповідної ставки дисконтування керівництво враховує дохідність державних облігацій, оскільки для корпоративних облігацій не існує розвинутого ринку в Україні. У силу довгострокового характеру цих пенсійних зобов’язань для оцінок характерна істотна невизначеність. Під час прийняття таких оцінок та припущень керівництво враховує консультації, надані зовнішніми консультантами, наприклад, актуаріями. Станом на 31 грудня 2022 року балансова вартість пенсійних зобов’язань із визначеними виплатами становила 29 188 тисяч гривень (2021: 35 508 тисяч гривень).Детальне розкриття інформаціі подано в примітці [834480]"Виплати працівникам".

 

Резерв на знецінення необоротних активів

 

Станом на дату затвердження цієї фінансової звітності війна в Україні, що розпочалася з російським вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, все ще триває. Незважаючи на те, що Компанія продовжувала свою діяльність протягом 2022 фінансового року, війна, що триває, негативно впливає на діяльність Компанії  та її здатність генерувати грошові потоки. Очікується, що така ситуація триватиме доти, доки війна не завершиться.  Протягом 2022 фінансового року на здатність Компанії генерувати грошові потоки значною мірою вплинув факт закриття чорноморських портів в Україні з початку війни, а також обмеженість постачання електроенергії після серйозних російських ракетних ударів по державній електричній інфраструктурі.

 

Розрахунок резерву базувався на прогнозах грошових потоків протягом 5 років, з подальшою апроксимацією до 2048 року включно (строку експлуатації Горішньоплавнівського та Єристівського родовища, згідно з поточними затвердженими планами їх розробки). Прогноз грошових потоків ґрунтується на фінансовій довгостроковій моделі, затвердженій вищим керівництвом, а очікувані обсяги виробництва не враховують вплив очікуваних майбутніх програм продовження терміну експлуатації родовищ. Припущення щодо номінальної ставки дисконту взято на рівні 29,3% для 2023-27 років, та 23,8% у подальшому, що відображає поточну ситуацію в Україні, оскільки на базові макроекономічні дані, що використані для розрахунку ставки середньозваженої вартості капіталу (WACC), також негативно вплинула війна в Україні, що призвела до значного збільшення показника премії за ризик країни при розрахунку WACC.

Опис інших аспектів облікової політики, що є доречними для розуміння фінансової звітності

Підготовка фінансової звітності Компанії вимагає від керівництва прийняття професійних суджень, оцінок та припущень, які впливають на відображені у звітності суми доходів, витрат, активів та зобов’язань, а також розкриття інформації про умовні зобов’язання на кінець звітного періоду. Однак, невизначеність стосовно цих припущень та оцінок може призвести до результатів, які вимагатимуть внесення суттєвих коригувань у балансову вартість активів або зобов’язань у майбутніх періодах.

Пояснення суджень управлінського персоналу в ході застосування облікової політики суб'єкта господарювання із значним впливом на визнані суми

У процесі застосування облікової політики Компанії керівництво використовувало такі судження, які мають найістотніший вплив на суми, визнані у фінансовій звітності.

 

Грошові кошти та депозити, обмежені у використанні

 

17 вересня 2015 року Національний банк України ("НБУ") оприлюднив своє ухвалене рішення про оголошення операційного банку Компанії та її пов’язаної сторони, Банку "Фінанси та кредит", неплатоспроможним, і у банку була введена тимчасова адміністрація з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Банківська ліцензія була відкликана НБУ 17 грудня 2015 року, і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації банку. Загальна сума залишку грошових коштів та депозитів, утримуваних в Банку "Фінанси та кредит", перестала бути доступною для Компанії, що призвело до зміни її класифікації із грошових коштів та короткострокових депозитів на грошові кошти та депозити, обмежені у використанні.

 

Передбачається, що процес ліквідації банку триватиме декілька років, і рівень потенційного відшкодування грошових коштів та депозитів, обмежених у використанні, не є визначеним станом на 31 грудня 2022 року. Залишок коштів у Банку "Фінанси та кредит" станом на звітну дату включав 42 474 тисячі гривень (31 грудня 2021 року: 291 636 тисяч гривень). На цей залишок був нарахований резерв у повному обсязі. Додаткова інформація подана у Примітках [827570]"Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи" та [851100] "Звіт про рух грошових коштів".

 

Зобов’язання за договорами операційної оренди – Компанія як орендодавець

 

Компанія передає в оренду своє обладнання на користь ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" ("Полтавський ГЗК"). На підставі оцінки умов своїх угод Компанія визначила, що зберігає усі істотні ризики та винагороди від володіння цим обладнанням і обліковує ці договори як операційну оренду.

 

Капіталізовані витрати на розкривні роботи

 

Розкривну породу та інші матеріали гірничодобувних відходів необхідно видалити перед експлуатацією розробки для отримання доступу до залізорудного тіла. Цю діяльність називають витратами на розкривні роботи до початку експлуатації, і вона капіталізується у складі собівартості незавершеного будівництва. Визначення того, чи витрати відносяться до розкривних робіт до початку експлуатації чи після початку експлуатації, базується на основі схваленого плану розробки кар’єру. У випадку будь-яких суттєвих подальших змін до даного плану, проводиться повторна перевірка обліку та відповідне коригування капіталізованих витрат.

 

Важливою сферою судження є визначення моменту до початку експлуатації та експлуатації компонентів рудного тіла, а також розподілу витрат на розкривні роботи після початку експлуатації між компонентами рудного тіла чи видобутими запасами. Ідентифікація компонентів рудного тіла кар’єру здійснюється з урахуванням відповідного плану щодо строку корисного використання кар’єру, який залежить від низки факторів, а саме, запасів залізної руди, вартості видобутку та спеціальних операційних характеристик кар’єру. Станом на 31 грудня 2022 року балансова вартість капіталізованих витрат на розкривні роботи до початку експлуатації, включена до складу незавершеного будівництва та невстановленого обладнання, становила 1 223 694 тисячі гривень (2021: 1 097 512 тисячі гривень).

Руда верхніх горизонтів кар’єру

 

Враховуючи низьку міцність руди, що видобувається з верхніх горизонтів кар’єру, та підвищений вміст глинистих порід, така руда має деякі особливості щодо процесу переробки. Руда верхніх горизонтів кар’єру або так звана "м’яка" руда має такий само вміст заліза, що й звичайна залізна руда, але її фізичний стан є м’якшим, тому існує обмеження щодо частки "м’якої" руди в загальному обсязі руди, що має надходити на дробильну фабрику – надлишковий обсяг "м’якої" руди призводить до забруднення та зниження продуктивності дробильного обладнання, тому є недоцільним. Встановлено, що без негативного впливу на виробничий процес частка руди верхніх горизонтів кар’єру ЄГЗК до загального обсягу руди, що надходить на переробку, має становити до 15-20%, але може бути збільшена в умовах сухої погоди.

 

Компанія здійснює окреме складування "м’якої" руди та контролює її відвантаження на переробку в оптимальних обсягах та, безумовно, має намір переробити весь обсяг такої руди. Згідно з поточними планами Компанії щодо переробки, малоймовірно, що увесь обсяг залізної руди верхніх горизонтів кар’єру у запасах буде перероблений протягом наступного року. Як результат, Компанія здійснила оцінку обсягів, які будуть продані протягом 12 місяців від звітної дати, а решту залишків класифікувала як необоротні активи у своєму звіті про фінансовий стан на 31 грудня 2022 року.

 

Станом на 31 грудня 2022 року залізна руда верхніх горизонтів кар’єру оцінювалась за первісною вартістю, а розрахована чиста вартість реалізації перевищувала очікувану вартість, яка б існувала за умови перетворення руди в окатки або концентрат. Потенційним імпульсом для будь-якого майбутнього зменшення корисності може бути будь-яка зміна у планах Компанії щодо будівництва збагачувальної фабрики або завершення програми з поліпшення потужностей на "Полтавському ГЗК".

 

Інші непоточні запаси

 

Запаси, класифіковані як необоротні, включають також інші групи запасів, які згідно з поточними планами, Компанія не планує використовувати протягом наступного року. Ці запаси складаються із спеціалізованих запчастин, що мають окремий характер використання, і зазвичай встановлюються під час довготривалих зупинок на ремонт. Компанія провела аналіз використання запчастин в 2021 році, станом на 31 грудня 2020 року такі запчастини були показані у складі поточних.

 

Можливість відшкодування відстрочених податкових активів

 

Облікова політика Компанії щодо оподаткування вимагає від керівництва прийняття суджень під час оцінки необхідності визнання відстрочених податкових активів та певних відстрочених податкових зобов’язань у звіті про фінансовий стан. Відстрочені податкові активи, включно з тими, які виникають з перенесених на майбутні періоди податкових збитків і тимчасових різниць, визнаються лише тоді, коли існує ймовірність того, що вони будуть відшкодовані, що залежить від очікуваного отримання достатнього рівня майбутніх оподатковуваних прибутків. Відхилення між очікуваними та фактичними майбутніми оподатковуваними прибутками може мати негативний вплив на визнані суми відстрочених податків у фінансовій звітності Компанії.

 

Припущення щодо отримання очікуваних майбутніх оподатковуваних прибутків залежить від оцінок керівництва щодо майбутніх потоків грошових коштів. Вони залежать від оцінок щодо майбутнього виробництва та обсягів продажів, цін на товари, запасів, операційних витрат, витрат на ліквідацію та рекультивацію, капітальних витрат та інших операцій з управління капіталом.

 

Також вимагається прийняття професійних суджень щодо застосування податкового законодавства. Ці судження і припущення зазнають впливу ризиків та невизначеності, відповідно, існує можливість, що зміни в обставинах змінять очікування, що може вплинути на суму визнаних у фінансовій звітності відстрочених податків і невизнаних тимчасових різниць. За таких обставин певна, або уся, балансова вартість визнаних відстрочених податкових активів та зобов’язань може підлягати коригуванню, у результаті чого у звіті про сукупні доходи будуть відображені відповідні кредитові або дебетові статті. Станом на 31 грудня 2022 року у фінансовій звітності Компанії були відображені відстрочені податкові активи у сумі 193 863 тисячі гривень (2021: 209 746 тисячі гривень). Додаткова інформація наведена у Примітці [835110]"Податки на прибуток".

Визначення строку оренди за договорами з можливістю поновлення та припинення - Компанія як орендар

 

Компанія визначає строк оренди як невідмовний строк оренди разом із будь-якими періодами, які охоплюються можливістю продовження оренди, якщо існує обґрунтована впевненість у тому, що така можливість буде реалізована, або будь-якими періодами, які охоплюються можливістю припинення дії оренди, якщо існує обґрунтована впевненість у тому, що така можливість не буде реалізована.

 

Компанією укладено декілька договорів оренди, які містять можливості продовження та припинення. Компанія застосовує судження при оцінці того, чи є обґрунтованою впевненість використання можливості подовження чи припинення оренди. Тобто Компанія враховує всі відповідні фактори, які створюють економічний стимул для здійснення подовження або припинення. Після початку оренди Компанія переоцінює строк оренди, якщо сталася значна подія або значна зміна обставин у межах її контролю, що впливає на здатність Компанії скористатися (не скористатися) можливістю подовжити строк дії договору (наприклад, здійснення суттєвих поліпшень або суттєве пристосування орендованого активу, зміна бізнес-стратегії).

 

Крім того, періоди, які охоплюються можливістю припинення, враховуються при визначенні строку оренди лише тоді, коли існує обґрунтована впевненість у тому, що їх не буде реалізовано.

 

Договори оренди земельних ділянок в Україні укладаються з українським урядом, як правило, з терміном оренди до 49 років. Орендні платежі визначаються у вигляді плати за землю, виходячи із встановлених щорічно урядом ставок. Таким чином, актив у формі права користування та орендні зобов'язання визнаються на 12 місяців станом на кінець кожного звітного періоду, відображаючи період, протягом якого очікуються по суті фіксовані орендні платежі. По закінченню цього періоду орендні платежі підлягають неринковим змінам або нормативної вартості землі та / або ставки плати за землю. Такі очікувані орендні виплати розкриваються в Примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов’язання та умовні активи", як контрактні зобов’язання, оскільки їх не можна вважати як по суті фіксовані орендні платежі або як змінні орендні платежі, які залежать від індексу або ставки.

 

Оренда - Оцінка ставки додаткових запозичень

 

Якщо Компанія не може легко визначити процентну ставку, що міститься в договорі оренди, для визначення орендних зобов'язань використовується власна ставка додаткових запозичень. Ставка додаткових запозичень - це відсоткова ставка, яку Компанія сплатила б, щоб позичити на подібний строк та з подібним забезпеченням, кошти, які необхідні для того, щоб отримати актив, за вартістю подібний до активу з права користування за подібних економічних умов. Таким чином, додаткова ставка відображає, що Компанія "сплатила б", що, за умов відсутності спостережних ставок або за необхідності коригування таких ставок для цілей урахування строків та умов оренди, вимагає застосування оцінок.

 

Компанія оцінює ставку додаткових запозичень, використовуючи спостережні вхідні дані (такі як ринкові відсоткові ставки), коли вони доступні, і застосовує певні оцінки, специфічні для суб'єкта господарювання.

 

Майбутні зобов'язання щодо умовних орендних платежів

 

Ці зобов'язання включають майбутні грошові потоки, які залежать від нефіксованих ставок, пов'язаних з довгостроковою частиною оренди землі, яка не використовується для прямого видобутку руди та обліковується відповідно до МСФЗ 16, тоді як короткострокова частина визнається як орендні зобов'язання у звіті про фінансовий стан.

 

Оцінка витрат

 

Витрати це сукупність усіх спожитих ресурсів на виробництво того чи іншого продукту, це вартісне вираження витрат виробничих факторів, необхідних підприємству для своєї діяльності.

Витрати виробництва поділяються на постійні та змінні витрати.

Постійні накладні витрати – це витрати, які не змінюються зі зміною обсягу виробництва, вони здійснюються в кожен період часу, тобто залежать від часу, а не від обсягу виробництва

До змінних витрат належать витрати, що змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу діяльності. Це витрати на сировину, матеріали, паливо і енергію та інші. Змінні витрати відносяться на собівартість продукції в повному обсязі за відповідний період.

 

 В 2022 році в зв'язку з зменшенням обсягів виробництва, постійні витрати не можуть бути віднесені в повному обсязі до собівартості продукції. Підприємством розподілялися постійні накладні витрати на базі нормальної потужності виробничого устаткування, згідно з МСБО 2 "Запаси".

З метою пропорційного віднесення витрат на виробництво, підприємством  введено коефіцієнт  нормальної потужності.

Методика розрахунку коефіцієнту  нормальної потужності:

       K   =       фактичний обсяг  виробництва по місячно за 2022р                                  

                   Фактичний середньомісячний обсяг виробництва  за 2021р

 

Розрахунок  коефіцієнту  нормальної потужності для Компанії базується на обсязі видобутої гірничої маси.

Коефіцієнт нормальної потужності  використовується  до постійних накладних витрат для всіх виробничих підрозділів, якщо він менший за 50%.

Постійні накладні витрати, що віднесені напряму до витрат періоду, відображаються оборотом по рахунку 909.

 

      Собівартість реалізації, яка стосується тієї само операції, визнається одночасно з відповідними доходами. Також визнаються витрати, включно з гарантіями та іншими витратами, які мають бути понесені після доставки товарів і вартість яких можна визначити достовірно.

 

[811000] Примітки - Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки
Розкриття змін в обліковій політиці, облікові оцінки та помилки

Нові та переглянуті стандарти, які застосовуються у поточному році

У поточному році Компанія застосувала низку поправок до стандартів МСФЗ та тлумачень, виданих Радою з МСБО, що набули чинності для періоду за рік, що починається 1 січня 2022 року, або пізніше.


- Поправки до МСБО (IAS) 16 "Основні засоби: надходження до використання за призначенням"
- Поправки до МСБО (IAS) 37 "Обтяжливі договори - витрати на виконання договору"
- Щорічні удосконалення МСФЗ, період 2018-2020 років
- Поправки до МСФЗ (IFRS) 3 "Посилання на Концептуальні основи

 

Їх застосування не мало суттєвого впливу на розкриття інформації або на суми, які відображаються у цій фінансовій звітності. Компанія достроково не застосовувала жодних інших стандартів, роз'яснень або поправок, які були випущені, але ще не вступили в силу.

 

Нові і переглянуті МСФЗ випущені, але які іще не набули чинності.

На дату затвердження цієї фінансової звітності, Компанія не застосовувала жоден з наведених нових або переглянутих стандартів які були випущенні, але ще не вступили в силу:

 

Стандарт

Дата набрання чинності

МСФЗ (IFRS) 17 "Договори страхування"

1 січня 2023 р.

(перенесено з 1 січня 2021р)

Поправки до МСФЗ (IFRS) 17 – "Подовження тимчасового звільнення від застосування МСФЗ (IFRS) 9" (Поправки до МСФЗ (IFRS) 4)

1 січня 2023 р.

Поправки до МСБО (IAS) 1 – "Класифікація зобов'язань як короткострокових або довгострокових"

Застосовується ретроспективно для періодів, що починаються 1 січня 2024 р або після цієї дати

Застосовується Поправки до МСБО (IAS) 1 та Положення з практики МСФЗ 2 – "Розкриття облікових політик"

1 січня 2023 р.

Поправки до МСБО (IAS) 8 – "Визначення облікових оцінок"

1 січня 2023 р.

 

 

Поправки до МСБО (IAS) 12 – "Відстрочений податок, пов’язаний з активами та зобов’язаннями, що виникають у результаті однієї операції"

1 січня 2023 р.

 

Поправки до МСБО (IFRS)16 - Зобов'язання з оренди та продаж зі зворотньою орендою

1 січня 2024 р.

Поправки до МСБО (IFRS)10 та МСБО (IAS)28 - Продаж або внесок активів між інвесторами та його асоційованими або спільним підприємством

Пренесено на невизначений термін

 

 

 

Керівництво не очікує, що прийняття до застосування Стандартів, перелічених вище буде мати істотний вплив на фінансову звітність Компанії у майбутніх періодах.

 

 

[815000] Примітки - Події після звітного періоду
Розкриття інформації про події після звітного періоду

Події після звітного періоду

(і) Після звітної дати станом на 3 серпня 2023 року Компанія отримала 305 493 тисяч гривень бюджетного відшкодування з податку на додану вартість по деклараціях, поданих у 2022 році, 111 696 тисяч гривень по деклараціях, поданих у 2023 році та заявила до відшкодування - 276 833 тисяч гривень.

 

(ii)  В січні 2023 року поновлено ТЦО перевірку за період 2015-2017 рр. до листопада 2023 року.

 

(iiі) 4 січня 2023 року Фонд Гарантування Вкладів (ФГВ) звернувся з позовом проти Костянтина Жеваго в Господарський суд м. Києва, щодо відшкодування збитків вкладникам та кредиторам банку "Фінанси та кредит" у розмірі 46 мільярдів гривень, які пан Жеваго начебто спричинив через свій суттєвий вплив на керівництво банку.

 

Ухвалою суду було накладено арешт на будь-яке відчудження 50.3% статутного капіталу ТОВ "Єристівський ГЗК", які належать Ferrexpo AG. Ferrexpo AG подало апеляцію на цю ухвалу до Північного Господарського Апеляційного Суду. Розгляд заяви кілька разів переносився, на останньому засіданні 26 липня 2023 року знову було оголошено про перенос, наступна дата поки не відома.

 

(iv) Протягом січня – березня 2023 року ТОВ "ЄРИСТІВСЬКИЙ ГЗК" було ініційовано 6 арбітражних проваджень проти Ferrexpo AG на загальну суму близько 136.5 млн. доларів США. У травні 2023 року, у зв'язку зі схожістю предмета спору, 4 з 6 арбітражних проваджень було об'єднано у 2 провадження.

 

Станом на сьогодні на розгляді перебувають 4 арбітражних провадження на загальну суму близько 136.5 млн. доларів США.

 

Арбітражні провадження стосуються спору щодо стягнення заборгованості за поставлену залізну руду, котуни вищої якості ФЕРРЕКСПО та залізорудний концентрат відповідно до договорів, укладених між ТОВ "ЄРИСТІВСЬКИЙ ГЗК" та Ferrexpo AG, а також штрафних санкцій за прострочення платежів (3% річних від простроченої суми). Ferrexpo AG заперечує проти вимог у частині застосування 3% річних до прострочення платежів, оскільки вважає, що, виходячи з положень поправок до договорів, сторони погодили спеціальні умови незастосування штрафних санкцій і, отже, положення статті 625 Цивільного Кодексу України, яка надає право на стягнення 3% річних від простроченої суми, не має бути застосованим.

 

Справи розглядаються арбітром у Відні, Австрія, відповідно до Арбітражного регламенту Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). Рішення у арбітражних провадженнях попередньо очікуються протягом вересня – жовтня 2023 року.

 

(v) В 2023 році Компанія виплатила 2 315 408 тисяч гривень дивідендів, що були оголошені в 2022 році. Нових дивідендів не оголошувалось.

 

(vi) 23 лютого 2023 року ЄГЗК подала касаційну скаргу до Верховного Суду по справі щодо залишку грошових коштів на рахунках в банку "Фінанси та Кредит". 4 квітня 2023 року Верховний Суд відхилив касаційну скаргу ЄГЗК. Рішення Верховного Суду є остаточним, обов'язковим і оскарженню не підлягає. Детальніше про це зазначено у примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи".

 

(viі) 07 лютого 2023 року Другий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу митниці щодо донарахувань мита за великогабаритні шини. Ухвалою Верховного Суда від 01 травня 2023 року прийнято до розгляду касаційну скаргу Полтавської митниці. Касаційний розгляд справи триває. Детальніше про це зазначено у примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи".  

 

(viіі) 27 червня 2023 року Полтавський окружний адміністративний суд скасував податкові повідомлення-рішення по перевірці за період 2017-2020 років. Детальніше про це зазначено у примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи".

 

(іх) 20 березня 2023 року Східний апеляційний господарський суд повернув без розгляду скаргу Державної екологічної інспекції щодо компенсації екологічної шкоди. Детальніше про це зазначено у примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи".

 

(х) В 2023 році Компанія виплатила працівникам 34 268 тисяч гривень бонусів за 2022 рік.

 

(хі) У березні 2023 року Компанія подовжила строк виплати позик від підприємств Групи компаній Ferrexpo до 31 березня 2024 року, а також змінила відсоткову ставку з 10.62% на 11.52%.

 

 

Окрім вищенаведених, інші суттєві коригуючі або некоригуючі події відсутні.

 

[818000] Примітки - Пов'язана сторона
Назва материнського підприємства

Ferrexpo AG

Провідний управлінський персонал суб'єкта господарювання або материнського підприємства

До провідного управлінського персоналу належать члени ради директорів та вище керівництво Компанії загальною кількістю 7 осіб станом на 31 грудня 2022 року (2021: 7 осіб). Компенсація провідному управлінському персоналу складається із заробітної плати за договорами та премій.

 

 

Інформація щодо компенсації провідному управлінському персоналу
тис. грн
Сума винагороди провідному управлінському персоналу
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Винагорода провідному управлінському персоналу, короткострокові виплати працівникам 17,391 24,137
Винагорода провідному управлінському персоналу - Усього 17,391 24,137
Розкриття інформації про операції між пов'язаними сторонами

Доходи від реалізації, торгова та інша дебіторська заборгованість

 

У 2022 році Компанія продала залізорудні окатки для Ferrexpo AG на суму 9 490 082 тисячі гривень, та Ferrexpo Middle East на суму 2 895 144 тисячі гривень та для "Полтавського ГЗК" на суму 1 706 922 тисячі гривень, а також залізорудний концентрат для Ferrexpo AG на суму 461 113 тисяч гривень. Продажу залізної руди в 2022 році не було.

 

За відповідний період Компанія продала залізорудні окатки для Ferrexpo AG на суму 135 586 тисяч гривень та Ferrexpo Middle East на суму 15 270 674 тисяч гривень, залізну руду для "Полтавського ГЗК" на суму 760 307 тисячі гривень.

 

У 2022 та 2021 роках на відповідну дебіторську заборгованість відсотки не нараховуються, і вона підлягає погашенню протягом 90-120 днів, за винятком дебіторської заборгованості за залізорудні окатки, яка підлягає погашенню в строк до 360 днів.

 

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

 

У 2012 році Компанія отримала незабезпечену позику від підприємства Групи компаній Ferrexpo у розмірі 100,000 тисяч доларів США. У 2014 році суму кредитного договору було збільшено до 450,000 тисяч доларів США. Станом на 31 грудня 2022 року залишалась непогашеною основна сума боргу у розмірі 72,800 тисяч доларів США, що є еквівалентом 2 662 194 тисячі гривень (2021: 72,800 тисяч доларів США або 1 985 853 тисячі гривень). Цей інструмент деноміновано у доларах США і має відсоткову ставку у розмірі 10.62% річних. У березні 2023 року Компанія подовжила строк виплати позик від підприємств Групи компаній Ferrexpo до 31 березня 2024 року, а також змінила відсоткову ставку з 10.62% на 11.52%.

 

У 2022 році відповідні витрати на позики у сумі 95 642 тисяч гривень (2021: 27 737 тисяч гривень) були капіталізовані як частина кваліфікованих активів (Примітка [822100] "Основні засоби"). 

 

Грошові кошти та короткострокові депозити

 

Станом на 31 грудня 2022 грошові кошти та короткострокові депозити у сумі 42 474 тисячі гривень (2021: 291 636 тисяч гривень) були розміщені у Банку "Фінанси та кредит" (Примітка [827570] "Інші забеспечення).

 

Компанія мала операційні банківські угоди із Банком "Фінанси та кредит", який знаходився під контролем Костянтина Жеваго.

 

17 грудня 2015 року Банк "Фінанси та кредит" був оголошений неплатоспроможним, і його ліцензія була відкликана на підставі рішення Правління Національного банку України. Компанія визнала у повному обсязі резерв на покриття збитків від зменшення корисності залишку у Банку "Фінанси та кредит" на загальну суму 291 636 тисяч гривень.

 

Залишок коштів у Банку "Фінанси та кредит" станом на звітну дату включав 42 474 тисячі гривень (31 грудня 2021 року: 291 636 гривень).

 

Внесок капіталу від учасників

 

У 2022 та 2021 Компанія не збільшувала свій статутний капітал.

 

Нарахування та виплата дивідендів

 

У 2022 році було нараховано учасникам Товариства дивіденди у сумі 12 295 758 тисяч гривень (2021: нарахування дивідендів не було), з яких у 2022 році було виплачено 8 440 096 тисяч гривень, а залишок заборгованості за нарахованими дивідендами станом на звітну дату 31 грудня 2022 року складає 3 855 662 тисячі гривень.

 

тис. грн
Пов'язані сторони - Усього
Материнське підприємство Суб'єкти господарювання, які здійснюють спільний контроль або значний вплив над суб'єктом господарювання Спільні підприємства, в яких суб'єкт господарювання виступає контролюючим учасником Інші пов'язані сторони
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про операції між пов'язаними сторонами
Опис характеру зв'язку з пов'язаною стороною

Підприємства Групи компаній Ferrexpo

Підприємства Групи компаній Ferrexpo

Операції між пов'язаними сторонами
Придбання товарів, операції між пов'язаними сторонами 991,483 1,995,015 2,280 3,096 993,763 1,998,111
Дохід від продажу товарів, операції між пов'язаними сторонами 9,951,195 135,587 4,602,067 16,228,425 14,553,262 16,364,012
Придбання нерухомості та інших активів, операції між пов'язаними сторонами 213,118 2,602,981 610 213,118 2,603,591
Продаж майна та інших активів, операції між пов'язаними сторонами 153,579 12,712 153,579 12,712
Послуги отримані, операції між пов'язаними сторонами 7,295,151 4,395,531 88,102 231,286 7,383,253 4,626,817
Дохід від надання послуг, операції між пов'язаними сторонами 2,415,085 3,744,295 2,415,085 3,744,295
Облік оренди орендодавцем, операції з пов'язаною стороною 42,803 70,852 2 42,805 70,852
Облік оренди орендарем, операції з пов'язаною стороною 33,120 138,196 33,120 138,196
Передача за договорами фінансування від суб'єкта господарювання, операції між пов'язаними сторонами 160,207 118,444 160,207 118,444
Загальні зобов'язання, взяті від імені суб'єкта господарювання, операції між пов'язаними сторонами 3,179 2,377 5,201 2,154 10,534 2,377
Непогашена заборгованість за операціями між пов'язаними сторонами
Суми кредиторської заборгованості, операції між пов'язаними сторонами 8,755,642 3,308,920 3,626 741 8,759,268 3,309,661
Суми дебіторської заборгованості, операції між пов'язаними сторонами 6,484,637 141,695 1,372,859 7,224,313 5,201 23,166 7,862,697 7,389,174
Забезпечення сумнівних боргів, пов'язаних з непогашеною заборгованістю за операцією зі пов'язаною стороною 44,109 1,094 402 41,657 44,511 42,751
[822100] Примітки - Основні засоби
Розкриття інформації про основні засоби

Капіталізовані витрати за позиками

 

У 2022 році були капіталізовані витрати за позиками у сумі 95 642 тисячі гривень, які стосувались кваліфікованих активів (2021: 27 737 тисяч гривень) із використанням ставки капіталізації у розмірі 8,21% (2021: 5,83%). Ці витрати за позикам були повністю виплачені і подані у складі інвестиційної діяльності у звіті про рух грошових коштів.

 

Капіталізований знос

 

У 2022 році 46 331 тисяча гривень зносу було капіталізовано у складі будівництва гірничодобувного активу (2021: 185 762 тисячі гривень). Дана сума була подана як негрошова операція у звіті про рух грошових коштів.

 

Активи у заставі

 

Станом на 31 грудня 2022 транспортні засоби були використані як забезпечення зобов'язання Компанії в сумі 1 058 710 тисяч  гривень, в 2021 року (7 334 тисячі гривень).

 

Повністю амортизовані активи

 

Станом на 31 грудня 2022 року основні засоби включали виробниче обладнання за первісною вартістю 1 404 388 тисяч гривень (2021: 818 665 тисяч гривень), яке було повністю амортизоване, але залишалося у використанні.

 

Тест на знецінення

 

Станом на 31 грудня 2022 року менеджмент Компанії проаналізував необоротні активи, а саме основні засоби, нематеріальні активи та непоточні запаси, на предмет наявності індикаторів знецінення. Тест на знецінення станом на 31 грудня 2022 року був підготовлений на основі довгострокової моделі очікуваних грошових потоків та номінальної ставки дисконтування до оподаткування у розмірі 29,3% на 2023-2027 роки та 23,8% на наступні періоди. За результатами аналізу на основі базового сценарію, вартість у використанні необоротних активів єдиної операційної одиниці, що генерує грошові кошти (CGU), була на 1 164 089 тис. грн. нижчою за загальну балансову вартість цих активів, що відображає збиток від зменшення корисності в цій сумі, який в повній сумі було віднесено на незавершені капітальні вкладення у складі Основних засобів. Станом на 31 грудня 2021 року жодного знецінення не визнавалося.

 

У припущеннях для прогнозу грошових потоків на наступні п'ять років була використана середня ціна залізної руди з вмістом заліза 65% (FOB Izmail/Reni та DAP Western border) у розмірі 114 доларів США за тонну за наступні п'ять років. У світлі триваючих перебоїв у постачанні електроенергії через війну, виробничі потужності, використані для прогнозування грошових потоків, очікуються на рівні 33% та 75% від довоєнного рівня у 2023 та 2024 фінансових роках, з відновленням до довоєнного рівня у 2025 році. Як зазначалося вище, на діяльність Компанії у 2022 році також вплинуло зменшення продажів через закриття чорноморських портів в Україні. Очікується, що наявних логістичних мереж буде достатньо для транспортування меншого обсягу вироблених залузорудних окатків та концентрату в 2023 році, а поступове відновлення логістики з 2024 року дозволить відвантажити більші обсяги продукції. Собівартість видобутку та витрати на збут прогнозуються з урахуванням прогнозного рівня інфляції, змін валютного курсу, довгострокових і короткострокових тенденцій у попиті та пропозиції на енергоносії та їхнього впливу на собівартість виробництва, а також очікуваних змін у цінах на сировинні товари, які впливають на вартість певних виробничих ресурсів.  Було зроблено припущення про середню девальвацію гривні на рівні 6,8% на рік протягом наступних 5 років у прогнозі грошових потоків Компанії. Основні припущення щодо обсягів виробництва та реалізації продукції, а також виробничої собівартості значною мірою залежать від ризиків, з якими стикається Компанія в умовах війни, що триває, і тому можливий широкий спектр альтернативних результатів моделі, що відображає високий рівень невизначеності.

 

Збиток від зменщення корисності, зафіксований протягом 2022 року, буде переоцінюватися наприкінці майбутніх звітних періодів. За наявності позитивних змін у майбутньому в можливості Компанії генерувати грошові потоки та відповідних макроекономічних змін, частина збитку від знецінення може бути сторнована у майбутніх періодах. І навпаки, негативна зміна вищезазначених ключових припущень призведе до подальшого зменшення вартості у використанні необоротних активів Компанії.

Зменшення ціни реалізації окатків та концентрату на 5 доларів США за тонну за весь період, охоплений довгостроковою моделлю, за умови, що всі інші припущення залишаться незмінними, призведе до зменшення вартості у використанні необоротних активів Компанії приблизно на 5 153 911 тис. гривень, а збільшення ставки дисконтування до оподаткування на 3,0% призвело б до збільшення збитків від знецінення на 510 528 тис. гривень, за умови, що всі інші припущення залишилися б незмінними.

 

 

тис. грн
Основні засоби
Земля та будівлі Машини Транспортні засоби Пристосування та приладдя Видобувні активи Незавершене будівництво Незавершені капітальні вкладення в основні засоби
Земля Будівлі Автомобілі
Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття детальної інформації про основні засоби
Узгодження змін в основних засобах
Основні засоби на початок періоду 52,313 2,397 52,313 2,397 1,180,805 1,129,282 (474,560) (392,837) 706,245 736,445 1,233,118 1,131,679 (474,560) (392,837) 758,558 738,842 2,622,810 1,418,965 (1,265,652) (943,628) 1,357,158 475,337 3,819,066 1,814,771 (1,622,253) (1,090,394) 2,196,813 724,377 3,819,066 1,814,771 (1,622,253) (1,090,394) 2,196,813 724,377 69,520 62,555 (43,026) (37,873) 26,494 24,682 6,290,567 4,166,632 (1,245,330) (1,084,008) 5,045,237 3,082,624 1,639,336 2,459,431 (27,348) 1,611,988 2,459,431 27,023 477,927 27,023 477,927 15,701,440 11,531,960 (4,650,821) (3,548,740) (27,348) 11,023,271 7,983,220
Зміни в основних засобах
Приріст крім як у результаті об'єднання бізнесу, основні засоби 592 49,916 592 49,916 592 49,916 592 49,916 1,727 1,727 277,230 2,029,026 277,230 2,029,026 277,230 2,029,026 277,230 2,029,026 1,231 9,491 1,231 9,491 4,179,926 4,179,926 25,072 25,072 280,780 6,293,431 280,780 6,293,431
Амортизація, основні засоби (79,692) (84,226) (79,692) (84,226) (79,692) (84,226) (79,692) (84,226) (408,836) (326,269) (408,836) (326,269) (806,125) (553,146) (806,125) (553,146) (806,125) (553,146) (806,125) (553,146) (8,164) (7,588) (8,164) (7,588) (102,088) (161,322) (102,088) (161,322) (1,404,905) (1,132,551) (1,404,905) (1,132,551)
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, основні засоби (3,523) (3,523) (3,523) (3,523) (11,476) (11,476) (5,719) (5,719) (5,719) (5,719) (573) (573) (1,358,747) (10,765) (1,358,747) (10,765) (1,380,038) (10,765) (1,380,038) (10,765)
Капітальні інвестиції на добудову основних засобів та вдосконалення 528,398 528,398 528,398 528,398
Збільшення (зменшення) через передавання та інші зміни, основні засоби
Збільшення (зменшення) через передавання, основні засоби 19,066 54,547 19,066 54,547 19,066 54,547 19,066 54,547 79,732 1,213,573 79,732 1,213,573 109,500 109,500 109,500 109,500 2,123,936 2,123,936 (208,298) (5,004,115) (208,298) (5,004,115) (22,437) (476,374) (22,437) (476,374) (22,437) (2,088,433) (22,437) (2,088,433)
Збільшення (зменшення) через переведення з незавершеного будівництва, основні засоби 19,066 54,547 19,066 54,547 19,066 54,547 19,066 54,547 79,732 1,213,573 79,732 1,213,573 109,500 109,500 109,500 109,500 2,123,936 2,123,936 (208,298) (5,004,115) (208,298) (5,004,115) (22,437) (22,437) (22,437) (1,612,059) (22,437) (1,612,059)
Збільшення (зменшення) через інші зміни, основні засоби (555) 958 403 (555) 958 403 (311) (311) 83 83 83 83 (520) 596 76 (1) (1) (165,760) 10,204 6,519 (16,583) (159,241) (6,379) 398 398 (165,760) 9,526 1,326 6,519 (16,583) (159,241) (5,731)
Загальна сума збільшення (зменшення) через передачі та інші зміни, основні засоби 19,066 53,992 958 19,066 54,950 19,066 53,992 958 19,066 54,950 79,732 1,213,573 (311) 79,732 1,213,262 109,500 83 109,500 83 109,500 83 109,500 83 (520) 596 76 2,123,935 2,123,935 (374,058) (4,993,911) 6,519 (16,583) (367,539) (5,010,494) (22,437) (475,976) (22,437) (475,976) (188,197) (2,078,907) 1,326 6,519 (16,583) (181,678) (2,094,164)
Вибуття та вибуття з використання, основні засоби
Вибуття, основні засоби (268) (2,469) 201 1,545 (67) (924) (268) (2,469) 201 1,545 (67) (924) (1,658) (9,728) 1,317 4,556 (341) (5,172) (25,329) (24,731) 23,162 21,204 (2,167) (3,527) (25,329) (24,731) 23,162 21,204 (2,167) (3,527) (1,421) (2,006) 1,282 1,839 (139) (167) (12,396) (6,110) (12,396) (6,110) (41,072) (45,044) 25,962 29,144 (15,110) (15,900)
Загальна сума вибуття та вибуття з використання, основні засоби (268) (2,469) 201 1,545 (67) (924) (268) (2,469) 201 1,545 (67) (924) (1,658) (9,728) 1,317 4,556 (341) (5,172) (25,329) (24,731) 23,162 21,204 (2,167) (3,527) (25,329) (24,731) 23,162 21,204 (2,167) (3,527) (1,421) (2,006) 1,282 1,839 (139) (167) (12,396) (6,110) (12,396) (6,110) (41,072) (45,044) 25,962 29,144 (15,110) (15,900)
Загальна сума збільшення (зменшення) основних засобів 592 49,916 592 49,916 18,798 51,523 (79,491) (81,723) (3,523) (64,216) (30,200) 19,390 101,439 (79,491) (81,723) (3,523) (63,624) 19,716 79,801 1,203,845 (407,519) (322,024) (11,476) (339,194) 881,821 361,401 2,004,295 (782,963) (531,859) (5,719) (427,281) 1,472,436 361,401 2,004,295 (782,963) (531,859) (5,719) (427,281) 1,472,436 (190) 6,965 (6,882) (5,153) (573) (7,645) 1,812 2,123,935 (102,088) (161,322) (102,088) 1,962,613 141,944 (820,095) (1,352,228) (27,348) (1,210,284) (847,443) (22,437) (450,904) (22,437) (450,904) 579,909 4,169,480 (1,378,943) (1,102,081) (1,373,519) (27,348) (2,172,553) 3,040,051
Основні засоби на кінець періоду 52,905 52,313 52,905 52,313 1,199,603 1,180,805 (554,051) (474,560) (3,523) 642,029 706,245 1,252,508 1,233,118 (554,051) (474,560) (3,523) 694,934 758,558 2,702,611 2,622,810 (1,673,171) (1,265,652) (11,476) 1,017,964 1,357,158 4,180,467 3,819,066 (2,405,216) (1,622,253) (5,719) 1,769,532 2,196,813 4,180,467 3,819,066 (2,405,216) (1,622,253) (5,719) 1,769,532 2,196,813 69,330 69,520 (49,908) (43,026) (573) 18,849 26,494 6,290,567 6,290,567 (1,347,418) (1,245,330) 4,943,149 5,045,237 1,781,280 1,639,336 (1,379,576) (27,348) 401,704 1,611,988 4,586 27,023 4,586 27,023 16,281,349 15,701,440 (6,029,764) (4,650,821) (1,400,867) (27,348) 8,850,718 11,023,271
Додаткова інформація
Основні засоби, валова балансова вартість повністю амортизованих активів, які ще використовуються 101,809 101,809 (101,809) (101,809) 101,809 101,809 (101,809) (101,809) 307,454 202,971 (307,454) (202,971) 409,979 385,520 (409,979) (385,520) 18,416 18,416 (18,416) (18,416) 837,658 708,716 (837,658) (708,716)
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Основні засоби, передані у заставу 1,058,710 7,334
[822390] Примітки - Фінансові інструменти
Розкриття інформації про фінансові інструменти

Кредити і Позики, за якими нараховуються відсотки, станом на 31 грудня були предствалені таким чином

 

 

2022

2021

Короткострокові

 

 

Підприємство Групи компаній Ferrexpo

2 662 194

1 985 853

Нараховані відсотки

169 924

5 392

Усього

2 832 118

1 991 245

 

Станом на 31 грудня 2022 року інформація про % ставки, валюту та умови кредитів була представлена таким чином:

31.12.2022

Вид відсоткової ставки

Відсоткова ставка

Протягом одного року

Від одного до п'яти років

Усього

Інші позики, у доларах США 

Фіксована

10,62%

2 662 194

-

2 662 194

Нараховані відсотки

 

 

169 924

 -

169 924

Разом

 

 

2 832 118

 -

2 832 118

 

Станом на 31 грудня 2021 року інформація про % ставки, валюту та умови кредитів була представлена таким чином:

31.12.2021

Вид відсоткової ставки

Відсоткова ставка

Протягом одного року

Від одного до п'яти років

Усього

Інші позики, у доларах США 

Фіксована

5,75%

1 985 853

-

1 985 853

Нараховані відсотки

 

 

5 392

-

5 392

Разом

 

 

1 991 245

 

1 991 245

 

 

 

 Узгодження зобов’язань, які виникають у результаті фінансової діяльності

 

У таблиці внизу подано детальну інформацію про ключові зміни у зобов’язаннях Компанії, які виникають у результаті фінансової діяльності, включно як з грошовими, так і негрошовими змінами. Зобов’язання, які виникають у результаті фінансової діяльності, є зобов’язаннями, від яких потоки грошових коштів були, або майбутні потоки грошових коштів будуть, класифіковані у звіті про рух грошових коштів Компанії як рух грошових коштів від фінансової діяльності.

 

2022

Кредити і позики, за якими нараховуються відсотки

Нараховані відсотки

Оренда

Усього

Станом на 1 січня

1 985 853

5 392

73 723

2 064 968

Виплати грошовими коштами

-

(49 086)

(58 980)

(108 066)

Збільшення оренди протягом періоду

-

-

45 659

45 659

Витрати з відсотків

-

200 431

2 785

203 216

Утримання податку на репатріацію

-

(2 583)

 -

(2 583)

Орендні зобов'язання, що були припинені

-

-

(1 650)

(1 650)

Прибуток від курсових різниць, нетто

676 341

15 770

 -

692 111

Станом на 31 грудня

2 662 194

169 924

61 537

2 893 655

 

 

 

2021

Кредити і позики, за якими нараховуються відсотки

Нараховані відсотки

     Оренда

Усього

Станом на 1 січня

2 058 391

5 589

26 773

2 090 753

Виплати грошовими коштами

-

(109 704)

(30 386)

(140 090)

Збільшення оренди протягом

-

-

74 563

74 563

Витрати з відсотків

-

115 671

2 773

118 444

Утримання податку на репатріацію

-

(5 774)

 -

(5 774)

Збиток від курсових різниць, нетто

(72 538)

(390)

 -

(72 928)

Станом на 31 грудня

1 985 853

5 392

73 723

2 064 968

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підприємство Групи компаній Ferrexpo

 

Станом на 31 грудня 2022 року позики, за якими нараховуються відсотки, від підприємства Групи компаній Ferrexpo були забезпечені основними засобами балансовою вартістю 1 058 710 тисяч гривень (2021: 7 334 тисяч гривень).

 

Невикористані позики

 

Станом на 31 грудня 2022 року доступні невикористані позики Компанії загалом становили 8 593 621 тисяч гривень (2021: 6 410 377 тисяч гривень), та були представлені виключно кредитними угодами із підприємствами Групи компаній Ferrexpo.

[822390-01] Примітки - Фінансові активи
Розкриття інформації про фінансові активи

На торгову дебіторську заборгованість відсотки не нараховуються і, зазвичай, строки її погашення становлять до 360 днів щодо операцій з іноземними клієнтами. Строки погашення торгової та іншої дебіторської заборгованості від вітчизняних клієнтів складають 90-120 днів.

 

Компанія оцінює резерв на покриття очікуваних кредитних збитків щодо торгової дебіторської заборгованості у сумі, яка дорівнює очікуваним кредитним збиткам на весь строк дії фінансових інструментів.

 

Очікувані кредитні збитки щодо торгової дебіторської заборгованості оцінюються із використанням матриці забезпечення з урахуванням минулого досвіду дебітора стосовно дефолту та аналізу поточного фінансового стану дебітора, скоригованого на вплив факторів, характерних для дебіторів, загальних економічних умов галузі, в якій провадять свою операційну діяльність дебітори, та оцінки як поточного, так і прогнозного напряму розвитку умов на звітну дату.

 

Компанія списує торгову дебіторську заборгованість тоді, коли існує інформація, яка вказує на те, що дебітор переживає значні фінансові труднощі і не існує реалістичної перспективи щодо її відшкодування, наприклад, коли дебітор знаходиться у процесі ліквідації або розпочав процедуру банкрутства.

тис. грн
Фінансові активи, клас
Фінансові активи за амортизованою собівартістю, клас
Торговельна дебіторська заборгованість Інші фінансові активи за амортизованою вартістю
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про фінансові активи
Фінансові активи 7,047,532 7,306,895 5,293 5,525 7,052,825 7,312,420 7,052,825 7,312,420
Фінансові активи, за справедливою вартістю 7,047,532 7,306,895 5,293 5,525 7,052,825 7,312,420 7,052,825 7,312,420
Номінальна сума 7,875,519 7,361,247 9,289 11,529 7,884,808 7,372,776 7,884,808 7,372,776
Узгодження змін в рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на початок періоду 54,352 11,604 6,004 8,234 60,356 19,838 60,356 19,838
Зміни у рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Додатковий резерв, визнаний у прибутку чи збитку, резервний рахунок під кредитні збитки за фінансовими активами 819,193 42,751 819,193 42,751 819,193 42,751
Використання, рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів (45,558) (3) (2,008) (2,230) (47,566) (2,233) (47,566) (2,233)
Загальна сума збільшення (зменшення) рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів 773,635 42,748 (2,008) (2,230) 771,627 40,518 771,627 40,518
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на кінець періоду 827,987 54,352 3,996 6,004 831,983 60,356 831,983 60,356
тис. грн
Фінансові активи, категорія
Фінансові активи за амортизованою собівартістю, категорія
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про фінансові активи
Фінансові активи 7,052,825 7,312,420 7,052,825 7,312,420
Фінансові активи, за справедливою вартістю 7,052,825 7,312,420 7,052,825 7,312,420
Номінальна сума 7,884,808 7,372,776 7,884,808 7,372,776
Узгодження змін в рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на початок періоду 60,356 19,838 60,356 19,838
Зміни у рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Додатковий резерв, визнаний у прибутку чи збитку, резервний рахунок під кредитні збитки за фінансовими активами 819,193 42,751 819,193 42,751
Використання, рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів (47,566) (2,233) (47,566) (2,233)
Загальна сума збільшення (зменшення) рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів 771,627 40,518 771,627 40,518
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на кінець періоду 831,983 60,356 831,983 60,356
[822390-03] Примітки - Фінансові зобов’язання
Розкриття інформації про фінансові зобов'язання

Станом на 31 грудня торгова та інша кредиторська заборгованість була представлена таким чином:

 

тис.грн

2022

2021

Кредиторська заборгованість за матеріали та послуги

5 622 910

1 185 835

Кредиторська заборгованість перед працівниками

81 359

91 394

Кредиторська заборгованість за основні засоби

329 682

428 448

Інша кредиторська заборгованість

 60 150

 194

Усього

6 094 101

1 705 871

 

[822390-14] Примітки - Матриця резерву за зобов'язанням
Розкриття інформації про матрицю забезпечення

У таблицях внизу подано детальну інформацію щодо характеристик ризику торгової дебеторської заборгованості на основі матриці резервів із використанням індивідуальної оцінки, оскільки історичний досвід кридитних зитків номінальних не демонструє істотно різних показників збитківм залежало від сегментації клієнтів резерв на покриття збитків на основі статусу прострочена не розрізняється далі між різними представниками клієнтської бази

Таблиця А - Матриця забезпечення за класами фінансових інструментів
тис. грн
Статті Фінансові інструменти по класах - Усього
Торговельна дебіторська заборгованість Інші фінансові інструменти
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи (валова балансова вартість) 7,875,519 7,361,247 9,289 11,529 7,884,808 7,372,776
Очікуваний рівень збитків за кредитами, % 10.51% 0.74% 43.02 52.08 10.55% 0.82%
Фінансові активи (балансова вартість) 7,047,532 7,306,895 5,293 5,525 7,052,825 7,312,420
Таблиця В - Матриця забезпечення за тривалістю прострочення
тис. грн
Статті Фінансові активи за тривалістю прострочення - Усього
Поточний Більше одного місяця та не більше двох місяців Більше двох місяців та не більше трьох місяців Більше трьох місяців
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи (валова балансова вартість) 6,713,555 1,150,809 800,098 637,311 355,108 1,599,174 16,047 3,985,482 7,884,808 7,372,776
Очікуваний рівень збитків за кредитами, % 11.33% 0.46% 5.50% 0.81% 3.84% 0.73% 85.28% 0.81% 10.55% 0.82%
Фінансові активи (балансова вартість) 5,952,940 1,145,501 756,064 632,141 341,459 1,587,512 2,362 3,947,266 7,052,825 7,312,420
Таблиця С - Матриця забезпечення, балансова вартість, накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів, зменшення корисності та валова балансова вартість
тис. грн
Статті Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичене зменшення корисності
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи 7,884,808 7,372,776 (831,983) (60,356) 7,052,825 7,312,420
[822390-17] Примітки - Здійснюване управління ризиком ліквідності
Розкриття інформації про те, як суб'єкт господарювання здійснює управління ризиком ліквідності

Ризик ліквідності являє собою ризик того, що Компанія не буде здатна виконати свої зобов’язання по мірі настання їхніх строків. Метою Компанії є підтримувати безперервність та гнучкість фінансування за рахунок використання кредитних умов, наданих постачальниками, і кредитів та позик.

 

Компанія здійснює аналіз термінів відшкодування своїх активів та термінів погашення своїх зобов’язань у залежності від очікуваного погашення різноманітних інструментів. Група компаній Ferrexpo централізовано здійснює моніторинг вимог до своїх потоків грошових коштів та оптимізує потоки грошових коштів між дочірніми підприємствами. У випадку недостатньої або надлишкової ліквідності у окремих підприємств ресурси та кошти перерозподіляються серед підприємств Групи компаній Ferrexpo для досягнення оптимального фінансування бізнес-потреб кожного підприємства. Група компаній Ferrexpo готує детальні безперервні прогнози потоків грошових коштів, які допомагають їм здійснювати моніторинг вимог до потоків грошових коштів.

 

У таблиці внизу подано зведену інформація про профіль термінів погашення фінансових зобов’язань Компанії на основі недисконтованих виплат за договорами.

 

 

 

 

 

 

2022

До 3 місяців

Від 3 до 12 місяців

Від 1 до 5 років

Більше 5 років

Усього

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

2 902 800

2 902 800

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням податків та кредиторської заборгованості за заробітною платою

6 012 742

6 012 742

Орендні зобов'язання

15 090

45 272 

17 527 

77 889

Усього

8 930 632

45 272 

17 527 

8 993 431

 

 

2021

До 3 місяців

Від 3 до 12 місяців

Від 1 до 5 років

Більше 5 років

Усього

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

2 078 302

2 078 302

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням податків та кредиторської заборгованості за заробітною платою

1 614 477

1 614 477

Орендні зобов'язання

14 560

43 910

22 613

-

81 083

Усього

3 707 339

43 910

22 613

-

3 773 862

 

 

 

 

 

 

 

[823000-1] Примітки - Оцінка справедливої вартості активів
Розкриття інформації про оцінку справедливої вартості

Внизу викладено порівняння за категоріями балансової та справедливої вартості фінансових активів Компанії, відображених у фінансовій звітності:

 

тис. грн

 

Балансова вартість

Справедлива вартість

2022

2021

2022

2021

Торговельна та інша поточна дебіторська заборгованість

7 047 532

7 312 420

7 047 532

7 312 420

Грошові кошти та їх еквіваленти

55 705

214 097

55 705

214 097

 

Інші непоточні фінансові активи

1 946

3 763

1 946

3 763

Інші поточні фінансові активи

3 347

1 762

3 347

1 762

 

 

 

Розкриття інформації про оцінку активів за справедливою вартістю

Справедлива вартість фінансових активів включається у сумі, за якою інструмент можна обміняти у поточній операції між зацікавленими незалежними сторонами, які бажають здійснити таку операцію, окрім примусового або ліквідаційного продажу.

Для оцінки справедливої вартості були використані такі методи та припущення:

• Справедлива вартість грошових коштів та короткострокових депозитів, торгової дебіторської заборгованості дорівнює їхній балансовій вартості, головним чином, у силу короткострокових термінів погашення цих інструментів. Ієрархія справедливої вартості Компанія використовує таку ієрархію для визначення та розкриття інформації про справедливу вартість фінансових інструментів за методиками оцінки:

• Рівень 1: Котирувані ціни (без коригування) на активних ринках для ідентичних активів або зобов’язань;

• Рівень 2: Інші методики, для яких вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість, піддаються спостереженню, прямо або опосередковано;

• Рівень 3: Методики, які використовують вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість і не базуються на ринкових даних, які піддаються спостереженню.

 Для активів, які визнаються у фінансовій звітності на постійній основі, Компанія визначає, чи відбулися переміщення між рівнями у ієрархії за рахунок переоцінки категоризації (на основі вхідних даних найнижчого рівня, які є істотними для оцінки справедливої вартості загалом) на кінець кожного звітного періоду.

[823000-2] Примітки - Оцінка справедливої вартості зобов’язань
Розкриття інформації про оцінку зобов'язань за справедливою вартістю

Нижче  наведено порівняння за класами балансової вартості та справедливої вартості фінансових інструментів Компанії, відображених у фінансовій звітності:

 

тис. грн.

 

Балансова вартість

Справедлива вартість

2022

2021

2022

2021

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

2 832 118

1 991 245

2 832 118

1 991 245

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням податків та заборгованості із заробітної плати

6 012 742

1 614 477

6 012 742

1 614 477

Орендні зобов'язання

61 537

73 723

61 537

73 723

 

 

Опис характеру класу зобов'язань, оцінених за справедливою вартістю - методи оцінки вартості та вхідні дані

Справедлива вартість фінансових зобов’язань включається у сумі, за якою інструмент можна обміняти у поточній операції між зацікавленими незалежними сторонами, які бажають здійснити таку операцію, окрім примусового або ліквідаційного продажу.

 

Для оцінки справедливої вартості були використані такі методи та припущення:

 

• Справедлива вартість торгової кредиторської заборгованості приблизно дорівнює її балансовій вартості, головним чином, у силу короткострокових термінів погашення цих інструментів.

• Справедлива вартість некотируваних інструментів, кредитів та позик, виданих гарантій оцінюється за рахунок дисконтування майбутніх потоків грошових коштів із використанням ставок, які є наразі доступними для боргів з аналогічними умовами, кредитним ризиком та залишками строків до погашення. Справедлива вартість кредитів та позик оцінювалась із використанням низки відсоткових ставок для деномінованих в іноземних валютах позик у розмірі 5.75%-10.62% річних.

 

Ієрархія справедливої вартості 

Компанія використовує таку ієрархію для визначення та розкриття інформації про справедливу вартість фінансових інструментів за методиками оцінки:

 

• Рівень 1: Котирувані ціни (без коригування) на активних ринках для ідентичних активів або зобов’язань;

• Рівень 2: Інші методики, для яких вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість, піддаються спостереженню, прямо або опосередковано;

• Рівень 3: Методики, які використовують вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість і не базуються на ринкових даних, які піддаються спостереженню.

 

Для зобов’язань, які визнаються у фінансовій звітності на постійній основі, Компанія визначає, чи відбулися переміщення між рівнями у ієрархії за рахунок переоцінки категоризації (на основі вхідних даних найнижчого рівня, які є істотними для оцінки справедливої вартості загалом) на кінець кожного звітного періоду

Опис того, як при періодичній оцінці справедливої вартості враховувалась інформація з використанням закритих вхідних даних 3-го рівня

Протягом звітного періоду не відбулося жодних переміщень мід рівнями ієрархії справедливої вартості

[823180] Примітки - Нематеріальні активи
Розкриття інформації про нематеріальні активи

Нематеріальні активи

 

Нематеріальні активи, включно з ліцензіями на добування корисних копалин, які отримує Компанія і які мають обмежені строки корисного використання, оцінюються на момент первісного визнання за первісною вартістю. Первісна вартість нематеріальних активів, отриманих в операції об’єднання підприємств, є їхньою справедливою вартістю станом на дату придбання. Після первісного визнання нематеріальні активи відображаються за первісною вартістю, за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є. Створені власними силами нематеріальні активи, за виключенням капіталізованих витрат на розробку, не капіталізуються, а витрати відображаються у звіті про сукупні доходи того періоду, в якому були понесені відповідні витрати.

 

Амортизація

 

Нематеріальні активи, окрім гудвілу, в основному, включають комп’ютерне програмне забезпечення, яке амортизується на прямолінійній основі протягом очікуваних строків корисного використання активів. Період і метод амортизації для нематеріальних активів із обмеженими строками корисного використання переглядаються, як мінімум, на кінець кожного звітного періоду.

 

Розкриття детальної інформації про нематеріальні активи

Група "Патенти і ліцензії" включає Дозвіл на користування надрами Єристівського родовища. Станом на 31 грудня 2022 залишковий період дії ліцензій становив 10 років.

 

Повністю амортизовані активи

 

Станом на 31 грудня 2022 року нематеріальні активи первісною вартістю 13 554 тисячі гривень (2021: 8 722 тисячі гривень) були повністю амортизовані, але залишались у використанні.

 

 

 

тис. грн
Нематеріальні активи за винятком гудвілу
Комп'ютерне програмне забезпечення Ліцензії та франшизи Інші нематеріальні активи
Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Узгодження змін у нематеріальних активах за винятком гудвілу
Нематеріальні активи за винятком гудвілу на початок періоду 137,773 99,129 (46,555) (27,738) 91,218 71,391 39,865 36,990 (17,833) (15,070) 22,032 21,920 1,489 6,522 1,489 6,522 179,127 142,641 (64,388) (42,808) 114,739 99,833
Зміни у нематеріальних активах за винятком гудвілу
Приріст крім як у результаті об'єднання бізнесу, нематеріальні активи за винятком гудвілу 2,138 37,496 2,138 37,496 2,138 37,496 2,138 37,496
Амортизація, нематеріальні активи за винятком гудвілу 24,625 20,292 (24,625) (20,292) 2,705 2,280 (2,705) (2,280) 27,330 22,572 (27,330) (22,572)
Збільшення (зменшення) через передавання та інші зміни, нематеріальний активи за винятком гудвілу
Збільшення (зменшення) через передавання, нематеріальні активи за винятком гудвілу 570 40,678 570 40,678 1,707 1,852 (1) 1,706 1,852 (2,277) (42,529) (2,277) (42,529) 1 (1) (1) 1
Збільшення (зменшення) через інші зміни, нематеріальні активи за винятком гудвілу (1,712) 1,165 (547) 1,712 (1,165) 547
Загальна сума збільшення (зменшення) через передачі та інші зміни, нематеріальні активи за винятком гудвілу 570 38,966 1,165 570 40,131 1,707 3,564 (1) (1,165) 1,706 2,399 (2,277) (42,529) (2,277) (42,529) 0 1 (1) 0 (1) 1
Вибуття та вибуття з використання, нематеріальні активи за винятком гудвілу
Вибуття, нематеріальні активи за винятком гудвілу (322) (310) (12) (79) (689) (62) (682) (17) (7) (79) (1,011) (62) (992) (17) (19)
Загальна сума вибуття та вибуття з використання, нематеріальні активи за винятком гудвілу (322) (310) (12) (79) (689) (62) (682) (17) (7) (79) (1,011) (62) (992) (17) (19)
Загальна сума збільшення (зменшення) нематеріальних активів за винятком гудвілу 570 38,644 (24,625) (18,817) (24,055) 19,827 1,628 2,875 (2,644) (2,763) (1,016) 112 (139) (5,033) (139) (5,033) 2,059 36,486 (27,269) (21,580) (25,210) 14,906
Нематеріальні активи за винятком гудвілу на кінець періоду 138,343 137,773 (71,180) (46,555) 67,163 91,218 41,493 39,865 (20,477) (17,833) 21,016 22,032 1,350 1,489 1,350 1,489 181,186 179,127 (91,657) (64,388) 89,529 114,739
[826380] Примітки - Запаси
Розкриття інформації про запаси

Запаси відображаються за меншою з двох величин: первісної вартості або чистої вартості реалізації. Запаси, класифіковані як необоротні, включають запаси вивітреної залізної руди, які, згідно з поточними планами Компанії на переробку, не планується переробити протягом наступного року. Компанія має намір переробити цю залізну руду і, як очікується, для переробки цих запасів руди знадобиться більше одного року, що залежатиме від майбутньої гірничодобувної діяльності Компанії, потужностей з переробки "Полтавського ГЗК" та очікуваних ринкових умов.

Крім того, запаси, класифіковані як необоротні включають також інші групи запасів, які згідно з поточними планами, компанія не планує використовувати протягом наступного року. Ці запаси складаються з сировини, допоміжних матеріалів та запасних частин, що мають окремий характер використання, і зазвичай встановлюються, під час довготривалих зупинок на ремонт.

 

Опис облікової політики щодо оцінки запасів

 

Запаси оцінюються за меншою з двох величин: первісної вартості та чистої вартості реалізації. Витрати, понесені для доведення кожного продукту до свого теперішнього розташування та умов, обліковуються таким чином:

 

• сировина – за вартістю придбання із використанням методу ФІФО ("перше надходження, перше вибуття");

• готова продукція і незавершене виробництво – за методом середньозваженої вартості прямих витрат на матеріали і оплату праці, а також частку накладних витрат на виробництво на основі звичайної виробничої потужності, але за виключенням витрат на позики.

 

Чиста вартість реалізації являє собою очікувану ціну продажу під час звичайної господарської діяльності, за вирахуванням очікуваних витрат на завершення виробництва та очікуваних витрат, необхідних для здійснення продажу.

 

Будь-який резерв на покриття збитків від старіння визначається з урахуванням конкретних статей запасів. Проводяться регулярні перевірки для визначення розміру будь-якого резерву на покриття збитків від старіння.

 

Якщо передбачається, що запаси залізної руди не будуть перероблені протягом 12 місяців після звітної дати, вони включаються до складу необоротних активів, і їхня чиста вартість реалізації розраховується на основі методу дисконтованих грошових потоків.

 

Протягом 2022 року у складі інших доходів визнано збиток від списання нестач, виявлених під час інвентаризації на загальну суму 10 тисяч гривень, з них доходів 1 396 тисяч гривень, витрат 1 406 тисяч гривень (2021: загальна сума прибутку 273 457 тисяч гривень, з них доходів 273 677 тисяч гривень, витрат 220 тисяч гривень)

тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Запаси, за чистою вартістю реалізації 2,312,058 1,789,136
[827570] Примітки - Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи
Розкриття інформації про інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи

Умовні активи та зобов’язання

 

Умовні активи не визнаються у фінансовій звітності, але розкриваються тоді, коли існує суттєва ймовірність надходження від них економічних вигід.

Умовні зобов’язання не визнаються у фінансовій звітності, якщо не існує суттєвої ймовірності того, що знадобиться вибуття економічних ресурсів для погашення цих зобов’язань, і можна зробити достовірну оцінку їхнього розміру. Інформація про них розкривається, за виключенням випадків коли вибуття ресурсів є малоймовірним.

 

Контрактні зобов’язання

 

Інвестиційні зобов’язання

тис грн

2022

2021

Інвестиційні зобов’язання

219 927

57 526

Зобов’язання із закупівлі запасів  

183 056

139 800

 

Оренда

 

Договірні зобов’язання з оренди станом на 31 грудня представлені наступним чином:

 

тис грн

2022

2021

Загальні договірні зобов’язання щодо договорів оренди земель гірничодобувного призначення (поза сферою застосування МСФЗ 16)

9 435

8 813

Загальна сума майбутніх орендних платежів (МСФЗ 16)

61 537

73 723

 

 Компанія в якості орендодавця

 

Майбутні мінімальні орендні платежі за нескасовною операційною орендою на 31 грудня представлені наступним чином:

 

 

2022

2021

Протягом одного року

47 637

25 547

Через рік, але не більше п'яти років

29 635

22 134

Більше п'яти років

14 373

16 190

Разом

91 645

63 871

 

Розкриття інформації про інші забезпечення

Резерв на рекультивацію кар’єру

 

Компанія визнала резерв, який стосується відновлення кар’єру Єристівського родовища відповідно до завданої шкоди. Витрати на виведення відкритих кар’єрів із експлуатації базуються на сумах, визначених незалежними фахівцями. Сума резерву являє собою дисконтовану вартість очікуваних витрат на виведення кар’єрів з експлуатації та відновлення території на дати, коли передбачається виснаження покладів. Теперішня вартість була розрахована із використанням номінальної ставки дисконтування до оподаткування у розмірі 18,40% (2021: 13,29%).

 

Зобов’язання підлягає виплаті на кінець строку корисного використання кар’єру, який, як наразі оцінюється, настане у 2048 році. Невизначеності під час оцінки цих витрат включають потенційні зміни у регуляторних вимогах, альтернативи виведення з експлуатації та рекультивації, а також рівні ставок дисконтування та інфляції.

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ліквідатор Банку "Фінанси та кредит"

 

Після початку процесу ліквідації Банку "Фінанси та кредит" і у відповідності до чинного законодавства Компанія подала 21 січня 2016 року свій позов на суму 291 636 тисяч гривень. Це становить загальну суму грошових коштів, утримуваних у банку на дату запровадження тимчасової адміністрації після перерахування згідно з чинним законодавством усіх валютних сум у відповідний еквівалент у гривні. 22 квітня 2016 року ліквідатор видав свідоцтво, яке визнає 42 474 тисячі гривень за цими позовами. Ці визнані позови були включені у зобов’язання дев’ятої черги на підставі того, що Компанія вважалась пов’язаною стороною банку. Під час судового засідання 17 травня 2017 року суд зупинив слухання і ухвалив рішення про проведення експертної оцінки фахівцем з бухгалтерського обліку щодо документів, поданих ліквідатором.

Рішенням господарського суду м.Києва від 02 лютого 2022 року в позові Компанії щодо вчинення дій зі зміни черговості кредиторів та щодо зміни розміру вимог кредиторів (291 635 519 гривень) відмовлено.

4 квітня 2023 року Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Компанії, залишивши в силі рішення першої інстанції. Це рішення є остаточним і не оскарженню не підлягає. Таким чином, у Компанії відсутні будь-які можливості юридично оскаржувати рішення ліквідатора, і остаточно визнаною сумою вимог залишається 42 474 тисяч гривень. Станом на 31 грудня 2022 року Компанія утримувала резерв у повному обсязі стосовно цієї суми ([851100]"Звіт про рух грошових коштів").

 

Дотримання податкових та інших регуляторних вимог

 

Українське законодавство та нормативні акти стосовно оподаткування та митних зборів продовжують розвиватися. Законодавство та нормативні акти не завжди чітко викладені і для них властиві різноманітні тлумачення та непослідовне застосування з боку місцевих, регіональних та загальнодержавних органів та інших державних установ. Частими випадками є непослідовні тлумачення. На думку керівництва, його тлумачення відповідного законодавства є адекватним, і Компанія дотримується усіх нормативних вимог та сплатила або нарахувала усі податки та утримання, які застосовуються.

 

Компанія істотно залучена у торгові операції зі своїми пов’язаними сторонами. Українські правила трансфертного ціноутворення продовжують розвиватися і застосовуватись у широкому спектрі ситуацій, які стосуються транснаціональних та певних внутрішніх операцій. Історичні торгові відносини Компанії із пов’язаними сторонами можуть потрапляти у сферу застосування цих правил трансфертного ціноутворення. Якщо податкові органи виявлять невиконання цих правил, вони можуть вимагати внесення коригувань у трансфертне ціноутворення. У випадку якщо суттєві коригування трансфертного ціноутворення будуть підтримані судом і впроваджені до виконання, фінансові результати Компанії можуть зазнати негативного впливу.

 

В січні 2023 року поновлено ТЦО перевірку за період 2015-2017 рр. На невикористаний термін (до листопада 2023 року) і на дату затвердження цієї фінансової звітності перевірка по ТЦО ще триває.

  

Водночас, існує ризик того, що операції та тлумачення, щодо яких не виникли спірні питання у минулому, можуть викликати позови з боку податкових органів у майбутньому, хоча цей ризик істотно зменшується із плином часу. За цих умов, не виявляється можливим визначити суму будь-яких потенційних позовів або вірогідність будь-якого несприятливого результату.

 

Інші податкові позови

 

В листопаді 2019 року та січні-лютому 2020 року Компанія придбала імпортні великогабаритні шини на загальну суму 67 650 тисяч гривень та подала відповідні митні декларації до митниці. Митні органи направили на Компанію картки відмови, оскільки код класифікації для шин, який був присвоєний Компанією, не відповідає чинному законодавству на думку митних органів. Дані рішення митниці були оскаржені Компанією в окружному адміністративному суді. Станом на дату затвердження фінансової звітності, після завершення розгляду справ в судах (в першій та другій інстанції), імпортні великогабаритні шини розмитнені в повному обсязі, випущені у вільний обіг і передані для використання у виробництві. 

Судові Справи Компанії до ДМС по відмовах (картки відмови) по даних митних деклараціях розглянуті всі в першій інстанції (Полтавський окружний адміністративний суд). Станом на дату затвердження фінансової звітності, в апеляційній інстанції (Другий апеляційний адміністративний суд) одна судова справа знаходиться на розгляді і залишена без руху до усунення недоліків, а по 4 іншим судовим справам апеляційні скарги ДМС не подані. Всі інші справи розглянуті в апеляційній інстанції: по деяким судовим справам апеляційні скарги ДМС повернуті апелянту (по ним існує теоретична можливість, після здійснення оплати судового збору та подання клопотання про поновлення пропущеного на оскарження строку, поновити апеляційне провадження протягом місяця з моменту повернення апеляційної скарги). 

 

На думку керівництва, для оскарження ДМС у  Верховному Суді України прийнятих рішень підстави відсутні, виходячи з існуючої судової практики  відкриття касаційного провадження в даних випадках є малоймовірним. Більш того, в зв’язку з прийняттям нового закону "Про Митний тариф України" № 674/IX від 4 червня 2020 року, який вступив в дію з 1 липня 2020 року, де великогабаритні шини віднесені до коду 4011800000 зі ставкою 10%, Компанія, враховуючи норми нового Закону "Про митний тариф України" та виходячи з аналізу коду, зазначеного в документації на поставку таких шин з інших країн, прийняла рішення, що до великогабаритних шин для САТ повинен застосовуватися код УКТ ЗЕД 4011800000, подала митні декларації (імпорт 40) та сплатила суму збору відповідно до коду класифікації для шин, який відповідає чинному законодавству на час подання таких декларацій. Виходячи з вище вказаного, резерви під судові справи не були нараховані в цій фінансовій звітності, оскільки поточні судові справи з ДМС пов’язані лише з можливістю повернення Компанії надмірно сплаченого мита.

 

Полтавською митницею прийняті податкові повідомлення-рішення від 02 грудня 2021 року №00000071903 (донараховане мито, що повинно було сплачено підприємством при розмитненні великогабаритних шин на суму 8 708 тисяч гривень, штрафні санкції на суму 2 177 тисяч гривень) та №00000081903 (донараховано ПДВ на суму 1 742 тисячі гривень та штрафні санкції на суму 435 тисяч гривень). Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 12 липня 2022 року по справі №440/3246/22  позовні вимоги підприємства задоволено, податкові повідомлення-рішення скасовані. Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 07 лютого 2023 року апеляційна скарга митниці залишена без задоволення. Ухвалою Верховного Суда від 01 травня 2023 року прийнято до розгляду касаційну скаргу Полтавської митниці. Касаційний розгляд справи триває.

 

У період з 12 квітня 2021 року по 16 червня 2021 року співробітниками Північного міжрегіонального управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків проведено планову виїзну перевірку податкового валютного та іншого законодавства за період з 01 червня 2017 року по 31 грудня 2020 року.

 

24 червня 2021 року Північним МУ ДПС по роботі з ВПП було складено акт документальної планової виїзної перевірки, після чого прийнято податкові повідомлення-рішення від 28 липня 2021 року, про донарахування податку на прибуток з іноземних осіб (при виплаті відсотків нерезиденту) на суму 122 200 тисяч гривень та 30 550 тисяч гривень штрафних санкцій, а також інших донарахувань на загальну суму 1 055 тисяч гривень. Компанія оскаржила ці донарахування, і 27 червня 2023 року Полтавський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов та скасував податкові повідомлення-рішення.

 

Претензії збоку екологічної інспекції

 

У вересні 2021 року Державна екологічна інспекція Центрального округу (ДЕІ ЦО) провела перевірку Компанії. 1 жовтня 2021 року ДЕІ ЦО направила акт з вимогою усунути ряд виявлених порушень екологічного законодавства.

 

19 жовтня 2021 року Компанія отримала даний акт, який містив два суттєвих приписи:

- щодо начебто порушень правил зняття родючого шару ґрунту та завданою шкодою у сумі 768 мільонів гривень;

- щодо відсутності документації на одну з земельних ділянок, де розміщуються відходи видобутку руди, завдана шкода 18 мільонів гривень.

Обидві приписи пропонували добровільно сплатити зазначені суми, або ДЕІ ЦО звернеться до суду.

 

У листопаді 2021 року Компанія направила письмові заперечення до ДЕІ ЦО.

 

ДЕІ ЦО не надсилала відповіді на заперечення та не подавала позов до суду, тому 8 лютого 2022 року Компанія самостійно звернулася до суду. 19 липня 2022 року Полтавський окружний адміністративний суд задовільнив позов Компанії та скасував приписи ДЕІ ЦО. Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 29. червня 2023 року апеляційна скарга ДЕІ ЦО залишена без руху.

 

6 липня 2022 року ДЕІ ЦО подала позов про стягенння збитків у розмірі 254 тисячі гривень. 1 грудня 2022 року Господарський суду Полтавської області відмовив у задоволені позову. 20 березня 2023 року Східний апеляційний господарський суд повернув скаргу без розгляду.

 

 

тис. грн
Інше забезпечення
Інше забезпечення, що пов'язане з довкіллям
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про інші забезпечення
Узгодження змін в інших забезпеченнях
Інше забезпечення на початок періоду 20,959 24,884 20,959 24,884
Збільшення через коригування, що пов'язані зі сплином часу, інші забезпечення 2,785 3,306 2,785 3,306
Збільшення (зменшення) через зміну ставки дисконту, інші забезпечення (5,865) (7,231) (5,865) (7,231)
Загальна сума збільшення (зменшення) інших забезпечень (3,080) (3,925) (3,080) (3,925)
Інше забезпечення на кінець періоду 17,879 20,959 17,879 20,959
[832610] Примітки - Оренда
Розкриття інформації про оренду

Актив у формі права користування та орендні зобов'язання

 

Станом на 31 грудня 2022 та 2021 року Компанія утримувала основні засоби за договорами фінансової оренди.

 

Компанія орендує земельні ділянки, нерухомість та виробниче обладнання, що використовується в її діяльності. Договори оренди не містять жодних ковенант, однак орендовані активи не можуть використовуватися як забезпечення для запозичень.

 

Як правило, Компанія не має права відступлення чи суборенди орендованих активів. Деякі договори оренди містять положення можливості продовження чи припинення договору, та змінні орендні платежі, детальніша інформація про які наведена далі.

 

Компанією укладені договори оренди окремого обладнання на строк до 12 місяців або менше, та договори оренди малоцінного офісного обладнання. Компанія застосовує передбачені стандартом винятки щодо визнання короткострокової оренди та оренди малоцінних активів стосовно такої оренди

 

Обладнання, утримуване за договорами фінансової оренди

 

Компанією укладені договори оренди окремого обладнання на строк до 12 місяців або менше, та договори оренди малоцінного офісного обладнання. Компанія застосовує передбачені стандартом винятки щодо визнання короткострокової оренди та оренди малоцінних активів стосовно такої оренди.

 

Визнані активи з права користування

 

Нижче наведено балансову вартість активів з права користування та їх рух протягом періоду:

 

 

Земля

Будівлі

Виробниче обладнання 

Разом

Станом на 01 січня 2021

19 770

2 103

4 466

26 339

Надходження

45 619

13 714

15 230

74 563

Амортизація 

(25 141)

(2 606)

(893)

(28 640)

Станом на 31 грудня 2021

40 248

13 211

18 803

72 262

Надходження / (вибуття)

51 593

(8 291)

-

43 302

Амортизація 

(50 178)

(599)

(4 701)

(55 478)

Станом на 31 грудня 2022

41 663

4 321

14 102

60 086

 

  

Визнані орендні зобов’язання

 

Нижче наведено балансову вартість орендних зобов’язань та їх рух протягом періоду:

 

 

2022

2021

Станом на 01 січня

73 723

26 773

Надходження

45 659

74 563

Платежі

 (58 980)

(30 386)

Витрати з відсотків

     2 785

      2 773

Вибуття в зв'язку з припиненням договорів фінансової оренди

(1 650)

 

Станом на 31 грудня, в т.ч.

61 537

73 723

Короткострокові зобов'язання

47 152

47 298

Довгострокові зобов'язання  

14 385

26 425

 

Майбутні мінімальні орендні платежі та теперішня вартість чистих мінімальних орендних платежів станом на звітну дату були представлені наступним чином:

 

Мінімальні орендні платежі:

2022

2021

Менше 1 року (поточна частина)

60 363 

58 470

Від 1 до 5 років

17 527 

22 613

Більше ніж 5 років

 

 

Всього мінімальних орендних платежів

77 890

81 083

За вирахуванням майбутньої вартості фінансування

(16 533)

(7 360)

Всього теперішня вартість мінімальних орендних платежів

 

61 537

 

 73 723

За вирахуванням поточної частини орендного зобов'язання

(47 152)

(47 298)

Всього довгострокова частина орендного зобов'язання

14 385

26 425

 

 

Розкриття інформації орендарем
Подання оренди для орендаря
Опис статей звіту про фінансовий стан, які включають активи з права користування

Нижче наведені суми, визнані у прибутку чи збитку

 

2022

2021

Включені в собівартість реалізації, адміністративні витрати, витрати на збут та інші доходи / витрати:

 

 

Витрати на амортизацію активів у формі права користування

(55 478)

(28 640)

Витрати пов’язані з короткостроковою орендою та орендою малоцінних активів

(10 416)

(129 959)

Прибуток від припинених договорів фінансової оренди

307

-

Включені у фінансові витрати:

 

 

Процентні витрати за орендними зобов’язаннями

(2 785)

(2 773)

Загальна сума, визнана у прибутку чи збитку

(68 372)

(161 372)

 

 

Орендні зобов'язання
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Поточні зобов'язання за орендою 47,152 47,298
Непоточні орендні зобов'язання 14,385 26,425
Орендні зобов'язання 61,537 73,723
Розкриття додаткової інформації про орендну діяльність для орендодавця

Загальний відтік грошових коштів Компанії за орендою склав 58 980 тисяч гривень (2021: 30 386 тисяч гривень) і класифікований як грошовий потік з фінансової діяльності у звіті про рух грошових коштів, і відображений в статті "Виплати за орендними зобов`язаннями"

[834480] Примітки - Виплати працівникам
Розкриття інформації про виплати працівникам

Пенсійний план із визначеними внесками

 

Компанія сплачує визначені єдині соціальні внески до Державного пенсійного фонду України стосовно своїх працівників. Внески розраховуються як відсоток від поточної валової заробітної плати і відносяться на витрати того періоду, у якому вони були понесені. Дискреційні пенсії та інші виплати після виходу на пенсію включаються до складу витрат на оплату праці у звіті про сукупні доходи.

 

Протягом року, що закінчився 31 грудня 2022 року, Компанія визнала витрати щодо внесків, сплачених до Державного пенсійного фонду України, у сумі  159 207 тисяч гривень (2021: 93 218 тисяч гривень).

Розкриття інформації про програми з визначеною виплатою
Розкриття програми з визначеною виплатою

Пенсійний план із визначеними виплатами

 

Компанія має юридичне зобов’язання компенсувати Державному пенсійному фонду України додаткові пенсії, які виплачуються певним категоріям працівників та колишнім працівникам, які отримали право на їх отримання у зв’язку із достроковим виходом на пенсію. Станом на 31 грудня 2022 року пенсійний план із визначеними виплатами охоплював 802 працівників (2021: 819 працівників).

 

Основні припущення, використані для визначення зобов'язань із визначеними виплатами, представлені таким чином (до інших актуарних припущень відноситься відсоток плинності кадрів):

Опис типу програм з визначеною виплатою
Програми з визначеною виплатою, крім програм за участю кількох роботодавців, державних програм і програм, що розподіляють ризики між суб'єктами господарювання під спільним контролем
тис. грн
Пенсійні програми Плани виплат на медичне забезпечення після закінчення трудової діяльності
Програми за розміром незмінної заробітної плати Програми за розміром останньої заробітної плати Усього
Суттєві актуарні припущення, використані для визначення теперішньої вартості зобов’язання за визначеною виплатою
Актуарне припущення ставок дисконту 18.00%
Актуарне припущення очікуваного рівня підвищення заробітної плати 7.25%
Актуарне припущення очікуваного рівня інфляції 8.69%
Інші суттєві актуарні припущення 8.04%
Пенсійні програми
тис. грн
Чисте зобов'язання (актив) за визначеною виплатою
Теперішня вартість зобов'язання за визначеною виплатою Активи програми Вплив верхньої межі активу
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про чисте зобов'язання (актив) за визначеною виплатою
Чисте зобов'язання (актив) за визначеною виплатою на початок періоду 35,508 35,073 35,508 35,073
Зміни у чистому зобов'язанні (активі) з визначеною виплатою
Зміни у чистому зобов'язанні (активі) з за визначеною виплатою, зумовлені витратами (доходом) у прибутку або збитку
Збільшення чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене вартістю поточних послуг 8,665 8,141 8,665 8,141
Збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене процентними витратами (процентним доходом) 4,576 3,791 4,576 3,791
Загальна сума збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовленого витратами (доходом) у прибутку або збитку 13,241 11,932 13,241 11,932
Зміни у чистому зобов'язанні (активі) з за визначеною виплатою, зумовлені прибутком (збитком) від переоцінки в іншому сукупному доході
Збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене доходом від активів програми за винятком процентного доходу або процентних витрат (5,304) (4,553) (5,304) (4,553)
Збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене актуарними збитками (прибутками), що пов'язані зі змінами у демографічних припущеннях (256) 863 (256) 863
Збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене актуарними збитками (прибутками), що пов'язані зі змінами у фінансових припущеннях (12,572) (6,702) (12,572) (6,702)
Загальна сума збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовленого прибутком (збитком) від переоцінки в іншому сукупному доході (18,132) (10,392) (18,132) (10,392)
Зміни у чистому зобов'язанні (активі) з за визначеною виплатою, зумовлені різними іншими змінами
Збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовлене виплатами за програмою (1,429) (1,105) (1,429) (1,105)
Загальна сума збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою, зумовленого різними іншими змінами (1,429) (1,105) (1,429) (1,105)
Загальна сума збільшення (зменшення) чистого зобов'язання (активу) за визначеною виплатою (6,320) 435 (6,320) 435
Чисте зобов'язання (актив) за визначеною виплатою на кінець періоду 29,188 35,508 29,188 35,508
Пенсійні програми
тис. грн
Усього актуарні припущення
Актуарне припущення ставок дисконту Актуарне припущення очікуваного рівня підвищення заробітної плати Актуарне припущення змін рівня витрат на медичне обслуговування Актуарне припущення очікуваного рівня підвищення пенсій Актуарне припущення очікуваного рівня інфляції Актуарне припущення щодо показників смертності Актуарне припущення щодо пенсійного віку Актуарне припущення щодо тривалості життя після виходу на пенсію Інші суттєві актуарні припущення
Розкриття аналізу чутливості актуарних припущень
Відсоток обґрунтовано можливого збільшення актуарного припущення 1.00% 1.00% 1.00% 1.00%
Збільшення (зменшення) зобов'язання за визначеною виплатою через обґрунтовано можливе збільшення актуарного припущення (2,222) 1,767 611 156
Відсоток обґрунтовано можливого зменшення актуарного припущення 1.00% 1.00% 1.00% 1.00%
Збільшення (зменшення) зобов'язання за визначеною виплатою через обґрунтовано можливе зменшення актуарного припущення 2,526 (1,589) (734) 203
[835110] Примітки - Податки на прибуток
Розкриття інформації про податок на прибуток

Доходи Компанії підлягають оподаткуванню тільки в Україні. Податок на прибуток підприємств в Україні стягувався за ставкою у розмірі 18% у 2022 році (2021: 18%).

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Значні компоненти витрат на сплату податку (доходу від повернення податку)
Поточні витрати на сплату податку (доходи від повернення податку) та коригування щодо поточного податку попередніх періодів
Поточні витрати на сплату податку (доходи від повернення податку) 947,178 1,641,851
Загальна сума поточних витрат на сплату податку (доходів від повернення податку) та коригувань поточного податку за попередні періоди 947,178 1,641,851
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку), що відносяться до виникнення та сторнування тимчасових різниць (65,990)
Відстрочені витрати на сплату податку, що виникають в результаті часткового списання або сторнування часткового списання відстроченого податкового активу 81,873
Коригування відстроченого податку попередніх періодів (41,805)
Загальна сума витрат на сплату податку (доходів від повернення податку) 963,061 1,600,046
Розкриття інформації про тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди

Станом на 31 грудня 2022 року Компанія не визнала відстрочений податковий актив (надалі - ВПА), який виникає у результаті зменшення корисності необоротних активів та нарахування резерву очікуваних кредитних збитків під дебіторську заборгованість від пов'язаних сторін тому що станом на 31 грудня 2022 року не існувало визначеності щодо реалізації цих активів. Характер тимчасових різниць представлений таким чином:

(i) резерв, сформований щодо грошових коштів та депозитів, обмежених у використанні – Компанія передбачає, що він підлягатиме вирахуванню у цілях оподаткування у майбутніх періодах;

(ii) основні засоби – різниці в оцінках щодо залишків строків корисного використання. При цьому відстрочений податковий актив не визнавався під основні засоби, за якими очікуваний строк реалізації ВПА становить більше 10 років.

(iiі) резерв очікуваних кредитних збитків під дебіторську заборгованість від третіх сторін - Компанія передбачає, що відстрочений податковий актив буде реалізований шляхом погашення даної дебіторської заборгованості конрагентами, тобто виникнення ВПА повязано зі збільшеними строками погашення даної дебіторської заборгованості і Компанія не очікує ліквідації чи інших проблем з даними контрагентами.

тис. грн
Поточний звітний період Тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди
Тимчасові різниці Невикористані податкові збитки Невикористані податкові вигоди
Резерв під кредитні збитки Нереалізовані прибутки (збитки) від курсових різниць Інші тимчасові різниці
Розкриття інформації про тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди
Відстрочені податкові активи та зобов'язання
Відстрочені податкові активи (193,863) (193,863) (193,863)
Чисте відстрочене податкове зобов'язання (актив) (193,863) (193,863) (193,863)
Чисті відстрочені податкові активи та зобов'язання
Чисті відстрочені податкові активи 193,863 193,863 193,863
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку)
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку), визнані у прибутку або збитку 15,883 15,883 15,883
Узгодження змін у відстроченому податковому зобов'язанні (активі)
Відстрочене податкове зобов'язання (актив) на початок періоду (209,746) (209,746) (209,746)
Зміни у відстроченому податковому зобов'язанні (активі)
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку), визнані у прибутку або збитку 15,883 15,883 15,883
Загальна сума збільшення (зменшення) відстроченого податкового зобов'язання (активу) 15,883 15,883 15,883
Відстрочене податкове зобов'язання (актив) на кінець періоду (193,863) (193,863) (193,863)
тис. грн
Порівняльний звітний період Тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди
Тимчасові різниці Невикористані податкові збитки Невикористані податкові вигоди
Резерв під кредитні збитки Нереалізовані прибутки (збитки) від курсових різниць Інші тимчасові різниці
Розкриття інформації про тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди
Відстрочені податкові активи та зобов'язання
Відстрочені податкові активи (209,746) (209,746) (209,746)
Чисте відстрочене податкове зобов'язання (актив) (209,746) (209,746) (209,746)
Чисті відстрочені податкові активи та зобов'язання
Чисті відстрочені податкові активи 209,746 209,746 209,746
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку)
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку), визнані у прибутку або збитку (41,805) (41,805) (41,805)
Узгодження змін у відстроченому податковому зобов'язанні (активі)
Відстрочене податкове зобов'язання (актив) на початок періоду (167,941) (167,941) (167,941)
Зміни у відстроченому податковому зобов'язанні (активі)
Відстрочені витрати на сплату податку (доходи від повернення податку), визнані у прибутку або збитку (41,805) (41,805) (41,805)
Загальна сума збільшення (зменшення) відстроченого податкового зобов'язання (активу) (41,805) (41,805) (41,805)
Відстрочене податкове зобов'язання (актив) на кінець періоду (209,746) (209,746) (209,746)
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Узгодження облікового прибутку, помноженого на застосовані ставки оподаткування
Обліковий прибуток 2,953,261 8,873,839
Витрати на сплату податку (доходи від повернення податку) за застосованою ставкою оподаткування 531,587 1,597,291
Інший податковий вплив на узгодження облікового прибутку з витратами на сплату податку (доходами від повернення податку) 431,474 2,755
Загальна сума витрат на сплату податку (доходів від повернення податку) 963,061 1,600,046
Узгодження середньої ефективної ставки оподаткування та застосованої ставки оподаткування
Обліковий прибуток 2,953,261 8,873,839
Застосовувана ставка оподаткування 18.00% 18.00%
Інший вплив ставки оподаткування на узгодження облікового прибутку з витратами на сплату податку (доходами від повернення податку) 14.61% 0.03%
Загальна середня ефективна ставка оподаткування 32.61% 18.03%
[836200] Примітки - Витрати на позики
Розкриття інформації про витрати на позики

Кредити і позики, отримані від іноземних банків та компаній

 

Станом на 31 грудня 2022 та 2021 року всі кредити отримані від іноземних банків були погашені та відповідно обладнання та гірничодобувні транспортні засоби не були використані як забезпечення зобов’язань Компанії.

 

Невикористані позики

 

Станом на 31 грудня 2022 року доступні невикористані позики Компанії за кредитними угодами із пов'язаними сторонами загалом становили 8 593 621 тисячі гривень (2021: 6 410 377 тисячі гривень).

 

Фінансові витрати

Витрати на відсотки, нараховані у періоді, представлені наступним чином:

 

тис. грн. 

2022 рік

2021 рік

Витрати з відсотків за кредитами та позиками

200 431

115 671

Витрати з відсотків пов'язані із пенсійними зобов'язаннями із визначеними виплатами

4 576

3 791

Витрати з відсотків за орендними зобов'язаннями

2 785

2 773

Нарахування та комісії банків 

4 566

28

Амортизація дисконту резерву на рекультівацію кар'єру

-

3 306

Капіталізовані витрати з відсотків

(95 642)

(27 737)

Разом

116 716

97 832

 

 

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Видатки за процентами
Капіталізовані видатки за процентами 95,642 27,737
Процентні витрати 104,789 87,934
Загальна сума витрат, понесених за відсотками 200,431 115,671
[842000] Примітки - Вплив змін валютних курсів
Розкриття інформації про вплив змін валютних курсів

Цілі та політика управління фінансовими ризиками

 

Політика та процедури управління ризиками централізовані на рівні Групи компаній Ferrexpo. Загальна відповідальність за встановлення та нагляд над основою управління ризиками покладається на раду директорів Групи компаній Ferrexpo.

 

Політика управління ризиками Групи компаній Ferrexpo визначена для виявлення та аналізу ризиків, які постають перед Групою компаній Ferrexpo, встановлення належних лімітів та процедур контролю та здійснення моніторингу над ризиками і дотриманням лімітів. Політика та процедури управління ризиками регулярно переглядаються для відображення змін у ринкових умовах та діяльності Групи компаній Ferrexpo.

Аудиторський комітет Групи компаній Ferrexpo здійснює нагляд над способами моніторингу керівництвом процесу дотримання політики та процедур і перегляду достатності механізмів управління ризиками, які постають перед Групою компаній Ferrexpo. Аудиторський комітет отримує допомогу у своєму нагляді від функції внутрішнього аудиту. Функція внутрішнього аудиту проводить регулярні та ситуативні перевірки системи контролю та процедур управління ризиками, результати яких доводяться до відома аудиторського комітету та фінансового директора Групи компаній Ferrexpo.

 

Група компаній Ferrexpo управляє централізованою структурою управління фінансовими ризиками під керівництвом виконавчого комітету, який є підзвітним перед правлінням. Виконавчий комітет делегує певні сфери відповідальності фінансовому директору. До сфер відповідальності фінансового директора належить повноваження затверджувати усі нові комерційні або фінансові операції, які створюють фінансовий ризик. Окрім того, фінансовий директор контролює управління казначейськими ризиками у рамках кожного з бізнес-підрозділів згідно з політикою щодо казначейства, затвердженою правлінням.

 

Програма управління ризиками Компанії зосереджена, головним чином, на непередбачуваності та неефективності українських фінансових ринків і пошуку способів для мінімізації потенційного негативного впливу на фінансові показники діяльності Компанії.

 

До основних фінансових інструментів Компанії належать кредити та позики, за якими нараховуються відсотки, грошові кошти та короткострокові депозити, дебіторська та кредиторська заборгованість і видані фінансові гарантії, які виникають, в основному, з операційної діяльності Компанії. Можуть використовуватись операції з похідними фінансовими інструментами тільки для зменшення ризиків – операції спекулятивного характеру не дозволяються згідно з затвердженою політикою щодо казначейства. Компанія не проводила жодних суттєвих операцій з похідними фінансовими інструментами.

 

До основних ризиків, які виникають з фінансових інструментів Компанії, належать валютний ризик, ризик ліквідності та кредитний ризик.

 

Валютний ризик

 

Валютний ризик являє собою ризик того, що справедлива вартість або майбутні потоки грошових коштів від фінансового інструмента коливатимуться у результаті змін у курсах обміну валют. Валютні ризики, як визначено в МСФЗ 7 "Фінансові інструменти: розкриття інформації", виникають стосовно фінансових інструментів, деномінованих у валюті, яка не є функціональною валютою і мають монетарний характер; ризики, пов’язані з перерахунком, не беруться до уваги.

 

Подібно до багатьох інших бізнесів в Україні, іноземні валюти, зокрема, долар США, відіграють істотну роль в економіці господарських операцій Компанії. Курси обміну валют, які використовувались у бізнес-операціях, наведені нижче.

 

 

Долари США

Євро

Станом на 31 грудня 2022 року

 36.56

 38.95

Станом на 31 грудня 2021 року

 27.28

 30.92

 

Деноміновані в іноземних валютах короткострокові та довгострокові кредити і позики, за якими нараховуються відсотки, торгова дебіторська та кредиторська заборгованість, а також грошові кошти та короткострокові депозити стають причиною виникнення валютного ризику. Компанія не проводила операцій, призначених для хеджування цих валютних ризиків. У таблиці нижче продемонстровано чутливість до обґрунтовано можливих змін у курсах обміну валют, причому усі інші змінні величини залишаються без змін, щодо прибутку Компанії до оподаткування.

 

Збільшення/(зменшення) курсу обміну валют

Вплив на прибуток до оподаткування, 2022 рік

Вплив на прибуток до оподаткування, 2021 рік

Гривня/долар США 10,00%

373 846

888 869

Гривня/євро 10,00%

(33)

(25)

Гривня/долар США (10,00%)

(373 846)

(888 869)

Гривня/євро (10,00%)

33

25

 

 

Кредитний ризик

 

Кредитний ризик є ризиком того, що контрагент не виконає своїх зобов’язань за фінансовим інструментом або клієнтським договором, що призведе до виникнення фінансового збитку. Фінансові інструменти, які потенційно наражають Компанію на істотну концентрацію кредитного ризику, стосуються, в основному, грошових коштів у банку і торгової та іншої дебіторської заборгованості. Максимальна сума кредитного ризику Компанії на звітні дати представлена балансовою вартістю кожного класу фінансових активів, як зазначено у примітці [822390-01] "Фінансові активи". Більшість операцій продажу Компанії здійснюють підприємствам Групи компаній Ferrexpo. Відповідно, дебіторська заборгованість, головним чином, сконцентрована у підприємствах Групи компаній Ferrexpo (примітка [818000] "Пов'язана сторона"). Компанія не вимагає заставу для забезпечення дебіторської заборгованості. У керівництва є кредитна політика, і вплив кредитного ризику постійно контролюється. Кредитні оцінки виконуються щодо всіх клієнтів, які вимагають кредитування вище певної суми. Політика Компанії полягає у наданні фінансових гарантій за необхідності лише на користь інших підприємств Групи компаній Ferrexpo.

 

Управління капіталом

 

Компанія вважає внески учасників, торгову кредиторську заборгованість та позики від Групи компаній Ferrexpo основними джерелами капіталу. У 2022 та 2021 роках Компанія отримувала фінансування, в основному, від Групи компаній Ferrexpo.

 

Метою Компанії в управлінні капіталом є збереження здатності Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі для фінансування своїх операційних потреб, здійснення капітальних витрат і реалізації подальшої стратегії розвитку Компанії.

 

 

Примітка

2022

2021

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

[822390]  Фінансові інструменти 

2 832 118

1 985 853

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням кредиторської заборгованості перед працівниками

[800100] Підкласифікації активів, зобов'язань та власного капіталу 

6 012 742

1 614 477

Орендні зобов'язання

[832610] Оренда 

61 537

73 723

Грошові кошти та короткострокові депозити

[851100] Звіт про рух грошових коштів 

 (55 705)

(214 097)

Чиста заборгованість

 

8 850 692

3 459 956

Чисті активи, які належать учасникам

 

6 853 396

17 140 822

Чисті активи, які належать учасникам, і чиста заборгованість

 

15 704 088

20 600 778

 

 

Опис валюти подання

Валюта подання звітності відповідає функціональній валюті, якою є національна валюта України – гривня.

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Прибуток (збиток) від курсових різниць
Прибуток від курсових різниць 2,266,087
Збиток від курсових різниць (64,195)
Чистий прибуток (збиток) від курсових різниць 2,266,087 (64,195)
[851100] Примітки - Звіт про рух грошових коштів
Грошові кошти та їх еквіваленти, за умови розбіжності зі звітом про фінансовий стан - узгодження сум
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Грошові кошти та їх еквіваленти 55,705 214,097
Загальна сума грошових коштів та їх еквівалентів, якщо ця сума відрізняється від суми, відображеної у звіті про фінансовий стан 55,705 214,097
Коментар управлінського персоналу щодо значних залишків грошових коштів та їх еквівалентів, утримуваних суб'єктом господарювання, які є недоступними для використання групою

Грошові кошти та депозити, обмежені у використанні, представлені коштами, утримуваними у Банку «Фінанси та кредит», який був операційним банком Компанії і знаходився під контролем Костянтина Жеваго. 17 вересня 2015 року у Банку «Фінанси та кредит» була запроваджена тимчасова адміністрація. 17 грудня 2015 року банківська ліцензія була відкликана Національним банком України, і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації. Станом на 31 грудня 2022 та 2021 років Компанія визнала у повному обсязі резерв на покриття збитків від зменшення корисності грошових коштів та їхніх еквівалентів, утримуваних у Банку «Фінанси та кредит». Залишок коштів у Банку «Фінанси та кредит» станом на звітну дату включав 42 474 тисячі гривень (31 грудня 2021: 291 636 тисяч гривень)

Податки на прибуток сплачені (повернені)
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Податки на прибуток сплачені (повернені), класифіковані як операційна діяльність 1,044,717 1,583,690
Загальна сума податків на прибуток сплачених (повернених) 1,044,717 1,583,690
iso4217:UAH iso4217:UAH xbrli:shares xbrli:pure utr:ha xbrli:shares 35713283 2022-01-01 2022-12-31 35713283 2022-12-31 35713283 2021-12-31 35713283 2021-01-01 2021-12-31 35713283 2021-12-31 35713283 2020-12-31 35713283 2021-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:EquityAttributableToOwnersOfParentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:EquityAttributableToOwnersOfParentMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ParentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ParentMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ParentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ParentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherRelatedPartiesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MiningAssetsMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2020-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2020-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:CurrentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanOneMonthAndNotLaterThanTwoMonthsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanTwoMonthsAndNotLaterThanThreeMonthsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanThreeMonthsMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherIntangibleAssetsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherEnvironmentRelatedProvisionMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:ActuarialAssumptionOfDiscountRatesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:ActuarialAssumptionOfExpectedRatesOfSalaryIncreasesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:ActuarialAssumptionOfExpectedRatesOfInflationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:OtherMaterialActuarialAssumptionsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherTemporaryDifferencesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:TemporaryDifferenceMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:CurrentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LaterThanOneMonthAndNotLaterThanTwoMonthsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LaterThanTwoMonthsAndNotLaterThanThreeMonthsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LaterThanThreeMonthsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:ReserveOfRemeasurementsOfDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:AccumulatedOtherComprehensiveIncomeMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:OtherReservesMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:PreviouslyStatedMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:FlatSalaryPensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember ifrs-full:PresentValueOfDefinedBenefitObligationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:PensionDefinedBenefitPlansMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 35713283 2020-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 35713283 2021-01-01 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 35713283 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 35713283 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember